Ντεμιρτάς: Θα περίμενα μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρώπη

1395
αποφυλάκισης
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου στην Τουρκία με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Είναι προφυλακισμένος από το 2016. Από την Ευρώπη θα περίμενε μεγαλύτερη υποστήριξη δηλώνει στην DW.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι ένας από τους έξι υποψηφίους για το αξίωμα του Προέδρου στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου. Προς το παρόν είναι πρφυλακισμένος με την κατηγορία «της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση PKK». Η αίτησή του για αποφυλάκιση με στόχο την προετοιμασία του για τις εκλογές απορρίφθηκε. Τώρα απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Στην ερώτηση της Deutsche Welle από τι εξαρτάται η απελευθέρωσή του απαντά: «Η σύλληψη μου είναι απλά μια πολιτική απόφαση. Θα ήμουν ελεύθερος εάν ακολουθούνταν τα απαραίτητα νομικά βήματα και η δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη. Προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Δικαιοσύνη κατευθύνεται από την πολιτική. Οι λόγοι βάσει των οποίων με συνέλαβαν είναι τόσο ισχνοί που η δικαιοσύνη δεν θα μπορέσει να τους επικαλεστεί ώστε να συνεχίσουν να με κρατάνε εδώ.»Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη και στις δικές τους αξίες

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παρακολουθεί τον προεκλογικό αγώνα από την τηλεόρασή του στη φυλακή όπου κρατείται στην Αδριανούπολη και δηλώνει πως αν δει κανείς τα δημόσια κανάλια, αλλά και άλλα, τότε θα έχει την εντύπωση πως το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και ο ίδιος δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές. Χαρακτηρίζει την κατάσταση των μίντια «θλιβερή» και «ντροπιαστική». «Καταλαβαίνω ότι τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό πίεση αλλά δεν υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι σε τόσο σημαντικές εποχές κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούνε τίποτα».

Ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος αναφέρει συχνά την λέξη ειρήνη ωστόσο του επισημαίνεται πως παρά τις θέσεις του δεν καταφέρνει να πείσει ένα μεγάλο ποσοστό του τουρκικού πληθυσμού. Και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς απαντά: «Θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο και να εκφρασθούμε καλύτερα και να χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας για να αλλάξουμε αυτή την λάθος εικόνα».

Σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές δεν πιστεύει πως αυτό θα συμβάλλει ώστε να ακολουθηθεί μια ειρηνευτική πολιτική. Όσο για τη στάση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου απαντά χωρίς περιστροφές: «Διαπιστώνουμε ότι αυτοί που κλείνουν συμφωνίες όσον αφορά τους πρόσφυγες και κάνουν επικερδείς συμφωνίες με όπλα δεν μιλούν πλέον τόσο πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτή τη στάση η Ευρώπη δεν εγκαταλείπει μόνο την αντιπολίτευση και τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία. Γυρίζει την πλάτη και στις δικές της αξίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας