Χρηματιστήριο σε χρεωκοπία. Βατερλό με απώλειες 11 δισ. ευρώ στο 2018

1710
χρηματιστήριο

Νέα εβδομάδα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να… συνέλθει από τον πτωτικό κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει και που ροκανίζει σταδιακά κεφαλαιοποιήσεις (-11 δισ. από τα υψηλά έτους της 1ης Φεβρουαρίου) και στηρίξεις, καθιστώντας την όποια προοπτική δυσοίωνη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 625,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 622,34 μονάδων (-1,3%) και 636,61 μον. (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,07 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 878 χιλ. τεμάχια.

Με χρηματιστήριο σχεδόν απονεκρωμένο στα πρόθυρα γενικού λουκέτου μοιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας εικόνα νεκροτομείου στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.

Με τέτοια χρηματιστηριακή αγορά σε κατάρρευση, το να μιλάει κανείς για επενδύσεις και ανάπτυξη μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο.

 

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,39%, στις 1.635,82 μονάδες, ενώ στο -1,00% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 996,116 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,72% στις 454,67 μονάδες, κλείνοντας σε χαμηλά έτους.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,76%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 12,30%. Από τα υψηλά έτους, την 1η Φεβρουαρίου, όταν και ο Γενικός Γείκτης βρισκόταν στις 895 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει από τα 58,2 δισ. ευρώ στα 47,2 δισ. ευρώ σήμερα. Από την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου, οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, σε μια αγορά που έχει καθηλωθεί μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως το άκουσμα τριών διαγραφών από τον δείκτη της Morgan Stanley ήταν επόμενο να κινητοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων, βάζοντας στο επίκεντρο της πίεσης και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Αντίβαρο σε κάποιο βαθμό στην πίεση των πωλήσεων ήταν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους. Από εκεί και πέρα οι κινήσεις στην εγχώρια αγορά είχαν λίγο χρώμα αποτελεσμάτων καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να αξιολογήσουν την ικανοποιητική ως τώρα δημοσίευση μεγεθών από τις εισηγμένες εταιρίες.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει τη βάση για την αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες. Οι ανησυχίες της Αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE’s μπορούν να περιοριστούν ή ακόμα και να ανασταλούν αφού με μία κίνηση επιδιώκεται τα μεγέθη των κόκκινων δανείων να έρθουν στα επιθυμητά επίπεδα των στόχων του 2021.

Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών (200 – 300 μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο ή 3-5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια) είναι εντός των δυνατοτήτων αναπλήρωσης σε μια μελλοντική έξοδο στις αγορές και σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμη από το “μαρτύριο της σταγόνας” όπως εξελίσσονται οι πωλήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Οι τράπεζες στη συνέχεια θα δείξουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους στο παραδοσιακό τραπεζικό αντικείμενο και θα αναζητήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία –και την οργανική τους κερδοφορία- και λιγότερο για να κλείσουν τρύπες ή να αγοράσουν “χρόνο”. Τεχνικά η πολυπλοκότητα του σχεδίου φαίνεται να εξασφαλίζει τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μην θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες ή αύξηση του χρέους.

Η πρώτη εντύπωση από την παρουσίαση του σχεδίου στις διοικήσεις των τραπεζών ήταν θετική και υποστηρικτική για την επιστροφή του συστήματος σε συνθήκες κανονικότητας. Μένει να φανεί επομένως στις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξει επίσημη δημοσίευση του σχεδίου στο ευρύ κοινό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί η συναλλαγή, τα επιμέρους ρίσκα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός της ζώνης συσσώρευσης αφού για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται πλέον και η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τις αρχές Αυγούστου. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά καθώς ο δείκτης περισσότερο ανάλωσε χρόνο παρά προχώρησε σε αποφασιστικές κινήσεις.

Ο MACD και ο 30άρης κινητός παρέμειναν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και το στρες είναι μοιρασμένο: Τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές έχουν επέμβει σε κομβικά σημεία της τάσης (650 και 610 μονάδες) δηλώνοντας ότι η αλλαγή των επιπέδων θα είναι μια σκληρή μάχη επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες (Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, Jumbo απέναντι σε Τράπεζες και ΔΕΗ) για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι αν και φαίνεται προς το παρόν μοιρασμένο σύντομα θα αναδείξει νικητή καθώς όλες οι ενδείξεις λύσης της συσσώρευσης συγκλίνουν το αργότερο προς τις αρχές Δεκεμβρίου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, κλείνοντας με απώλειες 4,73% και 4,45% αντίστοιχα, με τις ΕΕΕ και ΟΠΑΠ να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με πτώση 3,34% και 3,19% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% σε Σαράντη, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Aegean και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Κέρδη 1,76% κατέγραψαν οι Τιτάν και 1,85% η Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.

*Βασική πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας