Ψυχροπολεμική απόφαση Ισπανίας: Απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

596
Ψυχροπολεμική απόφαση Ισπανίας

Λαμβάνει διαστάσεις το θέμα με την “ισπανική απαγόρευση” ρωσικών πλοίων-Πρόβλημα στον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών στην Μεσόγειο -Η Μόσχα αναζητά νέα ναυτική βάση.

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα με την “Ισπανική απαγόρευση” για τα ρωσικά πολεμικά.

Με βάση νεότερη ενημέρωση, το ρωσικό ναυτικό έστειλε άμεσα βοήθεια σε πολεμικό πλοίο του με απόφαση του γενικού επιτελείου ναυτικού, αφού η Ισπανία δεν επέτρεψε να μπει στο λιμάνι της για ανεφοδιασμό.

Στο Alboran Sea, όπου είναι αγκυροβολημένο το ρωσικό ανθυποβρυχιακό πλοίο “Αντιναύαρχος Kulakov” με 350 μέλη πληρώματος μαζί με το ρυμουλκό διάσωσης “Altai”, στα οποία η Ισπανία, ( υπό πίεση του ΝΑΤΟ λένε οι Ρώσοι), δεν έδωσε άδεια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα στο λιμάνι της αυτόνομης πόλης Θέουτα, και για αυτό στάλθηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο “Akademik Pashin“.

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές που παρακολουθούν την κίνηση των πλοίων, το δεξαμενόπλοιο “Akademik Pashin” του Βόρειου Στόλου έφτασε στη Θάλασσα του Αλμποράν το προηγούμενο βράδυ, στις 19 Αυγούστου.Το δεξαμενόπλοιο θα αναπληρώσει τα αποθέματα του ρωσικού πολεμικού πλοίου και του ρυμουλκού “Altai” που θα κινηθούν στην συνέχεια στις ακτές της Συρίας.

Στις 18 Αυγούστου, η υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου ενημέρωσε ότι η Φρεγάτα “Αντιναύαρχος Κουλάκοφ”, εισήλθε στο Στενό του Γιβραλτάρ και την Μεσόγειο Θάλασσα, με κατεύθυνση ανατολικά.

“Στη Μεσόγειο, το πλοίο θα λειτουργήσει ως μέρος του  μόνιμου επιχειρησιακού σχηματισμού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ισπανία αρνήθηκε να ανεφοδιάσει ρωσικά πολεμικά πλοία από το λιμάνι της Θέουτα, ενώ το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επέτρεψε την επίσκεψη Ρώσων ναυτικών  σε αυτήν την αυτόνομη πόλη, η οποία είναι ισπανικός θύλακας στις ακτές της Αφρικής.

Η ρωσική πλευρά ζήτησε επίσκεψη την περίοδο από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, το αίτημα για είσοδο στη Θέουτα ήρθε μέσω των καναλιών του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, αλλά στη συνέχεια το υπουργείο άμυνας έριξε την «μπάλα» στο ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενος τον πολιτικό χαρακτήρα της απόφασης.

“Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών πήρε μια απόφαση, συνειδητοποιώντας ότι η Ισπανία την άνοιξη του 2022 θα φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ”, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

«Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ρώτησε τη Μόσχα ποιος θα ήταν ο επόμενος προορισμός του ρωσικού στόλου προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή της Ισπανίας σε μια κατάσταση πολεμικής σύγκρουσης. Αυτή η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ, επομένως, σύμφωνα με ισπανικές διπλωματικές πηγές, δεν ελήφθη ποτέ άδεια », αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Η επίσκεψη ρωσικών πολεμικών πλοίων στην πόλη Θεούτα, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ 2010 και 2016, όταν έκαναν περίπου 60 στάσεις, γεγονός που έφερε στην πόλη συνολικό κέρδος περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η πρακτική ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2016 λόγω επικρίσεων από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ (ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο) σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, γράφει η El Pais.

“Έκτοτε, οι επισκέψεις ρωσικών πλοίων στο ισπανικό έδαφος της Βόρειας Αφρικής ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Με την άφιξη της ρωσικής φρεγάτας «Αντιναύαρχος Κουλάκοφ », προέκυψε ξανά ένα δίλημμα στην Μαδρίτη, Τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα σε σχέση με την Μόσχας και το ΝΑΤΟ;

Οι ρωσικές αρχές άφησαν αυτό το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δήλωσε ότι η επίσκεψη ρωσικών πολεμικών πλοίων με περισσότερους από 350 επιβαίνοντες δεν θα πραγματοποιηθεί», κατέληξε η εφημερίδα.

Η Μόσχα όμως, έχει αλλάξει πλέον το δόγμα της παρά τα όσα λέγονται και σχεδιάζει σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς να ελέγξει όχι μόνο τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τις παρεμβάσεις της.

Με άλλα λόγια η Ρωσία, φέρεται να κινείται ενάντια στον 6ο αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο, ενισχύοντας την επιστροφή της στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική με μια ισχυρότατη στρατιωτική παρουσία.

Η Μόσχα όπως και η Ουάσιγκτον, η οποία θα μεταφέρει Ταξιαρχία του ΝΑΤΟ στην Τυνησία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσουν τους δύο κύριους “παίκτες” που θα κονταροκτυπηθούν και για τη Λιβύη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας