«Φωτιές» φαίνεται πως ανάβει για τα Βαλκάνια η δήλωση του συμβούλου Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με την οποία η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσινγκτον.
Όπως επεσήμανε ο ανώτατος αξιωματούχος, η αμερικανική πλευρά δεν αντιτίθεται στην ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και την πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.
«Η αμερικανική πολιτική είναι ότι, αν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις εδαφικές προσαρμογές» δήλωσε ο Μπόλτον σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.
«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο (σ.σ. σε ενδεχόμενη συμφωνία) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση» υπογράμμισε ο Μπόλτον, τονίζοντας πως «υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές μπορεί να είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν γι’ αυτό».
Σημειώνεται πως ο Μπόλτον είναι ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για να ασχοληθεί με το θέμα της ανταλλαγής εδαφών, ενώ έχει ταχθεί εναντίον της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, πολύ πριν γίνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ.
Η θέση της Ουάσινγκτον έρχεται σε αντίθεση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την αντίθεσή της σε τυχόν αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν από καιρό απορρίψει τις αλλαγές στα σύνορα, θεωρώντας ότι θα υπάρξει αντίδραση κι άλλων εθνών προκειμένου να ανασυγκροτηθούν τα σύνορα και θα αναζοπυρωθεί η βία όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και συνολικά στα Βαλκάνια.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία ανέφεραν την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» μια τελική διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στα υπάρχοντα σύνορά του. Ωστόσο, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πρίστινα και διατηρεί τον έλεγχο της σερβικής μειονότητας στα βόρεια του Κοσόβου.