Όταν ο Μοράλες άδειασε τον Τσίπρα

μοράλες

Το βράδυ της Πέμπτης, 14 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας (Estado Plurinacional de Bolivia), Έβο Μοράλες, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας (της φυλής Αϊμάρα), επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΜΑS), ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου 2006.

Υπενθυμίζεται από τις πρώτες του πολιτικές κινήσεις ήταν να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, που εκμεταλλεύονταν με άνισους όρους για τον λαό της Βολιβίας ξένες ιδιωτικές εταιρείες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Βολιβιανού προέδρου, στο κοινό βρίσκονταν σειρά στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και του κυβερνόντος κόμματος, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά της συμβίας του Περιστέρας Μπαζιάνα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.

Δημιουργούνται ερωτηματικά όσον αφορά τι σχέση μπορεί να έχει ο Έβο Μοράλες με το πολιτικό συνονθύλευμα ξεπεσμένων «αριστερών», ξεπεσμένων «σοσιαλδημοκρατών» και ακροδεξιών πεποιθήσεων πρώην στελέχων της Νέας Δημοκρατίας, που συναπαρτίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, και προβαίνει σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα και σε επίσημη συνάντηση με την κυβέρνηση, ωστόσο ο Βολιβιανός πρόεδρος σε μία, διάρκειας μόλις 43 λεπτών, ομιλία από καρδιάς, χωρίς χαρτιά και κείμενα,, κατόρθωσε να αποδομήσει και να σφάξει με το μπαμπάκι τον τάχα «προοδευτικό» και ριζοσπαστικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικά σημεία της ομιλίας του Έβο Μοράλες με σύντομους σχολιασμούς:

 

  • «Στο παρελθόν, όλες οι αποφάσεις και τα δόγματα έρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουσιαστικά, ήταν ένα δικηγορικό γραφείο, ένας δικηγόρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αποφάσιζε για το μέλλον μας. Και αυτός ουσιαστικά τι έκανε; Έστελνε διάφορους φετφάδες στο κοινοβούλιό μας και εμείς, απλά, τα μεταφράζαμε από τα αγγλικά στα ισπανικά και τα αποδεχόμασταν

 

Σχόλιο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε (μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Το Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) το 3ο μνημόνιο, μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα ελληνικά.

 

  • «Για μας τους Βολιβιανούς, τα βασικά αγαθά όπως είναι το νερό, όπως είναι η ενέργεια, όπως είναι το φως, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, για αυτό μαχόμεθα και για αυτό ακριβώς μπορούμε σήμερα να το εγγυηθούμε μέσω του συντάγματος της χώρας μας.»

 

Σχόλιο: θερμό χειροκρότημα από Τσίπρα, Παππά, Σκουρλέτη, Χαρίτση, Κουράκη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά…

 

  • «Και στην πρώτη Μαΐου του 2006, εμένα δεν έτρεμε το χέρι μου όταν πήρα την απόφαση να κρατικοποιήσουμε τα βασικά μας αγαθά και το πετρέλαιο. Και έτσι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιωνόταν. Μετά από έναν χρόνο, κρατικοποιήσαμε την Intermobil, που ήταν η κινητή τηλεφωνία, γιατί μέχρι τότε ήταν στα χέρια των Ευρωπαίων, των Ιταλών συγκεκριμένα.»

 

Σχόλιο 1: θερμό χειροκρότημα από Τσίπρα, Παππά, Σκουρλέτη, Χαρίτση, Κουράκη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά…

 

Σχόλιο 2: ο Αλέξης Τσίπρας «υπέκυψε» στους «εκβιασμούς» των δανειστών μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση.

 

  • «Ουσιαστικά, ξέρουμε να κάνουμε (εμείς οι ιθαγενείς) διάφορα προγράμματα και εδώ, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να χαιρετήσω τους επιστήμονες της Βολιβίας οι οποίοι με την επαγγελματική τους δυνατότητα, με τις δυνατότητές τους ακριβώς, βοήθησαν ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε και να κερδίσουμε και χρήματα εκτός Βολιβίας. Να κερδίσουμε χρήματα εκτός Βολιβίας. Να κερδίσουμε χρήματα για την πατρίδα. Και ουσιαστικά αυτό δημιουργεί μία αλυσίδα για να μπορέσουνε οι Βολιβιανοί εντός και εκτός της χώρας να αλλάξουμε την αγαπημένη μας Βολιβία. Από την εμπειρία μας σας λέω, φίλες και φίλες, εάν δεν υπάρχει οικονομική απελευθέρωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγύηση της κοινωνικής, της πολιτιστικής και της παιδείας».

 

Σχόλιο 1: θερμό χειροκρότημα από Τσίπρα, Παππά, Χαρίτση, Σκουρλέτη, Κουράκη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά…

 

Σχόλιο 2: υπερβαίνουν τις 100.000 τον αριθμό, οι νέοι επιστήμονες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προς εύρεση εργασίας…

 

Σχόλιο 3: η Ελλάδα βρίσκεται υπό σκληρή εποπτεία και επιτροπεία, με δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060…

 

  • «Θέλω, επίσης, να σχολιάσω, να σας πω αδέλφια μου από την Ελλάδα, ότι στη δική μου τη προσωπική θέση, ξέρετε πόσο φτωχός ξεκίνησα, με την κακή, με τη μικρή οικονομική κατάσταση, δεν είχα την τύχη να γνωρίσω ούτε τα πανεπιστήμια, δεν έχω καμμία ακαδημαϊκή γνώση. Αν κάτι έχω, όμως, είναι ότι έχω βγάλει το πανεπιστήμιο της ζωής, το πανεπιστήμιο της φτώχειας, έχω ζήσει μέσα στο πετσί μου τι σημαίνει να είσαι απομονωμένος, να είσαι περιθωριοποιημένος. Και πρέπει να σας πω πραγματικά, ότι αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, αυτό μου έδωσε τη δύναμη να φτάσω στην προεδρία. Και είναι δύο τα πράγματα που με βοήθησαν: η αλήθεια και η τιμιότητα. Αυτές οι δύο αξίες που δεν τις αφήνω και δεν τις ξεχνάω ποτέ με βοήθησαν να φτάσω στην εξουσία».

 

Σχόλιο 1: θερμό χειροκρότημα από Τσίπρα, Παππά, Χαρίτση, Σκουρλέτη, Κουράκη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά…

 

Σχόλιο 2: η Αλήθεια και η Τιμιότητα…

 

  • «Όπως, επίσης, τα θέματα των βασικών αγαθών, αυτό ανήκει στον λαό, είναι κρατικό, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των ιδιωτών. Η ενέργεια, για παράδειγμα, είναι κάτι το οποίο είναι κρατικό, δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιους είδους συγκαταβατικές προσπάθειες και συγκαταβάσεις. Ουσιαστικά, πρέπει να κάνουμε αυτού του είδους τις κρατικοποιήσεις, δίνοντας αυτά τα αγαθά σε όλους γιατί ανήκουν σε όλους

 

Σχόλιο 1: πώληση ΔΕΣΦΑ, προς πώληση ΔΕΠΑ και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

 

Σχόλιο 2: πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο σφυρί 10 περιφερειακά λιμάνια, πώληση περιφερειακών αεροδρομίων, πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Σχόλιο 3: εκχώρηση εκατοντάδων κτιρίων, μνημείων, χώρων, εγκαταστάσεων στο Υπερταμείο, προς «αξιοποίηση» και πώληση.

 

Τα σημεία αυτά της ομιλίας του Έβο Μοράλες, σε συνδυασμό με τον σχολιασμό επί του πραγματικού στην κατάσταση της Ελλάδας, κρίνονται επαρκή αν και ο Βολιβιανός πρόεδρος είπε ακόμη περισσότερα από τα καταγεγραμμένα άνωθεν.

Ο Έβο Μοράλες προφανώς δεν είναι κομμουνιστής και προφανώς, δεν ηγείται ενός κομμουνιστικού κράτους ή μίας κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα της στην κομμουνιστική ολοκλήρωση.

Ο Έβο Μοράλες, βαθιάς ταξικής προέλευσης και συνείδησης, δεν είναι ο ηγέτης εκείνος που θα θέσει τις βάσεις για τον σοσιαλισμό του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αρκεί, όμως, κανείς να ανακαλέσει στο μνημονικό του την ιδιαιτερότητα της ηπείρου, ενός κράτους της οποίας ηγείται, και τη διαρκή δέσμευση των λαών της, αρχικά, κατά βάση από τους Ισπανούς αποικιοκράτες και στη συνέχεια, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και το βράδυ της Πέμπτης (14/03), ο Έβο Μοράλες, απλά, έσπασε, άθελά του, πλάκα με τον Τσίπρα, αντιπαραβάλλοντας απλά τα έργα των ημερών, τόσο των δικών του, όσο και του βολιβιανού λαού, στην αέναη και άοκνη προσπάθειά τους για κοινωνική απελευθέρωση και εθνική κυριαρχία.

Κοινωνική απελευθέρωση και εθνική κυριαρχία μίας χώρας, της οποίας το επίσημο όνομα ξεκινάει με τον προσδιορισμό «Πολυεθνοτικό», ονομασία που απέκτησε επί προεδρίας Έβο Μοράλες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας