1945 Μάϊος-Ιούνιος: Ο Ζαχαριάδης επιστρέφει Αθήνα. Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Άρη

2228
περιουσίας

ΜΑΪΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 

1 Με επείγον τηλεγράφημα από τον Άγιο Φραγκίσκο ανακοινώνεται στην Αθήνα η απελευθέρωση του Νίκου Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

Ο «Ριζοσπάστης» ( 2.5.1945) αναγγέλλει την απελευθέρωση του Νίκου Ζαχαριάδη από το ναζιστικό στρατόπεδο του Νταχάου.

Συμμορίτες της Δεξιάς υπό τον Σούρλα αρπάζουν με τη βοήθεια της Εθνοφυλακής 84 πολίτες από την Αργαλαστή Βόλου. Στις φυλακές της Κεφαλλονιάς μέσα στη νύχτα τρομοκράτες σφάζουν επτά κρατούμενους πατριώτες

11 Νέο διάβημα διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ( Γ. Σιάντος, Δ. Παρτσαλίδης, Μιλτ. Πορφυρογένης) στον αντιβασιλιά αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για τις διώξεις σε βάρος του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης.

13-17 Ο αντιβασιλιάς αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός επισκέπτεται τα Δωδεκάνησα.

16 O Στάλιν απαντώντας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Δ. Παρτσαλίδη γραμματέα της ΚΕ του ΕΑΜ προς τους ηγέτες των συμμάχων για την αντιφασιστική νίκη αναφέρει: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε τον χαιρετισμό μου στον Ελληνικό Λαό, που αγαπά την Ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του»

29 Ο Νίκος Ζαχαριάδης φθάνει στην Αθήνα, μετά από εννιά χρόνια κράτησης σε φυλακές και στρατόπεδα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

30 Η ΚΕ του ΕΑΜ με διάβημά της στον αντιβασιλιά ζητά τη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Προκήρυξη του ΕΑΜ μετά την απολογία του τελευταίου κουίσλιγκ πρωθυπουργού Ι. Ράλλη στη δίκη των κορυφαίων δοσιλόγων, που αποκάλυψε τις επαφές που είχε με τον αρχιεπίσκοπο και αντιβασιλιά για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του.

31 Εκδίδεται η απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε τους κορυφαίους δοσίλογους.

Aπό την πρώτη σελίδα της «Ελευθερίας» ( 1.6.1945) με την απόφαση της δίκης των κορυφαίων δοσιλόγων. Ο πρώτος κουίσλιγκ πρωθυπουργός Γ. Τσολάκογλου καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά δεν εκτελέστηκε. Οι άλλοι δύο κουίσλιγκ πρωθυπουργοί Κ. Λογοθετόπουλος και Ι. Ράλλης καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά (και οι δυο απελευθερώθηκαν στη συνέχεια).

ΔΙΕΘΝΗ

Aπελευθερώνονται από τους ναζί η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Ο στρατάρχης Κάιτελ υπογράφει τη συνθηκολόγηση άνευ όρων της Γερμανίας.

10 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στην Πράγα την τελευταία ευρωπαική πρωτεύουσα που απελευθερώνεται.

13 Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στη Γαλλία επικρατούν οι συνδυασμοί των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των ριζοσπαστών.

27 O ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο μιλάει στη Λιουμπλιάνα και επαναλαμβάνει τις γιουγκοσλαβικές διεκδικήσεις στην Τεργέστη.

31 Στη Συρία συμφωνείται κατάπαυση του πυρός μεταξύ των γαλλικών δυνάμεων και των σύρων.

 « Μορφή που ανήκει στο Έθνος»

« Σε έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων διαλαλήθηκε χθες το απόγευμα η είδηση της απελευθερώσεως του Νίκου Ζαχαριάδη. Η τεράστια εντύπωση που προκάλεσε σε όλο το λαό η είδηση αυτή, οι αυθόρμητες εκδηλώσεις της γενικής ανυπόκριτης χαράς, επήραν το χαρακτήρα και τη σημασία του πανηγυρισμού ενός πραγματικά εθνικού γεγονότος.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης που απελευθερώθηκε μόλις προχθές από το χιτλερικό στρατόπεδο του Νταχάου, δεν είναι απλώς ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Είναι μια μορφή που ανήκει σε ολόκληρο το δημοκρατικό λαό που τον θεωρεί μια γενναία, δυνατή, τίμια και φωτισμένη μορφή που ανήκει στο Έθνος».

Πρώτη μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στην Αθήνα, με στελέχη του ΚΚΕ .Τον περιστοιχίζουν από δεξιά ο Κώστας Θέος, ο Μιχάλης Σινάκος, ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης, ο δημοσιογράφος Βάσος Γεωργίου, ο Πέτρος Ρούσος και ο Λεωνίδας Στρίγκος.

Κλεισμένος, από το Σεπτέμβριο του 1936 στα κάτεργα της μεταξικής δικτατορίας, δεν έπαυσε να κηρύσσει της ιδέα της  συγκροτήσεως Εθνικού Μετώπου για την αντιμετώπιση της φασιστικής επιθέσεως που καθαρότατα προείδε. Και όταν, τον Οκτώβριο του 1940, εξέσπασε η φασιστική επιδρομή, πάλι μέσα από τη φυλακή ο Ζαχαριάδης απηύθυνε το γνωστό ιστορικό του γράμμα στον ελληνικό λαό. Το γράμμα αυτό αποτυπώνει την κρυστάλλινη διαύγεια και σαφήνεια της σκέψεώς του, χαράζει καθαρά την πορεία του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας…»

« Ελεύθερη Ελλάδα» 2 Μαίου 1945.

« Σήμερα η μέρα που τελείωσε ο Πόλεμος»

« Τρίτη, 8 Μάη

19.30. Τελειώνει η μέρα. Πουλιά τιτιβίζουν έξω στο περιβόλι, και ο αιώνιος σύντροφός μου, ο κόκορας. Γυρίζω από το Υπουργείο. χάνεται ο καιρός σε άδειες κουβέντες. Όμως η συμμετοχή σε τέτοιες κουβέντες είναι κι αυτή μέρος της υπαλληλικής ευσυνειδησίας. Σήμερα η μέρα που τελείωσε ο Πόλεμος. Το πρωί, από την ταράτσα του Υπουργείου, η παρέλασητσολιάδες που έχουν γίνει πιά κινούμενα σκηνικά, κουρδισμένα στην εντέλεια. Δεν έχω κανένα αίσθημα .το μόνο που με συγκίνησε το πρωί, κοιτάζοντας το δρόμο από το παράθυρο του σπιτιού μου, ένας τυφλός παίζοντας στη φυσαρμόνικά τον Ύμνο, καθώς προχωρούσε σέρνοντας τα πόδια του».

Γιώργος Σεφέρης «Μέρες Ε΄ 1 Γενάρη 1945-19 Απρίλη 1951», σ. 16, εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1986.

Ο στρατάρχης Κάιτελ υπογράφει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

 

«Διαλύονται αι οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΚΚΕ, ΕΤΑ,ΕΑ κλπ.»

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ

Προς τους ΕΑΜίτας, ΕΛΑΣίτας και ΕΠΟΝίτας της Κοινότητος Μοναστηρακίου Δωρίδος

Κατόπιν διαταγής του σήμερον διελθόντος αποσπάσματος ΕΟΒ Ναυπάκτου, διατάσσονται πάντες οι ανωτέρω, κατέχοντες παντοειδή όπλα, πολεμικά ξίφη, χειροβομβίδας και παν άλλο πολεμικόν υλικόν, όπως το παραδώσουν ενταύθα, εις το καφενείον του Αριστομένους Μπακλένη εις τους Αριστ. Θεοδοσόπουλον και Αδάμ Παπαδογιάννην, μέχρι της 6ης μ.μ. της Κυριακής 13ης Μαίου.

Πας μη συμμορφούμενος θα υποστή την ποινήν, ήτις επιβάλλεται εκ του Στρατιωτικού Νόμου περί κατοχής όπλων κλπ., ως άνω αναγράφεται, ως και οι καθ’ υποψίαν κατέχοντες τοιαύτα θα συλλαμβάνονται και θα αποστέλλωνται εις Άμφισσαν.

Διότι την Δευτέραν 14ην του μηνός θα διέλθη το απόσπασμα απ’ εδώ και όστις δεν παρευρίσκεται εις την οικίαν του θα καταδιωχθή αμειλίκτως. Διαλύονται αι οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΚΚΕ, ΕΤΑ,ΕΑ ΚΛΠ.

Πάσα ενέργεια διασαλεύσεως της ησυχίας, θα κτυπηθή αμειλίκτως και άνευ δισταγμού. Απαγορεύεται η συγκέντρωσις, πέραν των τριών ατόμων, είτε εν κλειστώ, είτε εν ανοικτώ χώρω, ως επίσης και άσματα Λαοκρατίας. Πας μη συμμορφούμενος θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρήται.

Παν άτομον κινούμενον περιέργως θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται.

Εν Μοναστηρακίω τη 12 Μαίου 1945

Εκ του διελθόντος αποσπάσματος».

«Οι τραμπουκισμοί συνεχίζονται στα Ανώτερα Ιδρύματα»

« Το Πανεπιστήμιο κι΄οι άλλες ανώτερες Σχολές περνούν μέρες άγριας τρομοκρατίας που θυμίζει σε όλα την κατοχή. Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους Δημοκρατικούς φοιτητές γίνεται πρόβλημα και το ζήτημα της μόρφωσης των φοιτητών καταβαραθρώνεται γιατί το θέλουν μερικοί τραμπούκοι που δεν έχουν τις περισσότερες φορές ούτε τη φοιτητική ιδιότητα.

-Στην Εμπορική οι τρομοκράτες της σχολής Θεόφιλος Ρασιάς και Αρώνης έδειραν Δημοκράτες φοιτητές γιατί διαμαρτυρήθηκαν στον Πρύτανη κ. Αναστασιάδη που τιμώρησε άδικα ένα σπουδαστή και γιατί έκαναν έρανο μεταξύ τους να πληρώσουν το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο συνάδελφό τους».

«Νέα Γενιά», 5.5.1945

Η Τρομοκρατία στη Θεσσαλία

 «Εις ολόκληρον την Θεσσαλίαν δρουν τρομοκρατικαί συμμορίαι, αποτελούμεναι κατά το πλείστον από μέλη της περιβοήτου ΕΑΣΑΔ, το όνομα το όνομα της οποίας προκαλεί την φρίκην εις τον πληθυσμόν. Επιδρομαί εις τα χωρία, συλλήψεις, βασανιστήρια, μπλόκα κατά το Γερμανικόν σύστημα, τελειοποιημένα. Εις τα χωριά συγκεντρώνονται βιαίως οι χωρικοί εις την πλατείαν και απάγονται οι εις τους καταλόγους αναγραφόμενοι. Εις την Καρδίτσαν κατεστράφησαν τα Γραφεία και τα τυπογραφεία των Δημοκρατικών εφημερίδων, τα οποία ευρίσκονται εις απόστασιν 30 μέτρων από την έδραν του 302 Τάγματος Εθνοφυλακής. Επί τη βάσει κατάγγελιών δοσιλόγων, μετακινούνται τμήματα της εθνοφυλακής και συλλαμβάνουν τους δημοκρατικούς πολίτας. Η τρομοκρατία αύτη ηνάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν τους αγρούς των και να τραπούν προς τα όρη. Η παραγωγική εργασία εσταμάτησε. Τα ζώα και άπασα η κινητή περιουσία των αγροτών διαρπάζεται…»

Εφημερίδα «Ελευθερία» 31.5.1945.

 

 IΟΥΝΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο  του ΚΚΕ, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Νίκου Ζαχαριάδη.

12 Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Άρη Βελουχιώτη.

Ο Άρης Βελουχιώτης στον ιστορικό λόγο της Λαμίας.

15 Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μοναρχοφασιστικού πραξικοπήματος.

16 Κυκλωμένος από κυβερνητικές δυνάμεις και συμμορίες ο Άρης Βελουχιώτης αυτοκτονεί.

Τα κεφάλια του Άρη Βελουχιώτη και του υπασπιστή του Τζαβέλα κρεμασμένα στην πλατεία των Τρικάλων.

25-27 Συνεδριάζει η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ( 12η Ολομέλεια). Αποφασίζει τη σύγκληση του 7ου Συνεδρίου του κόμματος.

26 Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ με τηλεγράφημά της στους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας οι δολοφονίες αγωνιστών της Αντίστασης ξεπερνούν τις 500 ενώ ο αριθμός των φυλακισμένων ξεπερνά τις 30.000.

ΔΙΕΘΝΗ

25 Υπογράφεται στον Άγιο Φραγκίσκο ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Εμπρός» ( 26.6. 1945) η είδηση για την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στον Άγιο Φραγκίσκο.

26 Διακοίνωση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τουρκία για τα Δαρδανέλια. Προτείνεται η αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντραί.

28 Στην Πολωνία σχηματίζεται κυβέρνηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της εξόριστης κυβέρνησης του Λονδίνου

Η αποκήρυξη του Άρη Βελουχιώτη

Στις 12 Ιουνίου δεύτερη σελίδα του Ριζοσπάστη σε ένα μονόστηλο κάτω από τον τίτλο «Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη» αποκηρύσσεται ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ:

« Ο σ. Ζαχαριάδης μας ανακοίνωσε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ, αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήλθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη ( Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).

Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της Συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να κτυπά το ΚΚΕ να παραβιάζει τη  Συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμμιά καθυστέρηση για την ανοιχτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη»

 Βιασμοί και δολοφονίες

« Ιωάννινα  3 Ιουνίου ( τηλεγραφικώς). Οι υπογεγραμμένοι δημοδιδάσκαλοι Ιωαννίνων αναφέρομεν ότι την 24ην Μαίου όργανα της εθνοφυλακής εισελθόντα εις την οικίαν της διδασκαλίσης Νίκης Θεοφάνους εν Μετσόβω την συνέλαβον και οδηγήσαντα αυτήν εις το Νεκροταφείον , την εβίασαν. Την 24ην Μαίου εντός της αιθούσης του συνεδριάζοντος Δικαστηρίου επυροβολήθη και ετραυματίσθη θανασίμως ο δημοδιδάσκαλος Μ. Κυριάνης, εκ των αρίστων συναδέλφων. Διαμαρτυρόμεθα δια τας πρωτοφανείς και ανηκούστους πράξεις… Το τηλεγράφημα υπογράφουν 70 δημοδιδάσκαλοι των οποίων τα ονόματα κρατούμεν εις την διάθεσιν των αρμοδίων»

«Το Βήμα», 6.6.1945)

« Ανοικοδομούμε την Ελλάδα μας»

«Παρ’ όλο το κύμα της τρομοκρατίας που επικρατεί στην ύπαιθρο τα Θεσσαλικά Νιάτα συνεχίζουν την πλούσια ανοικοδομητική δράση τους.

Έτσι στην περιφέρεια της Καλαμπάκας: Σε τρία χωριά του Ασπροποτάμου η ΕΠΟΝ βοήθησε στην ανοικοδόμηση 3 σχολειών. Η ομάδα Καστρακιού έστρωσε ένα  δρόμο καθάρισε ένα δασύλλιο. Η ομάδα Φλαμπουρείου έκοψε ξύλα κι έφτιαξε καθίσματα στην Πλατεία. Στα χωριά Λαγγά και Υσούκα η ΕΠΟΝ καθάρισε τα σχολεία και τις βρύσες.

Στην περιφέρεια Καρδίτσας: Στο τμήμα Καλλιφωνιού φυτεύτηκαν δέντρα κι ανθόκηποι. Στους Σοφάδες απόφοιτοι και φοιτητές ίδρυσαν φροντιστήριο που προγυμνάζονται 80 μαθητές δωρεάν.

Στην περιφέρεια Ελασσώνας: Στα χωριά Λουτρό και Κρανιά οι επονίτες βοηθάνε τους πυροπαθείς για το χτίσιμο των σπιτιών τους. Στο Λουτρό διόρθωσαν το σχολειό. Στην Τσαριτσάνη καθάρισαν τους δρόμους, την πλατεία και τις βρύσες του χωριού. Στην Κοκκινόγη καθάρισαν τη βρύση και ένα αυλάκι 300 μέτρων που δημιουργούσε κίνδυνο ελονοσίας».

«Στην Κεφαλλονιά»

Ολόκληρο το προεδρείο της ΕΠΟΝ Κεφαλλονιάς βρίσκεται στις φυλακές. Οι «βασιλόφρονες νέοι» του Αργοστολιού κατάστρεψαν τον εκπολιτιστικό Σύλλογο. Οι ληστοσυμμορίτες Γιάκιας και Σία τρομοκρατούν ολόκληρο το νησί. Πολλές κοπέλες της ΕΠΟΝ κουρεύτηκαν απ’ τους προδότες. Σους φοιτητές απαγορεύτηκε η έξοδος από το νησί».

«Νέα Γενιά», 15.6.1945

Διαπομπεύσεις ιερέων

Στο χωριό Ψαχνά εξοπλισμένοι βασιλόφρονες απαγόρευσαν στον παπά-Κούρνη να λειτουργήσει. Στο χωριό Καστέλα- Εύβοιας οι δοσίλογοι Α. Μποτζάρης, Ν. Κωνσταντάρας κ.α. που είχαν παραδοθεί σα δοσίλογοι από τον ΕΛΑΣ, με συντριπτικές κατηγορίες σε βάρος τους και που τώρα γυρίζουν όπως όλοι, ελεύθεροι, ανήμερα του Πάσχα πιάσαν τον παπά Ανδρούτσο, του σπάσαν το κεφάλι, δυο πλευρά και του ξερίζωσαν τα γένεια. Σε κακά χάλια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Χαλκίδα.

Από το χωριό Νικάσε  Καρύστου, βασιλόφρονες μεταφέρανε στο Αλιβέρι τον παπά Βελισάριο. Εκεί εκτός από άλλες κακοποιήσεις, τον ξύρισαν με κλαδευτήρα.

Στην Κατούνα η συμμορία των Κουτσοπαναίων, διαπόμπευσε τον παπά Γιώργη 75 χρονών και έβαλε φωτιά στα γένεια του.

Ο παπά Αχιλλέας από το χωριό Μαχαιρά  Ξηρομέρου, βασανίστηκε άγρια από τον ανθυπασπιστή Μπουγά, που αυτονομάζεται «Γκαίρινγκ».

Στο χωριό Αγγελόκαστρο Ξηρομέρου συμμορίτες απήγαγαν, την ώρα της λειτουργίας τον αρχιμανδρίτη Ρόδιο και τον υπέβαλαν σ’ ακατανόμαστα βασανιστήρια.

Στη Γορτυνία ο παπάς Κοντοράβδης, κουρεύτηκε και ξυρίστηκε από δοσιλόγους.

Εθνοφύλακες πιάσανε στο χωριό Μαχαιρά Ξηρομέρου, τον παπά Π. Μαυρογιώργο και τον μεταφέρανε στην Κατούνα, όπου βασανίστηκε τόσο σοβαρά , ώστε αποπειράθηκε ν’ αυτοκτονήσει. Βρίσκεται σε κακά χάλια στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Στις 8/6 στα Λεχαινά της Ηλείας, Χίτες πιάσανε τον παπά Α. Παπανδρέου και του βγάλανε τα νύχια των χεριών και ποδιών με τανάλιες.

Ο ηρωικός ηγούμενος της μονής Ηλίων- Εύβοιας Μαυροθαλασσίτης κακοποιήθηκε και διαπομπεύθηκε.

«Λευκή Βίβλος- Παραβάσεις της Βάρκιζας ( Φλεβάρης –Ιούνης 1945)» του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του ΕΑΜ.

Οι πρόσφυγες στο Μπούλκες

«… Η μετακίνηση των Ελλήνων προσφύγων στη Βοιβοντίνα, έγινε , σύμφωνα με έναν ισχυρισμό, έπειτα από αίτηση και προσφυγή της ηγεσίας του ΚΚΕ προς τη γιουγκοσλαβική παρτιζάνικη ηγεσία. Έλεγχο για αυτούς ασκούσε η Γιουγκοσλαβική UDB (η διοίκηση της Κρατικής Ασφάλειας ή η Γιουγκοσλαβική Μυστική Πολιτική Αστυνομία) στην οποία τις «ελληνικές υποθέσεις» διοικούσε ο στρατηγός Jovo Kapicic, αντικαταστάτης και ένας από τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αστυνομίας του Τίτο, του στρατηγού Αλεξάνδρου Rankovic.

To Μπούλκες ήταν ένα πλούσιο χωριό γερμανοφώνων, που το εγκατέλειψαν ακολουθώντας τα υποχωρούντα ναζιστικά στρατεύματα. Σ’ αυτό εγκαταστάθηκαν έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά τους διωγμούς που ακολούθησαν τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

΄Επειτα από σύντομη παραμονή στο χωριό Novi Sivac, συνολικά 2.702 πρόσφυγες στις αρχές Ιουνίου, μεταφέρθηκαν στο Μπούλκες και τοποθετήθηκαν σε 625 άδεια σπίτια (…) Η επιλογή του χωριού αυτού , σύμφωνα με τον ισχυρισμό του D. Dudes, υπήρξε έργο του Ανδρέα Τζίμα, εκπροσώπου του ΕΑΜ (σ.σ. το ορθό είναι πως ο Τζίμας εκπροσωπούσε την ηγεσία του ΚΚΕ) στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος «διαπίστωσε ότι το Μπούλκες ήταν ένας ιδεώδης τόπος». Ο Τζίμας διέκρινε ότι το χωριό αυτό με την πλούσια πεδιάδα του και με ορισμένες βιομηχανικές μονάδες που είχε, παρείχε καλές προυποθέσεις για τη ζωή των προσφύγων…»

Μίλαν Ράντοβιτς « Το πείραμα Μπούλκες- Η «Ελληνική Δημοκρατία» στη Γιουγκοσλαβία 1945-1949», σ.13-14, εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη  α.ε., Θεσσαλονίκη 2006.

 

Αύριο: To KKE προειδοποιεί για τον κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος  από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο και τις παρακρατικές συμμορίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας