“Φτύνει” τη Ρωσία, “τελειώνει”τις ελληνορωσικές σχέσεις!-”Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας”

625
Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας'

 

“Σημαία” έχουν κάνει εδώ και λίγες ώρες τα ουκρανικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Δένδια μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του. Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ η Ελλάδα υποστηρίζει την πορεία της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ΒόρειΑτλαντική Συμμαχία και εργάζεται για τη διατήρηση μέτρων ασφαλείας κατά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως είναι αντιληπτό οι θέσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ρωσικές “κόκκινες γραμμές” και αναπροσαρμόζουν προς το χειρότερο τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba αναμένεται να επιφέρει σοβαρότατους τριγμούς στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Κίεβο, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υψηλού αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Και βεβαίως, φέτος είναι μία συμβολική χρονιά. Μία συμβολική χρονιά για την Ουκρανία, που γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της και ήταν μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα προηγουμένως στο συνέδριο και μου δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μας. 

Ήταν μία μεγάλη τιμή και για εμένα και για τη χώρα μου. Και επίσης, μία συμβολική χρονιά γιατί η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της. Αυτό δημιουργεί μία στέρεη βάση στους δεσμούς μας, τους δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, που ανάγονται στην αρχαιότητα. Αλλά βεβαίως, κανείς Έλληνας, από μικρό παιδί, δεν ξεχνά ότι εδώ, στην Οδησσό, την οποία θα επισκεφθώ αμέσως μετά, ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, που οργάνωσε τον Αγώνα για την Ελληνική Επανάσταση. Κατά τη συνάντησή μας που προηγήθηκε συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις. Θα συνεχίσουμε και στο γεύμα” ανέφερε αρχικά ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ιστορική παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους “και προσβλέπουμε – όπως συζήτησα και πριν με τον Υπουργό – στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Επίσης, χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα Ουκρανικά Πανεπιστήμια” τόνισε.

Ευχαρίστησε για την συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέροντας πως αφενός περίπου τριάντα χιλιάδες Ουκρανοί εργάζονται στην ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, κα ιαφετέρου “χιλιάδες Ουκρανοί φίλοι μας επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Ελπίζω να τους υποδεχθούμε και φέτος. Εμείς, όπως ξέρετε, αναγνωρίζουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού”.

Μίλησε για επέκταση των διμερών σχέσεων και για “ειλικρινή και διαρκή, συνεχή διάλογο, γιατί και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις”.

“Βασική αρχή θα πρότεινα και των δύο να είναι αυτό, που για την Ελλάδα είναι πάγια τακτική: η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η αυστηρή προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αυστηρή προσήλωση στην αποχή από απειλή ή από χρήση βίας.

Η Ελλάδα – το είπα πριν, το λέω τώρα, θα το λέω διαρκώς, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η θέση της Ελλάδος πάντοτε – στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής” τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Προθυμοποιήθηκε να γίνει η Ελλάδα “ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική. Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”.

Τα αγγλικά έβγαλαν την είδηση

Ιδιαίτερη σημασία από τα λεγόμενά του έχει ένα απόσπασμα το οποίο υπάρχει στην ομιλία του στα αγγλικά, αλλά αποσιωπάται από την ελληνική μετάφραση στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ: “Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει συνεχώς και επανειλημμένα την υποστήριξή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βάσει των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή αυτής της βασισμένης σε αρχές προσέγγισης. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην καταδίκη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, και στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία” λέει!

Όπως είναι αντιληπτό μια τέτοια κουβέντα θα έχει κάνει τους Ρώσους…. Τούρκους!

Για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τόνισε: “Εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ”.

Δεν παρέλειψε πάντως να “κουνήσει το δάχτυλο” στους Ουκρανούς λέγοντας: “Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική”.

“Επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη για αυτό όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό” είπε με νόημα.

 

Αγαπητέ μου Dmytro, έχουμε πολλά να πούμε ακόμα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας και να σε υποδεχτώ πολύ σύντομα στην Αθήνα σε ένα κτίριο το ίδιο ωραίο, αλλά όχι τόσο μεγαλοπρεπές όσο αυτό στο οποίο μου κάνεις τη τιμή να με υποδέχεσαι εσύ.

Ομογένεια

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του status των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία ο κ, Δένδιας διευκρίνισε:

“Το θέμα το είχαμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν και θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που μόλις έδωσε σε σας και την οποία είχε δώσει και σε μένα προηγουμένως κατ’ ιδίαν – και το λέω αυτό προς τιμήν του – ότι δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται υπηρεσίες μέλους της μειονότητας αυτής για τη σύνταξη του νομοθετήματος, το οποίο θα αφορά τη διεύρυνση και τη στερέωση των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας, που όπως είπα και προηγουμένως αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών και ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας