Στην πράξη, ο νέος νόμος θα έχει το μεγάλο ψαλίδι ως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019, αλλά με… πρόβλεψη για εξάλειψη των υπολοίπων των προσωπικών διαφορών στη συνέχεια, δηλαδή για νέες μειώσεις!
Για τις παλιές συντάξεις του Δημοσίου, το καταβαλλόμενο ποσό περιλαμβάνει όχι μόνο τη βασική σύνταξη αλλά και τα επιδόματα συζύγου, τέκνων όπως και το επίδομα εξομάλυνσης. Μειώνονται και αυτά κατά 18%, καθώς ενσωματώνονται στη σύνταξη. Μετά την περικοπή θα αποτελούν μέρος της υπόλοιπης προσωπικής διαφοράς. Για τις συντάξεις των άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, κ.ά.) στο καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογίζονται τα επιδόματα συζύγου και τέκνων (εφόσον η σύζυγος δεν εργάζεται και τα τέκνα είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος).
Τα επιδόματα αναπηρίας δεν συνυπολογίζονται στις κύριες συντάξεις, που σημαίνει ότι παραμένουν εκτός επανυπολογισμού, πλην όμως, κουρεύονται και μειώνονται στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι ως 18% στις επικουρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνει και τα επιδόματα αναπηρίας όπως και τα οικογενειακά, τα οποία έχουν ήδη επανυπολογιστεί και είναι σε μικρότερο ποσό με προσωπική διαφορά, όπως φαίνεται στους επανυπολογισμούς που έχει κάνει το ΕΤΕΑ. Στην πράξη, λοιπόν, η μείωση 18% δεν θα είναι μόνο στην «καθαρή» σύνταξη αλλά στο ποσό σύνταξης και των τυχόν καταβαλλόμενων επιδομάτων.
Αυτό φαίνεται και στα παρακάτω παραδείγματα επανυπολογισμού συντάξεων, όπου αποκαλύπτεται ότι ο τρόπος που γίνεται ο επανυπολογισμός είναι δυσμενέστερος γιατί το ψαλίδι δεν αφήνει απέξω τα επιδόματα (συζύγου και εξομάλυνσης), αλλά πέφτει… τσεκούρωμα και σε αυτά. Αν η μείωση 18% έμπαινε μόνο στο κύριο ποσό σύνταξης, αφήνοντας έξω τα επιδόματα, τότε το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο στην τσέπη των συνταξιούχων. Με τον τρόπο όμως που γίνεται ο επανυπολογισμός δεν μένει τίποτε έξω και στην προσωπική διαφορά περιλαμβάνονται όλα. Και η σύνταξη που περικόπτεται αλλά και τα επιδόματα.
Οριζόντια μείωση 18% και στα επιδόματα που καταβάλλονται στις παλιές συντάξεις!
1. Επανυπολογισμός (π.χ. κύρια σύνταξη από τα 1.300 στα 1.000 ευρώ).
2. Ορίζεται η προσωπική διαφορά (π.χ. 300 ευρώ).
3. Υπολογίζεται η συνολική μείωση σύνταξης μετά την προσωπική διαφορά (π.χ. από τα 1.300 στα 1.000 η μείωση είναι 23%).
4. Αφαιρείται τμήμα της προσωπικής διαφοράς μέχρι το ποσοστό μείωσης στη σύνταξη να είναι 18% (π.χ. από τα 300 ευρώ της διαφοράς θα αφαιρεθούν τα 234 ευρώ και η σύνταξη πέφτει στα 1.066, με συνολική μείωση 18% από τα 1.300).
5. Το υπόλοιπο ποσό της προσωπικής διαφοράς που δεν αφαιρείται (π.χ. τα 66 ευρώ, στο παράδειγμά μας) θα αποτελεί μια νέα μικρότερη προσωπική διαφορά, που θα απεικονίζεται ως ξεχωριστό ποσό και θα μπορεί να καταργηθεί μετά το 2019.