1τρισ $ πιο πλούσιοι μέσα στην κρίση οι 500-πλουσιότεροι στον πλανήτη!

790

Η ψαλίδα της παγκόσμιας ανισότητας αυξάνεται διαρκώς, με 150 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να πέφτουν, την ίδια χρονιά, κάτω από το όριο της φτώχειας

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη ήταν ήδη… εξαιρετικά πλούσιοι – πιο πλούσιοι από ό,τι μπορεί να συλλάβει με ευκολία ένας ανθρώπινος νους. Όμως στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, είδαν τις περιουσίες τους να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, αφού συνολικά προστέθηκε σε αυτές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του $1 τρισεκατομμυρίου, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Οι μεγάλοι νικητές του 2021

Ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αποκόμισε σχεδόν $118 δισεκατομμύρια μέσα στους 12 τελευταίους μήνες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 150 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας στη διάρκεια του 2021.

Άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο μεγιστάνας των προϊόντων πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό, που πρόσθεσε στους λογαριασμούς του $62 δισεκατομμύρια, αλλά και οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google που είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά $47 δισεκατομμύρια και κατά $45 δισεκατομμύρια αντιστοίχως. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από την πλευρά του δεν είχε μια εύκολη χρονιά – όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να μπει στο καινούργιο έτος πλουσιότερος κατά $25 δισεκατομμύρια.

Ανοίγει η ψαλίδα της ανισότητας

Το CNN αναφέρει ότι το 2021 χαρακτηρίστηκε από ορισμένες εργατικές κατακτήσεις, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπου οι μισθοί πήραν την ανιούσα και οι ελλείψεις προσωπικού άφησαν χώρο στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν σωματεία, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους θέση σε μια ιδιαιτέρως σκληρή αγορά. Ωστόσο, τα κέρδη του 0,001% του πλανήτη, που ήταν αστρονομικά, υπογραμμίζουν τον αχανή χαρακτήρα της ψαλίδας μεταξύ των εργατών και των διευθυνόντων συμβούλων και των μετόχων για τους οποίους εργάζονται.

Ο ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Το αμερικανικό μέσο παρατηρεί με χιούμορ ότι για «φανταστικομμυριοστή φορά», το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για να είσαι πλούσιος. Η Wall Street, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα νέα στελέχη του κοροναϊού, συνέχισε να ανθεί, εν πολλοίς χάρη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα που διοχέτευε σε μηνιαία βάση δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν.

Αυτή η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική σχεδιάστηκε με στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας, μετά το «φρένο» που έβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία το 2020. Η προσπάθεια αναθέρμανσης οδήγησε σε εκτόξευση των μετοχών στη διάρκεια του 2020 και του 2021, όμως η ώθηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αφαιρεθεί από την εξίσωση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, παρατηρεί το CNN.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο που σχεδόν άγγιξε το 27% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Dow και τον Nasdaq κινήθηκαν στο 19% και στο 21% αντίστοιχα.

Η αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως των κρυπτονομισμάτων και των ακινήτων επίσης εκτοξεύθηκε, αυξάνοντας περαιτέρω την αξία της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Περιουσίες μεγαλύτερες από το ΑΕΠ ανεπτυγμένων κρατών

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική αξία της περιουσίας των 500 ανθρώπων που έχει συμπεριλάβει στον δείκτη δισεκατομμυριούχων, πλέον ξεπερνά τα… $8,4 τρισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό ξεπερνά το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν όλων των χωρών του πλανήτη πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όλες οι προτάσεις αμερικανών νομοθετών για επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους έγιναν, όπως ήταν αναμενόμενο, αντικείμενο επιθέσεων και χλευασμού από πρόσωπα όπως ο Μασκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει από ελάχιστους έως καθόλου φόρους εισοδήματος και η αυτοκινητοβιομηχανία του οποίου, η αξία της οποίας αξιολογείται στο τρισεκατομμύριο δολάρια, έχει εν μέρει οικοδομηθεί χάρη στην κυβερνητική οικονομική υποστήριξη, αντιτίθεται ανοιχτά και ένθερμα σε κάθε είδους φορολόγηση εις βάρος των πλουσιότερων με στόχο την οικοδόμηση ενός κοινωνικού διχτυού ασφαλείας για τους Αμερικανούς.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 70%, ξεπερνώντας τα $5 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση των Αμερικανών για τη Φορολογική Δικαιοσύνη και του Προγράμματος για την Ανισότητα του Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτικής, που ανέλυσαν δεδομένα του Forbes.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και μόνο τα έκτακτα κέρδη των δισεκατομμυριούχων στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών θα ήταν αρκετά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις κοινωνικές υποδομές. Όμως η νομοθεσία για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων καταψηφίστηκε με το που προτάθηκε το φθινόπωρο, όταν ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι θα αντιστοιχούσε σε τιμωρία «των ανθρώπων στη στρατόσφαιρα».

Με πληροφορίες από CNN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας