Χάος με δάνεια-πρώτη κατοικία: «Η προστασία τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη»

1344
εθνική

Με αγωνία αναμένουν οι δανειολήπτες τις επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο πτωχευτικό νόμο, που θα ισχύσει από 1η Μαΐου 2020. Πάλι, όμως, δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Την ίδια ώρα, οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Νέα δεδομένα αναμένεται να εισάγει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2020 ενώ δεν υπάρχει και πάλι καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο, Νίκο Καραγιαννακίδη, τελείωσε με τον νόμο Κατσέλη, ενώ, έκτοτε, δεν υπήρξε κανένας νέος νόμος για την προστασία της.

«Από 1η Γενάρη του 2015 δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Προστασία έπαιρνες, εάν μπορούσες να μπεις στο νόμο Κατσέλη, πουθενά αλλού. Δεν υπήρχε νόμος, που να λέει “απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί”. Αυτός ο νόμος ίσχυσε ως 31/12/2014. Από το 2010 ήταν μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και κάθε χρόνο με του έβγαινε η χρονιά ανανεωνόταν η ΠΝΠ και ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας – και όχι μόνο -για κάθε ακίνητο απαγορευόταν οι πληστειριασμοί. Μετά, με την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό διάταγμα που προστατεύει την πρώτη κατοικία», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Καραγιαννακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξένα funds, που είχαν αγοράσει στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ποσοστά των ελληνικών τραπεζών, δημιούργησαν εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες και παρότι «δεν ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρούνται πιστωτικά ιδρύματα».

«Αυτές οι εταιρείες αγοράζουν μαζικά τα ελληνικά δάνεια, σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα δανειολήπτη, να ερωτηθεί, εάν μπορεί σε αυτή την εξευτελιστική τιμή να το αγοράσει ο ίδιος. Τα ξεπουλάνε, λοιπόν, κι επειδή είχαν οι Τράπεζες μια ηθική υποχρέωση να καλέσουν τον δανειολήπτη – με βάση τον κώδικα δεοντολογίας – και, αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί η Τράπεζα να πουλήσει το δάνειο. Για αυτό, το 2016 και το 2017, δεν έκαναν πλειστηριασμούς, έστελναν επιστολές. Ωστόσο, πήγαινε ο δανειολήπτης να βρει λύση, πρότεινε στην τράπεζα λύση και η τράπεζα δεν του απαντούσε. Όλοι όσοι πήγαν το 2016, 2017, 2018, 2019, δεν έλαβε απάντηση από την τράπεζα, γιατί θέλουν να πουλήσουν τα δάνεια και να διαγράψουν τις ζημιές τους», εξήγησε ο κ. Καραγιαννακίδης.

Μνημονιακοί πλειστηριασμοί

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν» και μέσα σε αυτές είναι, όπως αναφέρει ο κ. Καραγιαννακίδης, και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

«Είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, να ξεκινήσουν, μαζικά, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Υπήρχε ένα μορατόριουμ των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες δεν ήθελαν να βγουν απότομα όλα τα σπίτια, αλλά είναι μνημονιακή υποχρέωση να γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2020 και μετά», κατέληξε ο κ. Καραγιαννακίδης.

Στις τάξεις των δανειοληπτών επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, ενώ πολλοί εξ αυτών επισκέπτονται δικηγόρους και συλλόγους που εξειδικεύονται με θέματα πτώχευσης και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ένα από αυτά τα γραφεία είναι και εκείνο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Περβανάς, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, τόνισε πως, εδώ και χρόνια, δέχονται αιτήματα βοήθειας από δανειολήπτες.

«Θα χάνει κανείς τα πάντα και θα συνεχίσει να χρωστάει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περβανάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, «είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα χάσουν την κύρια κατοικία τους».

«Το 2015 τα στεγαστικά δάνεια ήταν 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, και με την απόσβεση που έχει γίνει από τις τράπεζες, σήμερα έχουν κατεβεί στα 6 δισ. Αυτά τα 6 δισ. ευρώ, μπορούσε κάλλιστα το κράτος να τα ρυθμίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περβανάς, προσθέτοντας ότι η απώλεια της κύριας κατοικίας θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Επιπλέον, επισήμανε πως η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής δόσεων για την πλειονότητα του κόσμου είναι δυσχερής, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων έχει χαμηλά εισοδήματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας