Χαράτσια ΔΕΗ στους καταναλωτές. Μεγάλη απάτη η δήθεν μη επιβάρυνσή τους

1646
δεη

Σε πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους επιδίδονται η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ όταν ισχυρίζονται ότι από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε δεν επιβαρύνονται, τάχα, οι καταναλωτές.

Κατ’ αρχάς, η αύξηση των τιμολογίων ξεπερνάει κάθε λογική και φτάνει σε υπέρογκα ποσοστά που κυμαίνονται από το 16% έως το 20%. Ταυτόχρονα, μειώνεται από 10% σε 5% η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές και η οποία αφορά περίπου το 70% του συνόλου. Άρα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάνουν από 21% έως 26%.

Αντισταθμίζεται αυτή η αύξηση;

Η κυβέρνηση λέει ότι αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%.

Αλλά αυτή η μείωση του ΦΠΑ, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικούς λόγους, ισχύει από τον Μάιο, διαμορφώνοντας χαμηλότερα τους λογαριασμούς που είχαν ήδη παραληφθεί από τους καταναλωτές.

Επομένως, δεν μπορεί να αντισταθμιστούν ανόμοια πράγματα.

Πέραν αυτού, όταν η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι της τάξης του 21% έως 26% και η μείωση του ΦΠΑ κατά 7%, ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει αντιστάθμισή τους, η διαφορά παραμένει χαώδης. Και είναι της τάξης του 14% έως 18%.

Ταυτόχρονα, για να αντισταθμίσει, υποτίθεται, τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια, η κυβέρνηση είχε πει ότι θα μείωνε το ΕΤΜΕΑΡ, το άλλο χαράτσι που άδικα πληρώνουν οι καταναλωτές για να απολαμβάνουν υψηλές και εγγυημένες τιμές οι μεγαλοεπενδυτές των ΑΠΕ. Μείωση, όμως του ΕΤΜΕΑΡ δεν ανακοινώθηκε και παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι οι καταναλωτές, ως συνήθως, θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με ρήτρα για το κόστος των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα που θα ανέλθει στα 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση, αντιθεσμικά εντελώς, ανακοίνωσε την κατάργηση της έκπτωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους της, στο μη ανταγωνιστικό σκέλος τους, κάτι που ήταν κατοχυρωμένο με εθνική συλλογική σύμβαση. Αν κυβέρνηση και ΔΕΗ ήθελαν να καταργήσουν αυτή την έκπτωση όφειλαν να τη θέσουν προς διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία με τους εργαζόμενους,

Κροκοδείλια είναι τα δάκρυα που χύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δυσβάστακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για τα σημερινά χάλια της ΔΕΗ, ενώ η προηγούμενη Διοίκηση της επιχείρησης είχε εισηγηθεί αυξήσεις στα τιμολόγιά της και η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί να υλοποιήσει σε μη εκλογικό χρόνο.

Φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα και η κυβέρνηση Ν.Δ., δεν διανοούνταν να ακυρώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε βάρος της ΔΕΗ και τα χαριστικά προνόμια στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και στους ολιγάρχες της ενέργειας στη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας