16 έτη με αναστολή στον Φουρλεμάδη για την υπεξαίρεση 5 εκ.€ ανθρωπιστικής βοήθειας από ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη»

3001
φουρλεμάδη

Ποινή κάθειρξης 16 ετών επιβλήθηκε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, από ποσά που προοριζόταν για βοήθεια προς τρίτες χώρες.

Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης», της ΜΚΟ που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είχε εισηγηθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννα Τσάλη.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης δικάζεται με άλλους τρεις κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης μεγάλων ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης, πριν από περίπου δώδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τα εξής κακουργήματα:

● Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα που επισύρει έως και ισόβια) και

● Απλή απιστία στην υπηρεσία. Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ωστόσο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» κρίθηκε αθώος για μία πράξη της απιστίας που αφορούσε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του, με αποτέλεσμα να μην του επιβληθούν ισόβια.

Καθώς οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του Δημήτρη Φουρλεμάδη για αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Επίσης, επιδικάστηκε στο Δημόσιο αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ. Φουρλεμάδη συν 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη. Πρόκειται για τη φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (η ίδια αρνείται ότι κατείχε αυτήν τη θέση), η οποία κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση από τον Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της. Επίσης, αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

Τέλος, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, που κατηγορούνταν για το κακουργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

● 5,1 εκατ. ευρώ, προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

● Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007.

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της τόνισε ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

Όταν το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την «Αλληλεγγύη» να επιστραφούν τα 5,6 εκατ. καθώς το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η ΜΚΟ δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο. Για να τον εξοφλήσει, του έδωσε τα χρήματα νέας επιχορήγησης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην εκτελεστεί το πρόγραμμα με τα κατεψυγμένα κοτόπουλα προς τις αφρικανικές χώρες, ενώ εντοπίστηκε ποσότητα που είχε αλλοιωθεί και κατασχεθηκε.

Η καταδίκη για την απιστία αφορά σε ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρεία για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς των πουλερικών.

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατ. ευρώ (τα 5,6 εκατ. της επιχορήγησης συν τους τόκους) και για την οφειλή έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην οποία ανήκε η «Αλληλεγγύη»).

Οι δύο πρωτόδικα καταδικασθέντες κατά την απολογία τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της οργάνωσης και ότι ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις.

«Εγώ ήμουν υπάλληλος», υποστήριξε. «Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών. Οταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας