Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού State Department, μετά την πρόσφατη επιβολή εκατέρωθεν οικονομικών κυρώσεων για την υπόθεση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών κράτησαν για πολλές ώρες, δεν υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.
Την Τετάρτη, η τουρκική λίρα διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τις 5,2 λίρες/δολάριο. «Βουτιά» σημείωσαν και οι τιμές των ομολόγων, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται άνω του 20%.
Την ίδια ώρα, οι Δυτικοί ιμπεριαλιστικοί κύκλοι διατείνονται ότι οι ανησυχίες των άπληστων αγορών για τη χειραγώγηση, όπως την ονομάζουν, της νομισματικής πολιτικής και την λεγόμενη παρεμβατικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρούνται, γεγονός στο οποίο οι κυρίαρχοι Δυτικοί κύκλοι αποδίδουν, εν πολλοίς, τις οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο μίγμα για την τουρκική οικονομία.
Άλλωστε, χθες, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφερόταν εκτενώς στην πιθανότητα νέας προσφυγής της γειτονικής χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πολιτικοί κύκλοι αναρωτιόνταν αν οι οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας οφείλονται, κυρίως, σε πολιτικούς λόγους, εξ αιτίας των διαφοροποιήσεων της από τη Δύση, που επηρεάζουν τις φιλοδυτικές αγορές να εκτροχιάζουν την λίρα και τα επιτόκια ομολόγων ή αυτές οι δυσκολίες οφείλονται, κυρίως, σε πραγματικά αρνητικά οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει η Τουρκική οικονομία. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα εμφάνιζε κανένα πρόβλημα, αν η Τουρκία ήταν πολιτικά ευθυγραμμισμένη με την Δυτική στρατηγική.