Συνεδριάζει την Τρίτη η επιτροπή των ειδικών, η οποία και θα κάνει εισηγήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.
Η επιτροπή θα εισηγηθεί και αμέσως μετά αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε σε μερικές ημέρες, αν και όλα δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή έχει μάλλον πιο ήπια εξέλιξη, ωστόσο μεταδίδεται αστραπιαία και από εμβολιασμένους.
«Φανταστείτε να κολλήσουν 5.000 γιατροί και νοσηλευτές, που θα πρέπει να μείνουν καραντίνα, έστω και με ήπια συμπτώματα, τι θα συμβεί» λέει μέλος της επιστημονικής κοινότητας, μιλώντας στο iefimerida.gr.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το επιπλέον μέτρο που συζητείται -καθώς έχει αποκλειστεί γενικό lockdown- είναι αυτό που έχει ήδη προαναγγείλει εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: Όπως αποκάλυψε, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι ρεβεγιόν με rapid test και για εμβολιασμένους -με κόστος δικό τους- σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).
«Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».
«Έχει δίκιο ο εμβολιασμένος, αλλά είναι ένα μέτρο προσωρινό»
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι θα έχουν δίκιο οι εμβολιασμένοι που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι’ αυτή την αντιμετώπιση: «Έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε και ότι και ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως, είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».
Μέχρι στιγμής, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η Όμικρον παρουσιάζει «αυξημένη μεταδοτικότητα και διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες», ενώ «στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι».
Ακόμη, σημείωσε ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».