Για 12η μέρα, συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της η φωτιά στον Έβρο προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση συσκέπτεται… και λαμβάνει μέτρα για… αναπαραγωγή του δάσους μετά το 2100 όταν οι νυν κάτοικοι της χώρας θα έχουν προ πολλού αποδημήσει εις Κύριον.
Τη εξαιρετικά θλιβερή εκτίμηση ότι το δάσος της Δαδιάς έχει καταστραφεί για πάντα, την έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, μέλος της επιτροπής Γκολντάμερ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
«Το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε», είπε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
«Δεν θα μπορέσουμε να ξανά έχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.
Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.
Έτσι λοιπόν είναι να αναρωτιέται κανείς για το τι είδος λύσεων αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ δεν έχουν σβήσει καν οι φλόγες και κατά πόσο αυτές μπορούν να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστες.
Θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως ήδη είπαμε πρόκειται περισσότερο περί λέξης και όχι περί ουσιαστικής πράξης ή κάτι που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Περισσότερο πρόκειται για έναν επικοινωνιακό χειρισμό με στόχο να ηρεμήσει το συναισθηματικό συλλογικό ασυνείδητο των πολιτών και της κοινωνίας, το οποίο τελεί υπό κατάσταση σοκ.
Παράλληλα, αρχίζουν αμέσως οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά, και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, τοποθετούνται ζωοτροφές και νερό στις πληγείσες περιοχές, για την άγρια πανίδα, ενώ ενισχύονται τα μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις.
Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.
Όλα αυτά μένει να φανεί εάν θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου όταν και θα παρουσιαστούν τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις.
Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.
Χθες εστάλη ακόμα ένα μήνυμα μέσω του 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη.
Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.
Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής
Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η ΕΕ
Πάνω από 810.000 στρέμματα έχουν καεί στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τη θέματα διαχείρισης κρίσεων Balazs Ujvari, που έδωσε τα στοιχεία, ανέφερε ότι η Ευρώπη κινητοποίησε, στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, από έξι κράτη-μέλη.
Φέτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Αναγκών κινητοποίησε 1 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο, που σταθμεύουν σε 6 κράτη-μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν με 6 επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
«Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Από τις 20 Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU που σταθμεύουν σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
Συγκεριμένα, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής. Επίσης μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.
Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, σημειώνεται επίσης από την Πυροσβεστική.