Χανιά: αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου. 210 νέα περιστατικά σε 8 μήνες

2010
θεραπευτήρια

210 νέα περιστατικά σε 8 μήνες στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Στο περιθώριο της επιστημονικής διημερίδας που διεξάγεται από χθες Παρασκευή στο Μεγάλο Αρσενάλι για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων, τονίστηκε ότι η αύξηση είναι μεγαλύτερη από τα στοιχεία του νοσηλευτικού ιδρύματος, δεδομένου ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται περιστατικά που αντιμετωπίζονται σε άλλα νοσοκομεία ή κλινικές.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι, από την αρχή του χρόνου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων προσήλθαν 210 νέοι ασθενείς. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της κλινικής, ογκολόγο κ. Ηλιάδα Μπομπολάκη, «οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στους παλιούς, κάποιοι από τους οποίους κάνουν θεραπεία, άλλοι δέχονται υποστηρικτική φροντίδα και κάποιοι είναι σε μια παρακολούθηση, η οποία γίνεται κατά διαστήματα. Γενικά υπάρχει μια ανοδική πορεία στον αριθμό των ασθενών που αντιμετωπίζουμε ανά έτος».

Την ίδια ώρα, πάντως, νέες θεραπευτικές μέθοδοι έρχονται να ανατρέψουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία έχει δώσει μέχρι σήμερα θεαματικά αποτελέσματα σε μορφές καρκίνου όπως το μελάνωμα, ωστόσο δε συνίσταται για όλους τους τύπους καρκίνου.

«Αλλάζουν πολύ τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια στην Ογκολογία. Πλέον εφαρμόζεται η ανοσοθεραπεία σε πολλούς καρκίνους», σημείωσε η κ. Μπομπολάκη, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικές και καινούργιες θεραπευτικές επιλογές και έχει αλλάξει πολύ η πρόγνωση. Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται στις καινούργιες θεραπείες μπορεί να έχουν μια μακρά επιβίωση».

Ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της επιστημονικής διημερίδας για τον καρκίνο κ. Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της ανοσοθεραπείας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά έρχεται να προστεθεί στα κλασικά “όπλα” της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

«Προσπαθούμε να βρούμε τη θέση και τους συνδυασμούς με τους οποίους θα μπορέσει να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Εξήγησε ότι «η ανοσοθεραπεία βοηθάει κάποιους ασθενείς που οι επιλογές τους με τη χημειοθεραπεία ήταν περιορισμένες. Δεν είναι όμως κάτι που αλλάζει τελείως τους κανόνες του παιχνιδιού και σίγουρα δεν είναι για όλους τους ασθενείς».

Η επιστημονική διημερίδα για τον καρκίνο, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται σήμερα, διοργανώνεται από την Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, το Ογκολογικό Τμήμα του Βενιζελείου, την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και την Εταιρεία Στήριξης Αντικαρκινικής Έρευνας. Τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας.

Δίκτυο υπηρεσιών ογκολογικών

Στη διάρκεια των εργασιών της επιστημονικής διημερίδας για τον καρκίνο έγινε αναφορά στη δομή των υπηρεσιών που απευθύνονται σε ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες. Τονίστηκε ότι με την τοποθέτηση ογκολόγων στα νοσοκομεία του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου βελτιώθηκε η δομή των ογκολογικών υπηρεσιών της Κρήτης.

«Θα δούμε πώς μπορεί να οργανωθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών ογκολογικών στην Κρήτη, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο κι όσο το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο κατοικίας του», είπε ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας