130 Ελληνες στις λίστες των Paradise Papers, ανάμεσά τους εφοπλιστές, πολιτικοί και μεγαλοτραπεζίτης

2654
paradise

«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Paradise Papers

130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος

Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την δημοσίευση των ονομάτων

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.
252 διευθύνσεις επικοινωνίας στην Ελλάδα
Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Αλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία που έχουν διαρρεύσει από την Appleby είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.
Ποιά είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Appleby
Η Appleby είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore, εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει τη μυστικότητα των offshore.
Αναζητώντας τη λέξη Ελλάδα ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τη συγκεκριμένη λέξη.
Αυτά προέρχονται από περιοχές όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Πολλές φορές σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα ο όρος Ελλάδα συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές η άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων.
Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1).
Οι διαρροές αυτές εληφθησαν απο τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICI).
Ποιά η διαφορά των Paradise Papers με τα Panama Papers
Οι αποκαλύψεις για τα « Paradise Papers » δημοσιεύονται σε 95 μίντια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γαλλικής Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων στοιχίζει 350 δις ευρώ ετησίως στα κράτη όλου του κόσμου και ειδικότερα στοιχίζει 120 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αντίθετα με τα « Panama Papers », αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (το οποίο προέρχεται από την φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών) αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας