Μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση έβγαλε η χθεσινή διαπραγμάτευση Τσακαλώτου – δανειστών στο Hilton καθώς από τη μία πλευρά όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε τεχνική συμφωνία τους το Σάββατο (Staff Level Agreement) αλλά από την άλλη δεν αποφεύγεται η περικοπή των συντάξεων από την 1.1.2019, όπως η κυβέρνηση καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες, και η μείωση περίπου στο μισό του αφορολόγητου από 1.1.2020.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι “τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν” προσθέτοντας ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει από την αρχή του 2019 και ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί και αυτό από το 2020.
Η εξέλιξη αυτή παγιώνει τη μείωση των συντάξεων χωρίς αναβολές, κάτι που ήθελε να αποφύγει κυβέρνηση, για να κάνει τις εκλογές το 2019 και να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην κυβερνητική εξουσία.
Επιπλέον, η ξερή αυτή επιβεβαίωση της περικοπής των συντάξεων από επίσημα χείλη του υπουργείου Οικονομικών «αδειάζει» τους βουλευτές και τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους ψεύτικες ελπίδες περί του αντιθέτου τις τελευταίες εβδομάδες στους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κρύβει και δεν στέλνει στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα που δείχνουν την προσωπική διαφορά (δηλαδή τις περικοπές που θα γίνουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.1.2019), ώστε να μην πληροφορηθούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί και τελικά θα εφαρμοστούν σε βάρος των εισοδημάτων τους.
Το πολυνομοσχέδιο
Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποχωρήσουν, και μετά από λίγες ημέρες να επικυρωθεί και τυπικά το Staff Level Agreement πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, έως τις 15 Ιουνίου θα κατατεθεί στην Βουλή πολυνομοσχέδιο, που θα κλείνει οριστικά τουλάχιστον 78 από το 88 προαπαιτούμενα της τετάρτης αξιολόγησης.
Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τους δανειστές να ολοκληρωθούν όλα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για να υπάρχει πιθανότητα μιας συνολικής συμφωνίας και με το ΔΝΤ για το χρέος.
Από την άλλη πλευρά, εάν το ΔΝΤ δεν βάλει την υπογραφή του σε μία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα βγάζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, πολλοί εκτιμούν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα γίνει όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, καθώς οι αγορές θα βλέπουν με δυσπιστία την Ελλάδα και ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL), κάτι που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει κυβέρνηση καθώς προϋποθέτει την υπογραφή νέου μνημονίου.
Η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη
Στις «διαπραγματεύσεις», που συνεχίζονται Παρασκευή και Σάββατο, ανοιχτά παραμένουν τα εξής ζητήματα:
-Η συζήτηση για την αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη.
-Τα εργασιακά, με στόχο την κατάργηση της δυνατότητας των εργατικών συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία.
-Οι προκλητικά χαριστικές φοροαπαλλαγές, που ζητάνε τα κερδοσκοπικά funds για να προβούν σε αγορές δανείων από τις τράπεζες αλλά και ακινήτων στους διενεργούμενους μαζικά πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Ιούνη
Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα είναι ότι, ενώ προωθείται ταχύτατα νέα λεηλασία του λαού και της χώρας, οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι αναντίστοιχες με τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, εκτός από αποσπασματικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, που, όμως, κι αυτές παρότι είναι μαζικές, είναι αρκετά πίσω από τις ανάγκες και ασυντόνιστες με τους εργαζομένους και άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.
Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 30 Ιούνη, με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό, που της έχει δοθεί από την πλειοψηφία της, δεν ενοχλεί ούτε την κυβέρνηση ούτε τους δανειστές.
Οι αγωνιστικές και ανυπότακτες δυνάμεις, που δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν ιστορικό χρέος να εξαντλήσουν με ενωτικό πνεύμα όλες τις δυνατότητες, ώστε να δώσουν ένα διακριτό αγωνιστικό περιεχόμενο σε αυτή την πανελλαδική πανεργατική απεργία και να την μετατρέψουν σε αγωνιστική αφετηρία για σχεδιασμένη κλιμάκωση αγώνων και αντιστάσεων στις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.
Η απεργία ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ είναι στις 30 Μάη, και όχι στις 30 Ιούνη.