Γιατί η Χεζμπολλάχ έπληξε την ισραηλινή αεροπορική / κατασκοπευτική βάση «Μερόν»;
Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης που η Χεζμπολλάχ χτυπά το “όρος Μερόν” και τη στρατιωτική του βάση που χρησιμεύει ως το κύριο κέντρο ασφάλειας και στρατιωτικής διοίκησης για εναέριο πόλεμο και συλλογή πληροφοριών στο βόρειο μέτωπο.
Σε μια σημαντική εξέλιξη, η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο (Χεζμπολλάχ) ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (6/1/2022) ότι είχε πλήξει την αεροπορική βάση ελέγχου και επιτήρησης του ισραηλινού στρατού “Μερόν”, που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ζαρμάκ με 62 πυραύλους.
Αυτή η επίθεση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η βάση, στρατηγικό κέντρο για ολόκληρη την ισραηλινή οντότητα και κύριος κόμβος πληροφοριών και στρατιωτικής διοίκησης στο βόρειο μέτωπο, είχε δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια των ολοένα κλιμακούμενων πληγμάτων μεταξύ της Αντίστασης και του στρατού κατοχής.
Βάση «Μερόν»: Ένας “Ισραηλινός” κόμβος ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή
Μόλις 8 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, η βάση “Μερόν” έχει θέα στις λιβανικές πόλεις Ρμέις, Γιαρούν και Μαρούν αλ-ρας στον κεντρικό τομέα. Καταλαμβάνει την κορυφή του όρους Ζαρμάκ στα βόρεια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, καθιστώντας την την υψηλότερη κορυφή στα κατεχόμενα εδάφη.
Χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, η βάση εκτείνεται σε μια έκταση μέχρι 150.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ σημαντικό τμήμα των γύρω περιοχών πιστεύεται ότι είναι υπό τον έλεγχό της για στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Αντίστασης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το «Μερόν» χρησιμεύει κυρίως ως κέντρο εναέριας επιτήρησης.
Είναι η μοναδική εγκατάσταση που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων προς τη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και το βόρειο τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, αυτή η βάση λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για την παρέμβαση ηλεκτρονικού πολέμου στις προαναφερθείσες κατευθύνσεις, στελεχωμένη από σημαντικό αριθμό επίλεκτων “Ισραηλινών” αξιωματικών και στρατιωτών.
Μια έκθεση από εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα που εδρεύει στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας, η οποία βγήκε στο φως από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πριν από μήνες, αποκάλυψε ότι πολιτικά αεροσκάφη στην περιοχή είχαν προβλήματα με τα συστήματα γεωεντοπισμού (GPS), ιδιαίτερα στο νότιο Λίβανο και τα βόρεια της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
Μετά την ακριβή παρακολούθηση των παρασίτων που διαταράσσουν την ικανότητα των δεκτών να ανιχνεύσουν δορυφορικά κύματα, το “Όρος Μερόν” καθορίστηκε ως πηγή παρεμβολής κατά των πολιτικών συσκευών GPS.
Πράγματι, η λειτουργία των συστημάτων εντοπισμού θέσης που βασίζονται σε δορυφόρους διακόπηκε πλήρως την πρώτη εβδομάδα μετά την επιχείρηση Καταιγίδα του αλ Άκσα. Τα “ισραηλινά” μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διαταραχή αποσκοπούσε στο να παρεμποδίσει τη χρήση συσκευών από την αντίσταση στο Λίβανο για ακριβή χτυπήματα με πυραύλους ή drones ενάντια στο ψευδοκράτος.
Η στόχευση του “Μερόν” από τη Χεζμπολλάχ έχει τη στρατηγική σημασία της διαταραχής ή ακόμα, σε μεταγενέστερες επιχειρήσεις ενδεχομένως της πλήρους παρεμπόδισης της ικανότητας του “Ισραήλ” να διεξάγει ακριβή στρατιωτικά χτυπήματα.
#متداول:
لحظة استهداف قاعدة "ميرون" للمراقبة الجوية الإسرائيلية من قبل #المقاومة_الإٍسلامية في لبنان.#لبنان#الميادين_لبنان pic.twitter.com/pZr8dnixie— الميادين لبنان (@mayadeenlebanon) January 6, 2024
Κέντρο εναέριων επιχειρήσεων κατά του Λιβάνου και της Συρίας
Ιστορικά, η υψηλή βάση χρησίμευε ως το κέντρο διοίκησης των ισραηλινών εναέριων επιχειρήσεων και επιτήρησης στο βόρειο μέτωπο της κατοχής.
Η γεωγραφική του θέση προσφέρει άμεση παρακολούθηση ενός σημαντικού τμήματος του εδάφους του Λιβάνου και πλήρη εποπτεία, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων μετάδοσης και λήψης. Αυτό παρέχει στη βάση ισχυρές ικανότητες ελέγχου και επικοινωνίας προς τον Λίβανο. Επιπλέον, για εχθρικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας, η βάση “Μερόν” συμπληρώνεται από τις εγκαταστάσεις ραντάρ και εκπομπής που βρίσκονται στο κατεχόμενο Όρος Χερμόν, με θέα στη συριακή εδάφη.
Τα τελευταία χρόνια, η βάση έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία, ειδικά με την εκτεταμένη χρήση στρατιωτικών drones.
Καθώς το “Ισραήλ” βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε UAV για τη συλλογή πληροφοριών στο Λίβανο και τη Συρία σε σχεδόν καθημερινή βάση, η βάση έχει αναδειχθεί ως το κύριο κέντρο διοίκησης για εναέριες επιχειρήσεις κατά των δύο χωρών. Διευκολύνει την άμεση επικοινωνία με τα αεροσκάφη, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και καθιστώντας πιο δύσκολες τις παρεμβολές στα σήματα τους. Η βάση απλουστεύει επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω της συγκέντρωσης συσκευών επικοινωνίας, κέντρων διοίκησης και ραντάρ στο “Όρος Μερόν”.
Προηγμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών
Χάρη στην εκτεταμένη γεωγραφική επίβλεψη της επικράτειας του Λιβάνου, η βάση μπορεί να λάβει και να μεταδίδει διάφορες ασύρματες επικοινωνίες απευθείας προς και από το Λίβανο. Αυτό την καθιστά ένα κρίσιμο εργαλείο επικοινωνίας με καταδότες και έναν κεντρικό κόμβο για την παρακολούθηση των ασύρματων επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων κατασκοπείας.
Οι γιγάντιες προηγμένες κάμερες της βάσης και οι σύγχρονες συσκευές παρακολούθησης παρέχουν εποπτεία μεγάλου τμήματος της γραμμής μεταξύ του Λιβάνου και της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Καλύπτει επίσης ισραηλινές τοποθεσίες και τις αντίστοιχες τοποθεσίες τους στον Λίβανο.
Κατά συνέπεια, η βάση «Μερόν» διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών που προηγουμένως συγκεντρώνονταν σε τοποθεσίες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, πολλές από τις οποίες έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί από την Αντίσταση τις τελευταίες εβδομάδες.
Το “Μερόν” ως στρατηγικός στόχος
Η στρατηγική βάση δεν έμεινε απρόσβλητη από απειλές από την αρχή της στρατιωτικής κλιμάκωσης στο νότιο Λίβανο.
Πολλοί “Ισραηλινοί” αναλυτές έχουν μιλήσει για την πιθανή εξέλιξη της λίστας στόχων της Αντίστασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η Χεζμπολλάχ είχε χτυπήσει επανειλημμένα τη βάση κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιουλίου του 2006, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο εποίκων και τον τραυματισμό άλλων πέντε, όπως αναγνώρισαν οι Ισραηλινοί.
Ωστόσο, η επίθεση στη βάση σήμερα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κάτω από το κατώφλι ενός ολοκληρωτικού πολέμου αποτελεί βαρύ πλήγμα για το ψευδοκράτος. Οι επιπτώσεις του ξεπερνούν τις άμεσες συνέπειες.
Η Αντίσταση έχει επιλέξει σχολαστικά τη φύση των στόχων της σε όλη αυτή την περίοδο ως μέρος της ακριβούς διαχείρισης της σκάλας κλιμάκωσης με τους Ισραηλινούς.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Χεζμπολλάχ έχει ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και της γενικής πορείας των γεγονότων, αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να κινούνται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της.
Αυτό ισχύει τόσο για τη ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και για τη φύση των πληγμάτων εντός του Λιβάνου και την αποτροπή της στόχευσης λιβανέζων αμάχων από τις κατοχικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εξίσωσης της αμοιβαιότητας.
Ωστόσο, η δολοφονία με πυραύλους από το “Ισραήλ” του Παλαιστίνιου αντιστασιακού ηγέτη, Σεΐχη Σάλεχ Αλ-Αρούρι και ορισμένων συντρόφων του στο νότιο προάστιο της Βηρυτού (Νταχίγιε), ώθησε τη Χεζμπολλάχ να επιλέξει μια κλιμάκωση.
Το σημερινό χτύπημα περιγράφηκε από τη Χεζμπολλάχ ως «μία πρώτη απάντηση» στη δολοφονία του αλ-Αρούρι, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για πιθανές συγκρούσεις σε περίπτωση που η κατοχική οντότητα αποφασίσει να απαντήσει σε αυτήν την κλιμάκωση.
Ιστορική και θρησκευτική σημασία
Εκτός από τον κρίσιμο στρατιωτικό και κατασκοπευτικό ρόλο που παρέχει στο ισραηλινό μόρφωμα, η βάση «Μερόν» έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Σιωνιστές Εβραίους, καθώς θεωρούν ότι το ίδιο το βουνό αναφέρεται στην Τορά και λατρεύουν έναν τάφο που ισχυρίζονται ότι ανήκει σε έναν Εβραίο Ραβίνο που έζησε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.
Κάθε χρόνο, Σιωνιστές Εβραίοι πραγματοποιούν εορτασμούς κοντά στον υποτιθέμενο τάφο του που βρίσκεται στον οικισμό “Μερόν”, που βρίσκεται περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από την κορυφή του βουνού και τη βάση στην ανατολική πλαγιά του βουνού, με θέα στο Λίβανο.
Μέσα σε αυτόν τον οικισμό, ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 1.500 κατοίκους στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχουν αρκετοί τάφοι και ιερά που οι Σιωνιστές Εβραίοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε σεβάσμια πρόσωπα. Επιμένουν να γιορτάζουν εκεί κάθε χρόνο επειδή η περιοχή έχει ιδιαίτερη ιερότητα για τους Ανατολικούς Σεφαραδίτες Εβραίους.
Ο οικισμός ιδρύθηκε μετά τη Nakba το 1949 στα ερείπια της παλαιστινιακής πόλης Μερόν. Εν τω μεταξύ, οι άποικοι της κατοχής λεηλάτησαν τα τεχνουργήματά του και μια ιστορία που χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια πίσω.
Μέσα σε αυτόν τον οικισμό συνέβη η μεγαλύτερη μη στρατιωτική καταστροφή στην ιστορία της κατοχής το 2021, όταν οι εξέδρες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτασμών στις οποίες συμμετείχαν έποικοι. Περίπου 50 έποικοι βρήκαν το θάνατο όταν τσαλαπατήθηκαν.
Σφοδρή απάντηση
Η επίθεση στη βάση “Μερόν” με κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η Χεζμπολλάχ εισήγαγε στη μάχη τους πυραύλους Kornet E-M τελευταίας γενιάς.
Αυτοί οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 10 χιλιόμετρα και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την ακριβή στόχευση της βάσης, όπως φαίνεται από πλάνα που κατέγραψε ένας από τους Σιωνιστές εποίκους κατά τη σημερινή επίθεση.
Η ακριβής στόχευση μιας βάσης τέτοιας σημασίας, που στεγάζει κέντρα διοίκησης και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και φιλοξενεί τακτικά ηγέτες του στρατού της κατοχής, εκτός από εξειδικευμένο και επίλεκτο προσωπικό, δείχνει ότι η βάση λειτουργεί πλέον ως πρωταρχικός στόχος για την αντίσταση. Σημαίνει επίσης ότι το ισραηλινό μόρφωμα βρίσκεται σε πραγματική δύσκολη θέση.
Ενώ το κύριο αρχηγείο του στο βορρά βρίσκεται τώρα υπό άμεση απειλή από τη Χεζμπολλάχ, το κατοχικό μόρφωμα δεν μπορεί να εκκενώσει τη βάση, πράγμα που ωθεί το «Ισραήλ» σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Επιπλέον, η Αντίσταση έχει ουσιαστικά απωθήσει την πρώτη γραμμή με την ισραηλινή οντότητα σε 8 χιλιόμετρα εντός των κατεχομένων παλαιστινιακών συνόρων.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί στρατηγοί πίστευαν ότι το κύριο αρχηγείο τους ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός εμβέλειας της Αντίστασης και ότι ο πόλεμος τους εναντίον της ήταν ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως, βασιζόμενος σε αεροσκάφη και drones. Αυτό άλλαξε μετά την σημερινή επιχείρηση.
Το πιο σημαντικό, δεδομένου του στρατηγικού ρόλου της βάσης στη λειτουργία και τον συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών, η βάση είναι ένας κεντρικός στόχος για την απάντηση στον στρατό κατοχής για τη δολοφονία του al-Arouri νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Επομένως, συνάγεται το συμπέρασμα ότι «η συμφορά της κατοχής είναι μεγάλη» σήμερα, καθώς στο στόχαστρο έχει τεθεί το αρχηγείο της στρατιωτικής ηγεσίας στο βορρά. Αυτό σημαίνει ότι η Αντίσταση έχει τοποθετήσει την μπάλα στο γήπεδο του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησής του.
Οι Ισραηλινοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτό το ταπεινωτικό και επικίνδυνο χτύπημα ή να κατευθυνθούν προς μια απάντηση, τις επιπτώσεις και τα όρια της οποίας δεν γνωρίζουν.