150 χώρες του τρίτου κόσμου καθιστούν την Κίνα παγκόσμια ηγέτιδα

1545
Το κινεζικό οικονομικό σχέδιο έχει καλύψει τα τέσσερα πέμπτα της ανθρωπότητας
δανεισμός της Κίνας σε χώρες του τρίτου κόσμου είναι το αποτέλεσμα της στοχευμένης πολιτικής του Πεκίνου, καθώς οι αρχές της χώρας θέλουν να καλύψουν τη διαφορά και να ξεπεράσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το ΑΕΠ, δήλωσε ο Andrey Karneev, επικεφαλής της Σχολής Ανατολικών Σπουδών στη Σχολή Οικονομικά και Παγκόσμια Πολιτική της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου στο “Economics Today “.

Η Κίνα έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του τρίτου κόσμου

«Το Πεκίνο, ακόμη και τις πρώτες δεκαετίες μετά τον σχηματισμό της ΛΔΚ, προσπάθησε να ενεργήσει ως ηγέτης του τρίτου κόσμου.
Στη Διάσκεψη του Μπαντούνγκ των ασιατικών και αφρικανικών χωρών το 1955, ήταν παρών ο επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhou Enliai.
Το Πεκίνο προσπάθησε να συσπειρώσει γύρω του τα κράτη που είχαν απελευθερωθεί από την αποικιακή εξάρτηση», θυμάται ο Karneev.
Οι Κινέζοι γνώριζαν καλά ότι ο ρόλος αυτών των χωρών θα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου και μετά τις μεταρρυθμίσεις στην Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και την αρχή της αχαλίνωτης οικονομικής ανάπτυξης, είχαν σοβαρά ατού σε μια τέτοια πολιτική.
«Οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες κλείνουν το χάσμα από τις ανεπτυγμένες χώρες, ακόμα κι αν αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δημογραφικό- σε αντίθεση με τη Δύση, δεν έχουν προβλήματα με την αναπαραγωγή του πληθυσμού», συνόψισε ο οικονομολόγος.
Ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων έγινε η βάση της οικονομικής επιτυχίας τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας, η οποία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ.

Η Κίνα επενδύει σε χώρες του τρίτου κόσμου

Το χαμηλό κόστος και η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού οδήγησαν στο γεγονός ότι η δυτική παραγωγή έχει μετακινηθεί στην Κίνα. Το Πεκίνο άρχισε αμέσως να υιοθετεί την τεχνολογία και σταδιακά δημιούργησε μια βιομηχανία που σήμερα είναι σχεδόν τόσο καλή όσο η αμερικανική ή η ευρωπαϊκή.
Οι επιτυχίες που σημειώθηκαν επέτρεψαν στους Κινέζους να εξάγουν τις λύσεις τους στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου η επιρροή του Πεκίνου αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.
Οι τοπικές αρχές δεν θέλουν να εξαρτηθούν από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ και αναζητούν πιο κατάλληλους εταίρους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κιέλου υπολόγισαν ότι το Πεκίνο ξόδεψε 240 δισεκατομμύρια δολάρια για επείγουσα βοήθεια σε 22 χώρες μεταξύ 2000 και 2021.
Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε σε γιουάν μέσω κρατικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο.
Ο σκοπός αυτής της πολιτικής του Πεκίνου είναι να τονώσει τη χρήση του γιουάν εκτός της ΛΔΚ, ακολουθώντας το παράδειγμα του δολαρίου, το οποίο παραμένει η κύρια λογιστική μονάδα παγκοσμίως.

Το Πεκίνο «συγκρούεται» με τους Αμερικανούς

Οι στατιστικές της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν λαμβάνουν υπόψη τις επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών, οι οποίες επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά σε χώρες του τρίτου κόσμου, αγοράζουν και δημιουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής εκεί και δημιουργούν οικονομικές διαδικασίες και εμπορικές σχέσεις.
«Η περιβόητη Πρωτοβουλία Belt and Road στοχεύει στην ενοποίηση των περιφερειακών κρατών γύρω από την Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περίπου 150 χώρες του κόσμου συμμετέχουν σε αυτό το έργο», είπε ο Karneev.
Το κινεζικό οικονομικό σχέδιο έχει καλύψει τα τέσσερα πέμπτα της ανθρωπότητας.
«Η χώρα ετοιμάζεται να πάρει τη θέση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο – δεν είναι μυστικό ότι το «κινεζικό όνειρο» είναι η ιδέα να «ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά πώς να το κάνουμε αυτό;
Εξάλλου, λόγω της ηγετικής θέσης σε έναν τέτοιο συνολικό δείκτη όπως το ΑΕΠ, το Πεκίνο ξεπέρασε τους Αμερικανούς πριν από επτά χρόνια όχι σε όρους δολαρίου, αλλά σε όρους PPP (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης)», κατέληξε ο ειδικός.

Οι Κινέζοι θέλουν να προλάβουν τους Αμερικανούς

Το κινεζικό ΑΕΠ κατέχει τη δεύτερη θέση σε όρους δολαρίων (18,321 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 25,035 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα στοιχεία των ΗΠΑ και του ΔΝΤ) και πρώτη για τον δείκτη PPP (30,074 τρισεκατομμύρια δολάρια, για τους Αμερικανούς – 25,035 τρισεκατομμύρια δολάρια, στοιχεία του ΔΝΤ).
Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν την ηγετική τους θέση όσον αφορά το ΑΕΠ, αλλά οι οικονομολόγοι κάνουν υπολογισμούς ότι μέχρι το 2035 περίπου, η Κίνα θα ξεπεράσει τους Αμερικανούς και εδώ.
Δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά ο κόσμος πλησιάζει πραγματικά το γεγονός ότι η ΛΔΚ θα γίνει η κύρια οικονομία του κόσμου σε όρους δολαρίου. Για να γίνει αυτό, το Πεκίνο αυξάνει την παρουσία του στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής», κατέληξε ο Karneev.
Είναι επίσης σημαντικό ότι η κύρια κατεύθυνση των κινεζικών επενδύσεων είναι η εξορυκτική βιομηχανία.
«Η κινεζική οικονομία χρειάζεται πόρους, πρώτες ύλες και ημικατεργασμένα προϊόντα και αυτό εξηγεί τις επενδύσεις κεφαλαίου που έχουν κάνει το Πεκίνο τον κύριο πιστωτή των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Karneev.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την άρνηση της Μόσχας να είναι παρούσα στην Αφρική, την Κεντρική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία, παρέμειναν εκεί οικονομικές θέσεις, τις οποίες κατέλαβε η Κίνα. Οι δυτικές χώρες αγνόησαν συστηματικά τις χώρες του τρίτου κόσμου και, όπως δείχνουν οι επιτυχίες της ΛΔΚ, αυτό ήταν το λάθος τους.
Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο παγκόσμιος οικονομικός ηγέτης σε μια εποχή που το δυτικό μπλοκ χάνει έδαφος και βρίσκεται υπό συνεχή απειλή κρίσεων και υφέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας