«Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη»

1827
Μελανσόν

«Μας ζητούν να διαλέξουμε ανάμεσα στην ακροδεξιά ξενοφοβία και τον τυφλό φιλελευθερισμό, ανάμεσα στο μίσος για τους ξένους και το μίσος για τους φτωχούς». Πολλοί «ανυπότακτοι Γάλλοι» που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Μέτωπο της Αριστεράς αρνούνται να προτιμήσουν, έστω και με βαριά καρδιά, το «μικρότερο κακό» και προκρίνουν την αποχή ή το λευκό.
Δύο δηλαδή από τις τρεις επιλογές που προτείνει ο Μελανσόν στους ψηφοφόρους του για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μαζί με τον Μακρόν. Η Λεπέν και το FN (Εθνικό Μέτωπο) δεν αποτελούν επιλογή. «Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στο FN. Ούτε μία», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Μελανσόν, Αλεξίς Κορμπιέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία ανάμεσα στα 450.000 μέλη του Μετώπου της Αριστεράς σχετικά με τις τρεις επιλογές, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 2 Μαΐου, στο διαδίκτυο κάνει θραύση το χάσταγκ #SansMoiLe7Mai (Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη). «Ο Μακρόν θα εφαρμόσει ένα βίαιο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής σφαγής», έγραφε ένας χρήστης του τουίτερ, ενώ ένας άλλος ρωτούσε: «Είστε υπεύθυνοι για την άνοδο του FN με τις φιλελεύθερες πολιτικές σας και θέλετε να σας ξαναψηφίσουμε
Aυτά συμβαίνουν ενώ στη Γαλλία χθες ανακοινωνόταν αύξηση της ανεργίας τον μήνα Μάρτιο κατά 1,3%, δηλαδή 43.700 επιπλέον ανθρώπους εκτός εργασίας. Προσεχώς, το νούμερο ενδέχεται να αυξηθεί. Κάποια εργοστάσια κλείνουν οριστικά ή μεταφέρουν τις μονάδες τους σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερη φορολογία. Το επιτρέπει, εξάλλου, η ιδιαίτερα προσφιλής στον Μακρόν παγκοσμιοποίηση.
Ενα τέτοιο εργοστάσιο, το οποίο πρόκειται να μεταφέρει τη μονάδα του στην Πολωνία, έγινε χθες πεδίο προεκλογικής και επικοινωνιακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν. O Mακρόν πήγε στο εργοστάσιο της Whirlpool στη γενέτειρά του, την Αμιέν στη Βόρεια Γαλλία, όπου νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη η Μαρίν Λεπέν.
Για την ακρίβεια, ο Μακρόν δεν πήγε στο εργοστάσιο, αλλά συναντήθηκε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στο Επιμελητήριο. Αυτή που συνομίλησε με τους εργάτες, οι οποίοι της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ήταν η υποψήφια της Ακροδεξιάς, η οποία είχε την ευκαιρία να αυτοπροβληθεί ως «υποψήφια της εργατιάς».
Ο πρώην τραπεζίτης, αντίθετα, έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα, ενώ δεν έλειψαν και μικροεπεισόδια. Για «χαοτική αντιπαράθεση με τις λαϊκές τάξεις» έκανε λόγο η συντηρητική Le Figaro σχετικά με τον Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «ανησυχεί για όσα συμβαίνουν», αλλά δεν πήγε εκεί για να «πουλήσει δημαγωγία».
Μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα για τον Μακρόν, μακριά από τα ρεστοράν πολυτελείας στα οποία συχνάζει και όπου γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και σε κύκλους των υποστηρικτών του.
«Πολλοί αναλυτές κατηγορούν τον πρώην υπουργό ότι έχει υποτιμήσει την αντίπαλό του», σημείωνε χθες η Liberation, σχολιάζοντας ότι το χθεσινό περιστατικό υπηρετούσε ακριβώς τον στόχο της Λεπέν να εμφανιστεί ως «υποψήφια του λαού», στιγματίζοντας παράλληλα τον Μακρόν ως τον «άνθρωπο της ολιγαρχίας».
Βέβαια, το ότι η ίδια βαρύνεται με κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Χθες, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να άρει την ασυλία της Μαρίν Λεπέν ώστε να προχωρήσει η έρευνα για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως έχει ζητήσει η γαλλική Δικαιοσύνη. Κάτι που, ωστόσο, δεν πρόκειται να εμποδίσει την πορεία της Λεπέν προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ακόμα… σε νιρβάνα!

«Ε, Μανού, μήπως είσαι πάλι υποψήφιος;» συνέχιζε η Liberation με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο την κριτική της απέναντι σε έναν αυτάρεσκο Εμανουέλ Μακρόν. «Αν ο υποψήφιος του “Εμπρός” θέλει να συσπειρώσει τον κόσμο απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, θα πρέπει να καταβάλει ορισμένες προσπάθειες για να πείσει πέρα από τον περίγυρό του», έγραφε η γαλλική εφημερίδα.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Liberation, το 41% όσων ψήφισαν Μακρόν στον πρώτο γύρο το έκαναν ως «αναγκαίο κακό». Πράγμα που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, όπου το προσωποπαγές κίνημα του Μακρόν θα πρέπει να κατεβάσει εκπροσώπους σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια και να διεκδικήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στοίχημα καθόλου εύκολο καθώς η πτώση των δύο μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων και η διασπορά ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποτελούν πιθανότατα προάγγελο μιας κατακερματισμένης Βουλής.
*Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας