Ο στόλος των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών σκαφών σκότωσε 177 φάλαινες στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Η αποστολή των τριών πλοίων επέστρεψε στην Ιαπωνία, καθώς το Τόκιο προετοιμάζεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του ώστε να επιτραπεί εκ νέου η εμπορική φαλαινοθηρία, στο πλαίσιο συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα.
Στη διάρκεια της τελευταίας αποστολής διάρκειας 98 ημερών, τα πλοία αλίευσαν 43 ρυγχοφάλαινες του είδους Balaenoptera acutorostrata (λεγόμενες και μίνκε) και 134 φάλαινες του είδους Balaenoptera borealis (φάλαινες σέι), σύμφωνα με δήλωση της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας.
Η πίεση που ασκείται από το εξωτερικό στην Ιαπωνία για να σταματήσει τη φαλαινοθηρία έχει κάνει τους Ιάπωνες συντηρητικούς πιο αποφασισμένους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να επιτραπεί και πάλι η εμπορική φαλαινοθηρία. Πρόκειται ίσως για το πιο ακανθώδες ζήτημα της κατά τα άλλα φιλικής διπλωματίας του Τόκιο.
«Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια αυτής της αποστολής θα αναλυθούν μαζί με τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων των ακτών. Τα δεδομένα θα παρουσιαστούν στην επιστημονική επιτροπή του Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας και θα ενισχύσουν την επιστημονική γνώση για τη διατήρηση και τη διαχείριση των κητωδών ζώων», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Η τελευταία αποστολή ήταν επίσημα μέρος ενός δωδεκαετούς προγράμματος μελέτης του αριθμού, των τρόπων διατροφής και της βιολογίας των φαλαινών, τα οποία η Ιαπωνία θέλει να αναλύσει ώστε να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι ορισμένες φάλαινες δεν κινδυνεύουν, και συνεπώς μπορούν να αλιευθούν για κατανάλωση.
Η Ιαπωνία έχει υπογράψει το μορατόριουμ για το κυνήγι φαλαινών, αλλά εκμεταλλεύεται ένα κενό το οποίο επιτρέπει να σκοτωθούν φάλαινες στο όνομα της επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, το κρέας από τις αποστολές καταλήγει να καταναλώνεται, παρά τη σημαντικότατη μείωση της δημοτικότητας του κρέατος φάλαινας στην Ιαπωνία.