4,29% του ΑΕΠ το “ματωμένο”πρωτογενές πλεόνασμα του 2018-Έκρηξη χρέους!

1482
ευρώ

Το “μεταπρογραμματικό” πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 κλείδωσε στο 4,29% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ. Η επίδοση είναι ελαφρά υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του υπουργείου για επίδοση της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα μετά την κοινοποίηση των επίσημων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στο 4,4% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat (δηλαδή σύμφωνα με τον τρόπο μέτρησης των πλεονασμάτων που είναι κοινός ανά την ΕΕ και ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ).

Τα σημερινά στοιχεία πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου. Επιβεβαιώνεται έτσι η υπερβολική “αφαίμαξη” της αγοράς και των πολιτών από τα “χαράτσια” και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών.

Το υπερπλεόνασμα αποτελεί ωστόσο και τον “Δούρειο Ίππο” της κυβέρνησης για το αίτημα προς τον ESM περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι για το 2019 ο στόχος του Προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους “μετά-προγραμματικής” εποπτείας.

Μεγάλη αύξηση του  χρέους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ (Δημοσιονομικά στοιχεία – 1η κοινοποίηση) το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 εκτιμάται στα 334,6 δισ. ευρώ, (181,1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), έναντι 317.48 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 (176,2% του ΑΕΠ). Ο λόγος για μία πολύ μεγάλη αύξηση η οποία αιτιολογείται και από το “μαξιλάρι” διαθεσίμων του ESM.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2018 σε όρους Eurostat (ESA 2010), εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ (1,1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Αναφέρεται και “διόρθωση” 0,1% στο πλεόνασμα του 2017 που οφείλεται ” κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία και σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών”.

Σύμφωνα μάλιστα με το ανάλογο δελτίο τύπου που ανακοίνωσε και η Eurostat, sτο τέλος του 2018, το χαμηλότερο χρέος ανά την ΕΕ το είχε η Εσθονία (8,4%), το Λουξεμβούργο (21,4%), τη Βουλγαρία (22,6%), την Τσεχία (32,7%), τη Δανία (34,1% %).

Αντιθέτως, 14 κράτη μέλη είχαν λόγο δημόσιου χρέους υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Πιο υψηλό ήταν στην Ελλάδα (181,1%), στην Ιταλία (132,2%), στην Πορτογαλία (121,5%), στην Κύπρο (102,5%), στο Βέλγιο (98,4%) και στην Ισπανία (97,1%).

Η Eurostat αναφέρει ότι στο πεδίο των πλεονασμάτων, η Ελλάδα έχε ένα από τα υψηλότερα περιλαμβανομένων των τόκων (1,1% του ΑΕΠ). Υψηλότερες επιδόσεις είχαν το Λουξεμβούργο (+ 2,4%), η Βουλγαρία και η Μάλτα (+ 2,0%), η Γερμανία (+ 1,7%), η Ολλανδία (+1,5% ).

Τα στοιχεία

Σήμερα έγινε  η 6μηνιαία ανακοίνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των κρατών – μελών στο πλαίσιο της “διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος”.

Οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους μεταπρογραμματικής Ενισχυμένης διαφέρουν σε μία σειρά από μετρήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος.  Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Απριλίου στη Εurostat. Η “διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας