Τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (όπως ηλικωμένοι, άνεργοι), αποτυπώνει έκθεση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας. Βάσεια αυτής το 11,9% αντιμετωπίζει σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά, ποσοστό που αυξάνεται πολύ σε ό,τι αφορά την ομάδα άνω των 65 ετών και οικογένειες ανέργων. «H κατάσταση στην αγορά της εργασίας της χώρας παραμένει μη ευνοϊκή σε ό,τι αφορά τους πολίτες ηλικίας από 25 μέχρι 34 ετών», τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών της Istat.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat για το έτος 2016, τo 11,9% των Ιταλών αντιμετωπίζει σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε από το 8,4% στο 11,6%, σε σχέση με το 2015, σε ό,τι αφορά τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών.
Παράλληλη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που στερούνται κύρια αγαθά (από 32,1% στο 35,8%) σημειώθηκε στις οικογένειες στις οποίες το κύριο μέλος που παρήγε εισόδημα βρίσκεται, στην φάση αυτή, σε αναζήτηση εργασίας.
Ο υπεύθυνος ερευνών του Istat Ρομπέρτο Μοντούτσι, σε ακρόασή του στο ιταλικό κοινοβούλιο τόνισε ότι «η κατάσταση στην αγορά της εργασίας της χώρας παραμένει μη ευνοϊκή σε ό,τι αφορά τους πολίτες ηλικίας από 25 μέχρι 34 ετών», αφού «είναι όλο και πιο δύσκολο, για τους νέους που είναι άνεργοι, να μπορέσουν να βρουν δουλειά».
Ο Μοντούτσι, αναφερόμενος στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, εξήγησε ότι «από το σύνολο των πολιτών ηλικίας 25 με 34 ετών που ήταν άνεργοι κατά την συγκεκριμένη περίοδο, έπειτα από έναν χρόνο απασχολείται το 21,2%, το 43,8% παραμένει άνεργο και το 35% δεν αναζητά πια εργασία».