Στο Γκρανίτνογιε, στο ματωμένο χωριό που δολοφονήθηκε πρόσφατα από ουκρανό στρατιωτικό ένας Έλληνας ομογενής και τραυματίστηκε σοβαρά ένας άλλος, κατοικούσαν περίπου 3.500 (!) Έλληνες, τώρα μετά την εμφύλιο διαμάχη όπου το χωριό πέρασε στην Ουκρανική δικαιοδοσία έχουν μείνει πολύ λιγότεροι!!!
Ποια ήταν η υπενθύμιση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, που μόνο τυχαία δεν φαίνεται να έγινε. Ποιους ομογενείς «ξεχνά» η Ελλάδα;
«Δεν είναι μόνο οι Έλληνες στην Ουκρανία, αλλά και οι Έλληνες στη ρωσική Κριμαία που σας καλούμε να γνωρίσετε» είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Νίκο Δένδια μπροστά στις κάμερες.
Και φυσικό ήταν -σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου- να ειπωθεί κάτι τέτοιο, εφόσον ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε μεν την προστασία της ομογένειας, όμως ο ίδιος επισκέφτηκε την περιοχή του Σαρτανά στην Ουκρανία όπου άκουσε τη μισή αλήθεια για την κατάσταση, «ξεχνώντας» τον άλλο μισό ομογενειακό πληθυσμό που ζει από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Κριμαία.
Η ελληνική πλευρά ξεχνά ότι όσο υφίστανται οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία τόσο θα ταλαιπωρούνται οι Έλληνες της Κριμαίας που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Ελλάδα.
Μάλιστα το θέμα είχε τεθεί από την περασμένη άνοιξη στη Βουλή από το ΜέΡΑ25 και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπό του, Μαρία Απατζίδη.
«Οι ελληνικές Αρχές αγνοούν την ύπαρξη της ελληνικής διασποράς της Κριμαίας»
«Το πρόβλημα είναι ότι οι επίσημες ελληνικές Αρχές αγνοούν ουσιαστικά την ύπαρξη της ελληνικής διασποράς της Κριμαίας, τους αρνούνται βίζα και συνεπώς την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα, με την άρνηση παροχής θεωρήσεων» εξηγεί στο Sputnik ο ομογενής ιστορικός Σεργκέι Γαλάνης.
«Γνωρίζω παραδείγματα για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην κηδεία των αγαπημένων τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για Έλληνες μαθητές που δεν επιτράπηκε να κάνουν πρακτική εξάσκηση στη γλώσσα τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα παραδείγματα καταστρέφουν την ενότητα του παγκόσμιου Ελληνισμού» υπογραμμίζει.
Κατά την άποψή του ιστορικού, που έχει τιμηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ούτε οι κυρώσεις ούτε οι πολιτικοί λόγοι δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των επαφών μεταξύ της ιστορικής πατρίδας και της διασποράς, να παρεμποδίζουν την ανθρώπινη επικοινωνία.
«Αυτό είναι αντίθετο με το πνεύμα και τα κανονιστικά έγγραφα του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε τη σχετικά αναφορά στους Έλληνες της Κριμαίας».
Ποιοι είναι οι άγνωστοι Έλληνες της Κριμαίας
Με τη βοήθεια του Σεργκέι Γαλάνη, το Sputnik υπενθυμίζει μερικά κομβικά σημεία της Ιστορίας των άγνωστων Ελλήνων της Κριμαίας.
«Στις διαφωνίες που προκύπτουν γύρω από την ιδιοκτησία της Κριμαίας, υπάρχουν συχνά οι αναφορές ότι η χερσόνησος δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική, ταταρική ή ουκρανική, ακόμη και ελληνική. Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε περισσότερο για τις ρίζες του ανθρώπινου πολιτισμού στην Κριμαία και όχι για το πολιτικό καθεστώς της χερσονήσου τους τελευταίους αιώνες» αναφέρει ο ιστορικός.
«Ήταν εδώ πριν από εσένα και από εμένα» φέρεται να απάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε Τατάρους ακτιβιστές της Κριμαίας που του ζήτησαν να αναγνωρίσει νομικά τους Τατάρους της χερσονήσου ως ιθαγενείς της περιοχής.
Η φράση Πούτιν φαίνεται ότι αφορά κάποιον άλλο λαό.
«Και πράγματι, οι Έλληνες, όπως πιθανόν κανένα άλλο έθνος, συνέβαλαν στη δημιουργία της Κριμαίας ή της Ταυρίδας όπως την ξέρουμε. Ήταν αυτοί που άρχισαν να καλλιεργούν σταφύλια και να τα κάνουν κρασί στην περιοχή, έχτισαν τα πρώτα κτίρια και πόλεις εδώ, καλλιέργησαν τους πρώτους κήπους και έγιναν οι πρώτοι ψαράδες των παράκτιων περιοχών της. Φυσικά, το αποτύπωμα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε επισκιαστεί από άλλα νομαδικά φύλα, όπως τους Κιμμέριους και τους Σκύθες, αλλά σε αντίθεση με τους Έλληνες, αυτοί εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνος στην παγκόσμια Ιστορία» υποστηρίζει.
Όμως, σύμφωνα με τον ιστορικό, στην Κριμαία ζουν ακόμη και σήμερα οι Έλληνες, ενώ η ελληνική κοινότητα της χερσονήσου σήμερα αριθμεί περίπου 10.000 άτομα.
«Συγκροτήθηκε από τρεις κύριες ομάδες. Πρώτον από Έλληνες των οποίων οι πρόγονοι κατάγονταν από τα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους και εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία την εποχή της Αικατερίνης Β’. Δεύτερον από απογόνους Ελλήνων Θρακών και ομογενειακών πληθυσμών από τα Βαλκάνια και τρίτον από Έλληνες του Πόντου και μετανάστες από τον Καύκασο» εξηγεί ο κ. Γαλάνης.
Η τελευταία ομάδα της ελληνικής κοινότητας της Κριμαίας έχει συνήθως πολλούς συγγενείς και φίλους που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ιστορικό που υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες της Κριμαίας πραγματοποιούν εκδηλώσεις με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, γιορτάζουν όλες τις εθνικές ελληνικές εορτές, συμπεριλαμβανομένων των ορθόδοξων, και μελετούν τη μητρική τους γλώσσα.
«Η ομογένεια αντιστέκεται στους εθνικιστές Ουκρανούς»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, υπάρχει επίσης σημαντική παρουσία ομογενών.
Ομοίως και στο Γκράνιτνε, στο ματωμένο χωριό των ομογενών που απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω των θανάτων και τραυματισμών ομογενών που σημειώθηκαν εκεί, κατοικούσαν περίπου 3.500 Έλληνες. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γαλάνη, τώρα ο αριθμός αυτός είναι πλέον πολύ μικρότερος καθώς αρκετοί μετακινήθηκαν από το χωριό στην αρχή της εμφύλιας διαμάχης, χωρίς τελικά να επιστρέψουν.
Επιπλέον σύμφωνα με τον ιστορικό, η ομογένεια αντιστέκεται στους εθνικιστές Ουκρανούς, ενώ ειδικότερα το Γκράνιτνε είχε ψηφίσει το 2014 να αποσχιστεί από την Ουκρανία, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω της επανακατάληψής του από τον ουκρανικό στρατό.
Ο ομογενής ιστορικός υπογραμμίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες στο Ντονμπάς έχουν πέσει θύματα Ουκρανών εθνικιστών. Και άλλα ελληνικά χωριά βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν από τους Ουκρανούς, ενώ Έλληνες έχουν ξυλοκοπηθεί και υποβληθεί σε βασανιστήρια και εξευτελισμούς σε ουκρανικά στρατόπεδα».
Τέλος δεν ξεχνά τον νόμο του Ζελένσκι με τον οποίο οι Έλληνες δεν θεωρούνται αυτόχθονες στην Ουκρανία.
«Η ουκρανική κυβέρνηση ξέχασε ότι οι Έλληνες είναι ο αρχαιότερος λαός που ζει στο έδαφος της Ουκρανίας, συνεπώς δεν τους ενέταξε στις ομάδες που θεωρεί αυτόχθονες διαπράττοντας ένα ιστορικό λάθος» καταλήγει.
Πηγή: sputnik