Ψηφιδωτά με Πούτιν-Στάλιν σε ναό: Η εξήγηση της Ρωσικής Εκκλησίας

1925
ψηφιδωτά

Ο Πούτιν και ο Στάλιν απεικονίζονται σε ψηφιδωτά που θα τοποθετηθούν σε εκκλησία του ρωσικού στρατού, με τους αρμόδιους να εξηγούν ότι αυτό συνέβη για την ακριβή απεικόνιση ιστορικών γεγονότων.

Αίσθηση και συζητήσεις προκάλεσαν στη Ρωσία εικόνες από ένα ημιτελές ψηφιδωτό που θα τοποθετηθεί σε εκκλησία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο οποίο απεικονίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το ψηφιδωτό αναμένεται να τοποθετηθεί σε ναό έξω από τη Μόσχα, που αναμένεται να γίνει η βασική εκκλησία του ρωσικού στρατού.

Σε ένα άλλο ψηφιδωτό που επίσης αναμένεται να διακοσμήσει την εκκλησία, απεικονίζεται ο Σοβιετικός ηγέτης Γιόζεφ Στάλιν, ο οποίος διακρίνεται σε πανό που κρατούν σοβιετικοί στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία.

Για τα ψηφιδωτά ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση: «Δυστυχώς, δεν γνωρίζει τι υπάρχει στους τοίχους του ναού», δήλωσε.

Η εξήγηση από τη Ρωσική Εκκλησία

Σύντομα, όμως, η επιβεβαίωση ήρθε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία ανέφερε ότι πράγματι σχεδιάζεται το ψηφιδωτό και ότι το Κρεμλίνο δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Ο αρχιεπίσκοπος Λεονίντ Καλίνιν ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Εκκλησίας για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, δήλωσε ότι «αντικατοπτρίζει ιστορικά γεγονότα και έγινε χωρίς να ερωτηθούν αυτά τα άτομα, εξ ολοκλήρου στη βάση ιστορικών εγγράφων όπως αποφασίστηκε από το συμβούλιο τέχνης».

Ο αξιωματούχος της εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι το πρώτο ψηφιδωτό – με τίτλο «Αναίμακτη επανένωση της Κριμαίας» – απεικονίζει ανθρώπους να γιορτάζουν σε εκδήλωση τον Μάρτιο του 2014 καθώς και προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή, η «Παρέλαση της Νίκης» βασίζεται σε φωτογραφία από τα γεγονότα του Μαΐου του 1945 στα οποία πρωταγωνίστησε ο Στάλιν ως ο διοικητής του Σοβιετικού Στρατού στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λόγος που αυτές οι δύο φιγούρες (σ.σ. Πούτιν και Στάλιν) θα απεικονίζονται στη διακόσμηση του ναού είναι απλώς: Η ιστορική ακρίβεια, τόνισε ο Καλίνιν.

«Το καλλιτεχνικό συμβούλιο θεωρεί ότι αυτές οι απεικονίσεις είναι απολύτως κατάλληλες και ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια, από την οποία δεν πρέπει κανείς να αφαιρεί αυθαίρετα κομμάτια», δήλωσε ο ίδιος.

Κι ενώ η ιδέα για απεικόνιση μορφών από τη σύγχρονη ιστορία στους τοίχους ενός χριστιανικού ναού μπορεί να φαίνεται περίεργη σε ορισμένους, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι μια κοινή εκκλησία. Στην πραγματικότητα, είναι εν μέρει και μουσείο για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Ο καθεδρικός ναός θα περιβάλλεται από ένα συγκρότημα μνημείων που θα ονομάζεται «Οδός της Μνήμης», με δεκάδες εκατομμύρια φωτογραφίες βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο εσωτερικό του, θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες νίκες που καταγράφηκαν στη ρωσική ιστορία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας