Επί δέκα μήνες χωρίς 1 ευρώ στήριξη παραμένουν τουλάχιστον 8.000 εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος- ακροάματος. Κι όσοι κατόρθωσαν να γίνουν αποδεκτοί από την -με χίλες ελλείψεις- πλατφόρμα που διαχειρίστηκε το υπουργείο Εργασίας δεν υπερβαίνουν τις 10.000, αλλά η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αν. Στρατινάκη, σε τηλεδιάσκεψη χθες με τα σωματεία, ήταν σαφής: «Δεν έχει ακόμα εφευρεθεί το αεροπλάνο που μοιράζει λεφτά».
Πόσο αλαζονικό ακούγεται αυτό από το στόμα ενός ανθρώπου που αμείβεται κάθε μήνα κανονικότατα, την ώρα που ένα ζευγάρι ηθοποιών (γιατί είθισται στον χώρο να δημιουργούνται οικογένειες) για ένα 10μηνο έχει επιδοτηθεί -στην καλύτερη των περιπτώσεων- με το μυθώδες ποσό των 2.400 ευρώ! Ή μήπως οι καλλιτέχνες, οι ηχολήπτες, οι μουσικοί σε ορχήστρες και ταβέρνες, οι εικαστικοί, οι στιχουργοί που ξέρουν όσο κανένας τι σημαίνει ευελιξία και κινητικότητα στην εργασία, είναι λιγότερο σκληρά εργαζόμενοι, λιγότερο πολίτες;
Οσο για τον γ.γ. του υπ. Πολιτισμού, που ήταν στη συνάντηση, μάλλον εποιήθη την νήσσαν, αφήνοντας στην κ. Στρατινάκη να ζητήσει πίστωση χρόνου μήπως και μέσα στον Ιανουάριο διευθετηθούν κάποια από τα αιτήματα κι αφού προηγηθεί αύριο το απόγευμα νέα συνάντηση παρουσία του ομολόγου της από το υπουργείο Οικονομικών. Ποια είναι, όμως, αυτά τα αιτήματα που έθεσαν ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ (δευτεροβάθμια οργάνωση στον χώρο θεάματος-ακροάματος) Κ. Κεχαγιόγλου και οι εκπρόσωποι 7 πρωτοβάθμιων σωματείων και ενώσεων (μουσικών, χορευτών, ηθοποιών, τεχνικών κινηματογράφου και εργαζομένων σε εκδηλώσεις);
■ Ημερομηνίες εκταμίευσης (εντός του 2020) των αποζημιώσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για όσους ενεγράφησαν εμπρόθεσμα στο Μητρώο, αλλά και για όλους τους εγγεγραμμένους.
■ Ταχεία σύνδεση όλων των επιδοτούμενων, μέσω Μητρώου, με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών (μείωση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος και εξώσεων).
■ Δέσμευση για στήριξη για όσο διάστημα διαρκέσουν το lockdown και τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων (όταν αυτοί ανοίξουν).
■ Ημερομηνία εκταμίευσης των αποζημιώσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου για όσους ενεγράφησαν στο Μητρώο μετά την παρέλευση της προθεσμίας (20/10).
Οι εργαζόμενοι του χώρου παρέμειναν χωρίς στήριξη τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων στην περιφέρεια συνεχίστηκαν με άτσαλο τρόπο και τον Ιούλιο. Κανένα επίδομα ούτε τον Αύγουστο. Φυσικά, είχε προηγηθεί από τον Μάιο η εξαγγελία από το υπ. Πολιτισμού για τη σύσταση Μητρώου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν θα αποτελέσει χρηματοδοτικό εργαλείο.
Πέραν της ασάφειας του στόχου που είχε, έπρεπε να πληρούνται οι προϋποθέσεις είτε προϋπηρεσίας 4 χρόνων, είτε 2 χρόνων συν πτυχίο, ενώ μόλις τον Οκτώβριο το υπ. Πολιτισμού κοινοποίησε στα σωματεία ότι οι εγγεγραμμένοι θα λάβουν το επίδομα. Tα σωματεία με αγώνα δρόμου κατόρθωσαν μέχρι την τελευταία ημέρα, στις 20 Οκτωβρίου, να συγκεντρώσουν 16.000 εγγραφές. Δεδομένου ότι στον χώρο δραστηριοποιούνται 40.000 εργαζόμενοι, ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι «τυχεροί» των τηλεοπτικών παραγωγών ή οι εργαζόμενοι της Λυρικής, του Εθνικού και των θεσμοθετημένων μορφών τέχνης και θεάματος, μέχρι τον αριθμό 40.000 υπολείπονται χιλιάδες.