Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, γνωστότατος για τα ζεϊμπέκικα με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, τη φανατική προσήλωσή του στο παγιδευτικό Ελσίνκι του Κ. Σημίτη και τις “ρεαλιστικές” , δήθεν, θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά θέματα αλλά ακόμα γνωστότερος με την εισαγωγή της Ελλάδας από το ακριτικό Καστελόριζο στην εθνική και κοινωνική περιπέτεια των μνημονίων, πράγματα τα οποία δεν απέφεραν τίποτα άλλο στη χώρα παρά νέες ορέξεις για την τουρκική πλευρά και οικονομική καταστροφή, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο Euronews.
Ο Γ. Παπανδρέου στην εν λόγω συνέντευξή του μίλησε αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις , τάχθηκε, ως έτοιμος από καιρό υπέρ της προσφυγής, άνευ ουσιαστικών όρων στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι “το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τις νομολογίες που υπάρχουν διεθνώς, θα βγάλει μια δίκαιη απόφαση, που θα ορίζει ποια είναι η έκταση της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και ποια της Τουρκίας“.
Προκαλεί εντύπωση ότι και ο Γ. Παπανδρέου όπως και σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο που προτείνει προσφυγή στη Χάγη, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ότι βάση για την παραπομπή στη Χάγη του μόνου θέματος που συνιστά υπαρκτή διαφορά και απαιτεί οριοθέτηση, του θέματος δηλαδή της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, είναι η αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ως αποκλειστικής νομικής βάσης για τη δικαστική κρίση και η παραίτηση της Τουρκίας από τις απαιτήσεις της για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η παραπομπή στη Χάγη, έτσι κι’ αλλιώς δύσκολη για τα ελληνικά συμφέροντα, θα αποδειχθεί παγίδα και οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στη διχοτόμηση του Αιγαίου.
Φυσικά, δεν περιμένουμε από τον μανιώδη ευρωατλαντιστή Γ. Παπανδρέου να ακούσει με ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο να υιοθετήσει αυτές τις θέσεις.
Το ερώτημα είναι αν ακούσουν και υιοθετήσουν αυτές τις θέσεις όσοι πολίτες στηρίζουν και ψηφίζουν πολιτικούς και κόμματα που ακολουθούν επιλογές ανάλογες με αυτές του Γ. Παπανδρέου και οδηγούν τη χώρα από το κακό στο χειρότερο
Δεν είμαστε πια στο παρά πέντε αλλά και στο και πέντε και πολύ περισσότερο. Είναι ήδη αργά αλλά μπορούμε ακόμα και τώρα, ως ύστατη ευκαιρία, να ανατρέψουμε ένα βρώμικο και εξαρτημένο πολιτικό κατεστημένο πριν καταστρέψει εντελώς και ανεπίστρεπτα τη χώρα μας.
Κ.Μ