400 νεκροί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές στους πρώτους 10 μήνες 2018

975
νεκροί

Τουλάχιστον 397 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνδικαλιστές σκοτώθηκαν σε μόλις 10 μήνες το 2018, αποκάλυψε η νέα έκθεση των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση επισήμανε ότι οι στατιστικές υποδηλώνουν μια ανησυχητική αύξηση της βίας, με μέσο όρο εννέα ανθρώπων να σκοτώνονται στις πρώτες γραμμές τον Ιανουάριο-Οκτώβριο του 2018, σε σύγκριση με το κατά μέσο όρο ένα θύμα την ημέρα κατά τα έτη 2015-2017.

«Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν και επαλήθευσαν 397 φόνους ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών σε 41 χώρες», ανέφερε η έκθεση την Τρίτη.

Η έκθεση επισήμανε ότι οι στατιστικές υποδηλώνουν μια ανησυχητική αύξηση της βίας, με μέσο όρο εννέα ανθρώπων να σκοτώνονται στις πρώτες γραμμές τον Ιανουάριο-Οκτώβριο του 2018, σε σύγκριση με το κατά μέσο όρο ένα θύμα την ημέρα κατά τα έτη 2015-2017.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αποτελούσαν το 25% αυτών που σκοτώθηκαν και οι περισσότερες δολοφονίες σημειώθηκαν σε χώρες χωρίς συγκρούσεις, ανέφερε η έκθεση.

Κάθε δεύτερο θύμα ασχολείται με θέματα όπως το περιβάλλον, η φτώχεια, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η γη και η επίδραση της στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων, ενώ κάθε δέκατο θύμα ήταν γυναίκα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν τα κράτη μέλη δεν ανταποκριθούν στη διεθνή υποχρέωσή τους να προστατεύουν όσους υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν να είναι στόχοι σε χώρες του κόσμου».

Η έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύθηκε στο περιθώριο του πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου διάρκειας 10 ημερών που ξεκίνησε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Νέα Υόρκη νωρίτερα την Τρίτη και επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των επιτυχιών και των προκλήσεων στην πορεία προς την επίτευξη των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) έως το 2030.

Η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030, που εγκρίθηκε το 2015, ενσωματώνει τα SDG που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και σχετίζονται με τη φτώχεια, το κλίμα, την ευημερία, την ανισότητα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας