Μία ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου επιστρέφοντας στη χειμερινή ώρα. Τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείξουν 3 τα ξημερώματα.
Έπειτα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήχθη στην Ε.Ε. μια ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι με το συντριπτικό ποσοστό του 84% δήλωσαν ότι επιθυμούν την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής της ώρας.
Υιοθετώντας τη θέση των πολιτών, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2019 οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν την αλλαγή της ώρας και αν θα επιλέξουν να ακολουθούν τη θερινή ή τη χειμερινή σε μόνιμη βάση.
Έτσι οι χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, θα γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά (από τις 3 στις 4) τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου. Αυτές που θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα, θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019.
Οι χώρες της Ε.Ε. κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ζώνες:
1. την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο)
2. την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
3. την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία)
Στην Ελλάδα η εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε δοκιμαστικά για πρώτη φορά το 1932, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε μέχρι το 1975 που αποφασίστηκε να «γυρνάμε» τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μια ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει να την τηρήσουν όλα τα κράτη-μέλη.