Φωτιές από Ερντογάν: Ανυποχώρητος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εντατικοποιεί τις γεωτρήσεις

981
σάρατζ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.

Την υπεράσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της Λιβύης.

«Είμαι αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέχρι τέλους» επεσήμανε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, το απόγευμα του Σαββάτου.Ειδική αναφορά έκανε και στη Λιβύη, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας ειρήνης, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης στη Μεσόγειο» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την «Daily Sabah».

Δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει κριτική στη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παροχή χρηματοδοτικής και στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. 

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA).

Όσο αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να επιβεβαιώσει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου.

«Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου κλιμακώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο», καθώς αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

Στο μεταξύ, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου το 90% της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Νέες απειλές για τη Συρία

Όσον αφορά το ζήτημα της Συρίας και την αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από το Ιντλίμπ, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν σαφής:

«Μέχρι το συριακό καθεστώς να αποσυρθεί πέραν των συνόρων του Ιντλίμπ, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εάν δεν αποχωρήσει, θα κάνουμε εμείς τη δουλειά, χωρίς να περιμένουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου». Απείλησε δε, εκ νέου με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εφόσον η Δαμασκός δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις βολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της Τουρκίας.Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «νούμερο 1» υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην επιχείρηση αυτή, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας