96 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

1934
μέρκελ

Ένας σχεδόν αιώνας από τις πιο αιματοβαμμένες και τραγικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.

Η  Ιστορία  δεν  κάνει  άλματα… 

Η  Ιστορία  δεν  κάνει  άλματα.  Είναι  μία  συνεχής  πορεία,  μια  εξέλιξη  του  ανθρωπίνου  δράματος  μέσα  στο  χώρο  και  το  χρόνο…  Η  Ιστορία,  είναι  το  πιο  επικίνδυνο  προϊόν  της  διανόησης  κι  έχει  τη  δυνατότητα  να  γεννάει  αναμνήσεις,  να  ερεθίζει  παλιές  πληγές,  να  προκαλεί  όνειρα  και  να  κάνει  ένα  έθνος  υπερήφανο. Η  Ιστορία  διά  στόματος  Πωλ  Βαλερύ  λέει:  “Δουλεύω  για  κάποιον  που  θάρθει  μετά…».   

Κλείνουν φέτος 96 χρόνια από τη  Μικρασιατική Καταστροφή – Αύγουστος του 1922 – καταστροφή στην οποία οδήγησε η τυχοδιωκτική εκστρατεία της άρχουσας τάξης της Ελλάδας που ξεκίνησε στα μέσα του Μάη 1919 με την απόβαση Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της, και τις πληρώνει ακόμη και σήμερα… Ένας σύντομος απολογισμός φτάνει για να καταδείξει τις συμφορές που έφεραν στο λαό και στον τόπο, η πολιτική της συμμετοχής του ντόπιου κατεστημένου στα ιμπεριαλιστικά της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και όχι μόνο… Αυτά τα τυχοδιωκτικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, προκειμένου, οι ιμπεριαλιστές να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας στην πράξη τα σχέδιά τους για τα  πετρέλαια της Μέσης Ανατολής… Η θεωρία της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή η προσάρτηση εδαφών στην Ελλάδα και έτσι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, τα οποία διαπλέκονταν μ’ αυτά των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο απολογισμός της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι: 600.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες, 1.500.000 Έλληνες ξεριζωμένοι,  πρόσφυγες στην Ελλάδα, θύματα όλα του της εγκληματικής εθνικιστικής πολιτικής της Τουρκίας και των ιμπεριαλιστικών βλέψεων των συμμάχων μας…!!!  Σε δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται οι υλικές καταστροφές και ζημιές από αυτό τον ανίερο πόλεμο και τις ακίνητες περιουσίες που καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν  και οικειοποιήθηκαν τα στρατεύματα του Κεμάλ και η άρχουσα τάξη των Νεότουρκων.

Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή. Το μεγάλης αξίας αυτό ιστορικό ντοκουμέντο αποκαταστάθηκε το 2008 και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το δει! Δημιουργός του ο Αρμένης  George Magarian

Ο George Magarian, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο, στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων)  ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη (YMCA, Young Men Christian Association ) και ΧΕΝ (Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων – YWCA, Young Women Christian Association).

Όπως σημειώνει στους μεσότιτλους, αν και η YMCA δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των τραγικών γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της ασύλληπτης αυτής τραγωδίας. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής και  ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας