Φούσκα στην αγορά ακινήτων: Ποιες πόλεις της Ευρώπης απειλούνται

1278
φούσκα

Ο κίνδυνος για μία φούσκα στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης επιστρέφει περίπου δέκα χρόνια μετά την κρίση, που ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου για να περάσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τελικά να εξελιχθεί σε μία άνευ προηγουμένου κρίση χρέους με σοβαρότατες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Η βουτιά των επιτοκίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν βρεθεί κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος, είναι η βασική αιτία.

Πού, όμως, έχουν τα εντονότερα σημάδια υπερθέρμανσης και φούσκας; Σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS, στην κορυφή της λίστας κινδύνου φιγουράρει το Μόναχο.  Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τη διάθεση επιχειρήσεων να επενδύσουν σε ακίνητα, απογείωσαν τις τιμές σε σημείο, που να μπορεί να θεωρηθεί μη βιώσιμο.

Ακόμη τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, η Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι βρίσκονται μεταξύ των επτά μεγαλουπόλεων, για τις οποίες οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος φούσκας. Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια το Λονδίνο δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, σε μία θετική επίπτωση της αναμονής του Brexit.

Η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται στην κλίμακα των υπερτιμημένων αγορών. Στην ίδια ομάδα ανήκουν η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Στοκχόλμη, αλλά και η Μαδρίτη, που πριν από έντεκα χρόνια είδε την φούσκα στην αγορά στέγης να σκάει και να οδηγεί το σύνολο της οικονομίας σε βαθύτατη κρίση.

Εκτός Ευρώπης, σε κίνδυνο φούσκας βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, αλλά και δύο πόλεις του Καναδά, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Κοντά στο κόκκινο είναι επίσης το Τόκιο της Ιαπωνίας, αλλά και δύο πόλεις των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας