Κοντά σύμφωνά με εκτιμήσεις, ανεξαρτήτως της αξιοπιστίας τους, σε άφιξη 30 εκατομμυρίων επισκεπτών στην χώρα μας, ίσως και παραπάνω, πάει να κλείσει το 2017.
Η σχετική αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι μεγάλη, περίπου 10%, ενώ και συνολικά ο αριθμός των επισκέψεων είναι εντυπωσιακός συγκριτικά με το μέγεθος της χώρας μας.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό και αυτής της υποτονικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα μέσα στο 2017, της τάξης περίπου του 1,5%, οφείλεται εν πολλοίς στο μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Μια τέτοια ανάπτυξη, όμως, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί συγκυριακή και εύθραυστη, αφού η αύξηση του τουρισμού στην χώρα μας, πέραν από ότι πλουτίζει κατά βάση ξένα συμφέροντα, δεν έχει το κατάλληλο βάθος.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση, πρέπει να επισημάνουμε, ότι σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές της Βόρειας Αφρικής, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Καταλονίας κλπ και πολύ λιγότερο ή ίσως και καθόλου, στην βελτίωση του ελληνικού περιβάλλοντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι την μερίδα του λέοντος των κερδών από το τουριστικό ρεύμα αποσπούν οι tour operators του εξωτερικού, πρόσφατα η Fraport, η οποία ελέγχει τα περιφερειακά αεροδρόμια και βέβαια οι Καναδοί του «Ελ. Βενιζέλος» και στη συνέχεια τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ οι τοπικές τουριστικές αγορές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, στενάζουν, με συνέπεια τα τουριστικά έσοδα να έχουν ελάχιστη διάχυση στην κοινωνία.
Επίσης, με ένα τουριστικό ρεύμα 30 εκατ. επισκεπτών η Ελλάδα θα μπορούσε να γνωρίζει μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη, διάχυση των ωφελειών στην κοινωνία και ισχυρότατη παραγωγική ώθηση, αν εφάρμοζε μια άλλη οικονομική, παραγωγική και τουριστική πολιτική που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο την κατανάλωση των επισκεπτών για την αγορά εγχώριων προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών μέσα και από την παραγωγική αναδιάρθρωσή της οικονομίας μας.
Τέλος, τα «εφήμερα» τουριστικά πλεονεκτήματα της χώρας θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμα, στρατηγικά και πολύ περισσότερα και ποιοτικότερα, με την προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του περιβάλλοντος, με ένα σχέδιο έργων υποδομής, σύγχρονων εξυπηρετήσεων, βελτίωσης των συνθηκών και της ποιότητας διαβίωσης των επισκεπτών, μαζί και των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Όλα τούτα όμως προϋποθέτουν μια μεγάλη ανατροπή στην χώρα με τα στοιχεία και το περιεχόμενο που αρκετές φορές έχουμε περιγράψει.
Γ.Μ
Πλησιάζουν τα 30 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2017
Κοντά στις εκτιμήσεις για άφιξη 30 εκατομμυρίων επισκεπτών τείνει να κλείσει το 2017. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence) την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,1% και διαμορφώθηκε στα 25,891 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 23,519 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρωταγωνιστές στην άνοδο οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ενώ κερδίζει έδαφος ως προορισμός η Αθήνα.
Με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,356 εκατομμύρια και ο Νοέμβριος και ειδικά ο Δεκέμβριος αναμένονται εξίσου καλοί, υπολογίζεται πως το έτος μπορεί να κλείσει ακόμα και πάνω από τα 30 εκατομμύρια. Στο δεκάμηνο πάντως τα 17,8 εκατομμύρια επισκεπτών, από τα 25,8 συνολικά, ήρθαν από την Ευρώπη, που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 14,1%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,2% στα 1,395 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γερμανία κατά 17,7% και διαμορφώθηκε στα 3,579 εκατομμύρια. Η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση κατά 3,8% στα 2,916 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Αξίζει να επισημανθεί και η κατά 10,1% αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στο δεκάμηνο στις 807 χιλιάδες.
Όσον αφορά τον Νοέμβριο τα πρώτα δεδομένα είναι επίσης ιδιαίτερα θετικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Νοέμβριο ήταν αυξημένες κατά 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αεροδρόμια των Αθηνών (+5,8%) και του Ηρακλείου (+265%). Το αεροδρόμιο των Χανίων εμφανίζει μεγάλη μείωση -92,5%/-3 χιλ. επιβάτες. Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2017 παρατηρείται αύξηση +8,6% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η Αθήνα εμφανίζει αύξηση +5,8%, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια +9,6%.
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει θετικές και τις προοπτικές επικαλούμενο τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) στις περισσότερες αγορές από όπου αντλεί πελάτες ο ελληνικός τουρισμός. Όπως επισημαίνει, κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ και «δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι –σημαντικές για την Ελλάδα– αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας, όπου ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι».
*Βασική πηγή: kathimerini.gr, Ηλίας Μπέλλος