‘Όχι, στο φασισμό, όχι, στο ναζισμό
Όχι, στο φασισμό, όχι, στο ναζισμό, λέει το «σποτάκι» της τηλεόρασης. Και βέβαια, είναι έτσι.
Αλλά πρωτίστως ήταν και είναι ΟΧΙ στον εισβολέα!
Δηλαδή αν ήταν «δημοκράτες» ή «σοσιαλιστές» οι Γερμανο/Ιταλοί εισβολείς θα τους καλοδεχόμασταν;
Το «ΟΧΙ» απευθύνεται σε όποιον επιβουλεύεται την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας και την εθνική μας ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, είτε απροκάλυπτα, είτε παριστάνοντας το «σύμμαχο», ή το «φίλο», ή τον «εταίρο…».
Ιδιαίτερα για τις «συμμαχίες», όπως το ΝΑΤΟ, απαντώ με τα λόγια ενός αδιαμφισβήτητα μεγάλου πολιτικού και στρατηλάτη – του Μεγάλου Ναπολέοντα: «Οι συμμαχίες δεν έχουν σχεδόν άλλο στόχο, παρά αυτόν»1 δηλαδή την περιφρούρηση των συμφερόντων και την ενίσχυση της ισχύος του ισχυρού της «συμμαχίας»!
Και αναφέρομαι σ’ αυτό το προσωπείο της «συμμαχίας», επειδή έχουμε ζωντανό παράδειγμα τη «συμμαχία» μας στο ΝΑΤΟ, στο οποίο σπεύσαμε ασμένως να εξασφαλίσουμε την είσοδο των Σκοπίων – κατ’ «επιθυμία» των ΗΠΑ, βεβαίως, χαρίζοντάς τους το όνομα «Μακεδονία», το οποίο επιθυμούν εκ του πονηρού, ασφαλώς, κι έχουν διακηρύξει επίσημα οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εγκύκλιο του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Και αναφέρομαι στη «συμμαχία» γιατί διερωτώμαι πότε η μεγάλη «σύμμαχος» χώρα ΗΠΑ, μας συμπαρατάχθηκε στις καθημερινές σχεδόν μάχες μας με την άλλη «σύμμαχο» χώρα, την Τουρκία που δεν έπαψε ποτέ να μας παρενοχλεί, τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’50 – αφήνω τα παλιότερα. – Μήπως στην εισβολή στην Κύπρο; Μήπως στα Ίμια; Μήπως στις καθημερινές οχλήσεις στο Αιγαίο;
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα. Είτε φίλοι και σύμμαχοι, ή ουδέτεροι (το προτιμώ), ή εχθροί· το απεύχομαι.
Και με την Τουρκία ιδιαίτερα
― ΟΧΙ «φιλίες», «συμμαχικές ασκήσεις» και διαπραγματεύσεις και «φιλικές» επισκέψεις, Αν:
― Αν δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους κατοχής από την Κύπρο;
― Αν δεν καταργήσουν το casus belli (αιτία πολέμου) για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επέκτασης των χωρικών μας υδάτων και την ΑΟΖ.
― Αν δεν σταματήσουν πάραυτα οι καθημερινές ενοχλήσεις στο Αιγαίο.
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί αισθάνομαι να με διατρέχει μία ανατριχίλα αδιόρατης ή σαφούς ασέβειας προς τους μαχητές και τους 700.000 νεκρούς Έλληνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ασέβεια προς την ιστορία μας· μιας ασέβειας προς το ΔΙΚΑΙΟΝ.
―――――――
- Μακιαβέλλι: Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ, σχολιασμένος από το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, εκδ. Σκαραβαίος 2017, κεφ. 7ο, σ. 136, σχολ. 4.
Κώστας Βενετσάνος
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Edward Stettinius
Αριθμός πρωτοκόλου 868.014/1944
Προς αντιπροσώπους των ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, 26 Δεκεμβρίου 1944)
Ο Υπουργός προς συγκεκριμένους διπλωματικούς και προξενικούς υπαλλήλους
Τα κατωτέρω είναι προς συμβουλή σας και γενική πληροφόρηση και όχι υποχρεωτικά για οποιαδήποτε ενέργεια επί του παρόντος.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιληφθεί με μεγάλη ανησυχία αυξανόμενες προπαγανδιστικές φήμες και ημιεπίσημες δηλώσεις προς όφελος μιας αυτόνομης Μακεδονίας προερχόμενες από τη Βουλγαρία, αλλά και από Γιουγκοσλαβικές κομματικές και άλλες πηγές με την ένδειξη ότι ελληνικές περιοχές θα συμπεριλαμβάνονται στο προβλεπόμενο κράτος.
Αυτή η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) θεωρεί ότι η λέξη «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρίδα» ή «Εθνική Μακεδονική Συνείδηση» είναι μία αδικαιολόγητη δημαγωγία η οποία δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και αποβλέπει στην παρούσα αναβίωσή της σε έναν πιθανό μανδύα για επιθετικές προθέσεις εναντίον της Ελλάδας.
Η εγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης αυτής είναι να αντιταχθεί σε κάθε αντίπαλο του μακεδονικού ζητήματος που σχετίζεται με την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σχεδόν ομόφωνα στη δημιουργία ενός «μακεδονικού κράτους». Οι ισχυρισμοί της σοβαρής ελληνικής συμμετοχής σε οποιαδήποτε τέτοια αναστάτωση μπορούν να θεωρηθούν ψευδείς. Η κυβέρνηση αυτή θα θεωρήσει υπεύθυνη οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων που κηρύσσει ή ενθαρρύνει απειλητικές ή επιθετικές πράξεις «μακεδονικών δυνάμεων» κατά της Ελλάδας. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκτιμούσε κάθε πληροφορία σχετική με αυτό το θέμα, η οποία θα μπορούσε να υποπέσει στην προσοχή σας.
Πηγή: Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων Υπ. Εξ. Ηνωμένων Πολιτειών