Με έναν πόνο θα βγει η τρίτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενά της, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το κλίμα ησυχίας που επικρατεί σε κυβέρνηση και κόμμα για την ψηφοφορία της Δευτέρας.
Ακόμη και για τα αγκάθια του πολυνομοσχεδίου που έχουν προκαλέσει γκρίνιες σε βουλευτές, όπως η περικοπή επιδομάτων και η αλλαγή στον τρόπο κήρυξης των απεργιών, δεν έχει σταλεί κανένα ουσιαστικό σήμα κινδύνου στο Μαξίμου ότι υπάρχει περίπτωση καταψήφισης από συριζαίο βουλευτή.
Γκρίνιες και για το (αριστερό) ονόρε , έχουν εκφραστεί από διαφόρους, αλλά θέμα ανταρσίας δεν τίθεται. Σε αυτό τουλάχιστον ομνύει και η Κυβέρνηση και το Κόμμα.
Το παρασκήνιο για τα επιδόματα
Καθόλου ενθουσιασμένοι δεν είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τη διαχείριση του θέματος “εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων” από την Θεανώ Φωτίου.
Η αναπληρώτρια υπουργός υπερασπίστηκε κάπως (sic) άτεχνα την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει περισσότερα σε περισσότερους και λιγότερα σε λιγότερους, κοινώς να ψαλιδίσει επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.
Μέσα σε όλα τα κεχαριτωμένα που ακούστηκαν χθες, η κ. Φωτίου διερωτήθηκε : Ποιος κάνει παιδιά αν δεν έχει δουλειά.
Με τούτα και με κείνα, “φούντωσαν” συριζαίοι βουλευτές και άρχισαν τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας. Μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα έφτασαν οι τηλεφωνικές διαμαρτυρίες και έτσι χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή, με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (Ζαχαριάδη, Ξυδάκη), τις κκ Φωτίου- Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Λιάκο, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τον κ. Φλαμπουράρη προφανώς, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια αλλαγών.
Τέτοια, στο παρόν πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν, ξεκαθαρίστηκε αλλά μέσα στο 2018 θα ληφθούν πρωτοβουλίες, επιδιορθωτικές. Τούτο έφα η κ. Φωτίου, ώστε να σημάνει λήξη συναγερμού.
Πληροφορίες, φέρουν τους προβληματισμένους βουλευτές να μην ικανοποιήθηκαν εντελώς αλλά εν πάση περιπτώσει κάνοντας την ανάγκη ( της ψήφισης των προαπαιτουμένων), φιλότιμο, θα δώσουν, κατά πώς φαίνεται , τόπο στην οργή.
Κανένα θέμα με Θεωνά
Τη δημόσια δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης των απεργιών, εξέφρασε δημόσια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς, με μια προσεκτική ωστόσο διατύπωση που δεν προοιωνιζόταν προσωπική διαφοροποίηση.
“Δεν πρέπει να ψηφιστεί η διάταξη αυτή”, είπε ο κ. Θεωνάς, μιλώντας σε συλλογικό και ουχί προσωπικό επίπεδο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αρμόδιος από την Κουμουνδούρου, επικοινώνησε μαζί του , λαμβάνοντας την διαβεβαίωση, ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη.
Ίδιες πηγές μάλιστα, μιλώντας στο “Κ” διέψευδαν ότι το πρεσάρισμα που υφίσταται η Κυβέρνηση για το θέμα των απεργιών από τα αριστερά της, δημιουργεί κλίμα πίεσης στους βουλευτές, καθώς έχει “εμπεδωθεί” ότι σε σχέση με όσα απαιτούσαν οι Θεσμοί, έγινε το μικρότερο δυνατό κακό.
Πρόβλημα ουδέν, επομένως με τον Γιάννη Θεωνά για κυβέρνηση και Κουμουνδούρου, ενώ καθόλου το ίδιο δεν ισχύει με την Γεωργία Γεννιά, για την οποία το κλίμα στο κόμμα είναι εξαιρετικά βαρύ.
Βαρύ κλίμα για Γεννιά
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε μια επιστολή στον Πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενη για την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Η επιστολή αυτή, διέρρευσε και μάλιστα… στη Ν.Δ, αφού την ύπαρξή της, αποκάλυψε στη Βουλή, “γαλάζιος” βουλευτής, ο κ. Δήμας.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η κ. Γεννιά, προέβη σε δήλωση νομιμοφροσύνης, ισχυριζόμενη πως: “Δεν υπάρχει κανένα θέμα καταψήφισης, πολύ περισσότερο που αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα επιδόματα. Επισήμανα την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για εξορθολογισμό”.
Η ίδια μάλιστα διερωτήθηκε πώς έφτασε η επιστολή στα χέρια βουλευτή της Ν.Δ.
Πρόκειται για μια απολύτως… δικαιολογημένη απορία την οποία εκφράζουν άλλωστε και σύντροφοί της στο κόμμα κατά τι ενοχλημένοι.
Πάντως, σε αντίθεση με τον κ. Θεωνά με τον οποίο συνομίλησε μετά την έκφραση δυσαρέσκειάς του αρμόδιο κομματικό στέλεχος, με την Γεωργία Γεννιά, δεν φαίνεται να υπήρξε καμία διάθεση προσέγγισης.
Το κομματικό μητρώο της άλλωστε είναι εξαιρετικά βεβαρημένο, ήδη από την επιλογή της, λίγο καιρό πριν να καταψηφίσει άρθρο του νομοσχεδίου για τη διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 ετών.
Τότε, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, είχε “καταχεριάσει” δημόσια με ασυνήθιστο για την ίδια τρόπο, την βουλευτή, διερωτώμενη: “Γιατί καταψήφισε; δεν ξέρει σε ποιο κόμμα βρίσκεται;”.
Προσδοκίες για διεύρυνση
Στην Κυβέρνηση πάντως, όχι μόνον δεν φοβούνται διαφοροποιήσεις , καταψήφιση ή ανταρσίες στην ψηφοφορία της Δευτέρας για το Πολυνομοσχέδιο, αλλά αντιθέτως, προσβλέπουν σε διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της δύναμης.
Η “αναπάντεχη” θετική ψήφος από την νυν ανεξάρτητη ( προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων ) βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, πριν από τις γιορτές, έχει ανοίξει τις κυβερνητικές “ορέξεις” και για νέα θετική ψήφο, αυτή τη φορά στο πολυνομοσχέδιο.
Η ίδια, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το ενδεχόμενο και περιορίζεται να δηλώσει ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει για το τι θα πράξει. Δεδομένου όμως ότι την προηγούμενη φορά, δήλωσε ότι πείστηκε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ακούγοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα έχει και την Δευτέρα την ευκαιρία να πειστεί κ νέου.
Ο κ. Τσίπρας, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, θα βρίσκεται στην Ολομέλεια και θα απευθυνθεί στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.
*Πηγή: Capital.gr