Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) της Χάγης που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη την πρώτη του ακρόαση στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με πολλές χώρες να χαιρετίζουν την κίνηση αυτή εν μέσω μιας παγκόσμιας χορωδίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Al Jazeera συγκέντρωσε όλες τις χώρες που πήραν θέση.
Η Νότια Αφρική κατέθεσε τη μήνυση στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα και ζητώντας να σταματήσει η βάναυση στρατιωτική επίθεση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους, σχεδόν 10.000 εκ των οποίων είναι παιδιά και 7.000 γυναίκες.
Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα, τo οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η 84σέλιδη κατάθεση της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να διερευνήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Ο Χαν δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου. To οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με κατεπείγουσα διαδικασία.
Εφόσον το Ισραήλ καταδικαστεί πως διεξάγει γενοκτονία, θα είναι πολύ διαφορετικές οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση για να αποσοβήσουν την γενοκτονία.
Ποιες χώρες συνυπέγραψαν ή στηρίζουν την μηνυτήρια αναφορά
Ο Οργανισμός Ισλαμικών Χωρών (OIC): Το μπλοκ των 57 μελών εξέφρασε την υποστήριξή του στην υπόθεση στις 30 Δεκεμβρίου.
Μαλαισία: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας χαιρέτισε την αίτηση της Νότιας Αφρικής. Επανέλαβε την έκκληση για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «με βάση τα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli δημοσίευσε μήνυμα στο Χ στις 3 Ιανουαρίου χαιρετίζοντας την κίνηση της Νότιας Αφρικής.
Ιορδανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi δήλωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι το Αμμάν θα υποστηρίξει τη Νότια Αφρική.
Βολιβία: Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας χαρακτήρισε ιστορική την κίνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποστήριξε την υπόθεση του κατά του Ισραήλ.
Εκτός από τις χώρες, πολλές ομάδες υπεράσπισης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών παγκοσμίως έχουν επίσης προσχωρήσει στο κάλεσμα της Νότιας Αφρικής.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Terreiro Pindorama στη Βραζιλία, η Asociacion Nacional de Amistad Italia-Cuba στην Ιταλία και η Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine στη Γαλλία, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο μέσο Common Dreams.
Ποιες χώρες υπέβαλαν νωρίτερα αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;
Η Βολιβία επεσήμανε επίσης ότι είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Χαν μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να ερευνήσουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ο Khan είπε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου.
Το ΔΠΔ και το ICJ μερικές φορές συγχέονται μεταξύ τους. Και τα δύο δικαστήρια βρίσκονται στη Χάγη της Ολλανδίας. Ενώ ο σκοπός του ICJ είναι η επίλυση συγκρούσεων μεταξύ κρατών, το ΔΠΔ διώκει άτομα για διάπραξη εγκλημάτων, σύμφωνα με την πλατφόρμα Pursuit του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ενώ τα κράτη δεν μπορούν να μηνυθούν στο ΔΠΔ, ο εισαγγελέας μπορεί να ξεκινήσει έρευνα όπου πιθανώς διαπράχθηκαν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.