Φοροκαταιγίδα σόκ: διαλύει εισοδήματα, πνίγει την οικονομία

1626
φοροεπιδρομή

30 ΔΙΣ. ΦΟΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2016  
-7,8% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, -13% ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ”ΦΕΣΙΑ” ΣΤΗ ΔΕΗ      
Αποφασιστικό χτύπημα στο εισόδημα των νοικοκυριών, και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση και ευρύτερα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να επιφέρει το μπαράζ των νέων φόρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από την1η Ιουνίου. Συν τοις, άλλοις, και καθώς τα δεκάδες μέτρα μπαίνουν σε στάδιο υλοποίησης, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με ακραίες επιβαρύνσεις, οι οποίες καθιστούν ισχυρότερο από ποτέ το κίνητρο τηςφοροδιαφυγής. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα επιτείνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία αφιλόξενη για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε ”λουκέτο”.
Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, την ίδια ώρα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται, λόγω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος και σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων και τωνασφαλιστικών εισφορών. Και όλα αυτά, ενώ οι πωλήσεις στη λιανική σημειώνουν καθίζηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2016 η συνολική αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ η μεγαλύτερη -κατά 14%– μείωση των πωλήσεων σημειώθηκε στα τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ”Κ”, οι καταναλωτές πλέον περικόπτουν ακόμη και την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, καθώς η ύφεση και φόροι έχουν φέρει σε δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Τα οποία μάλιστα παύουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Οι απλήρωτοι λογαριασμού στη ΔΕΗ έφτασαν στο ύψος ρεκόρ στα 2,7 δισ.
30ΔΙΣ. ΦΟΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2016  
Μεγάλη και βαριά θα είναι τους επόμενους μήνες φέτος η ατζέντα των πληρωμών προς την Εφορίααφού το β’ εξάμηνο του 2016, εκατομμύρια Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια που φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η οικονομία και ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης από την επόμενη άνοιξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», το β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται να εισρεύσουν 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, το α’ εξάμηνο τα φορολογικά έσοδα θα έπρεπε να διαμορφωθούν στα 19,44 δισ. ευρώ, ενώ για το β’ εξάμηνο ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν 26,175 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη από το πρώτο τετράμηνο υπάρχει απόκλιση στα φορολογικά έσοδα αλλά και ότι προστέθηκαν καινούργια φορολογικά βάρη με ημερομηνία πληρωμής μέσα στο 2ο εξάμηνο, ο λογαριασμός του δευτέρου εξαμήνου αναμένεται να προσεγγίσει ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ!
Ο ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  
Τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του μήνα, το ποσό που θα κληθούμε να αποδώσουμε στο δημόσιο, δε θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, ο Ιούλιος θα είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου και θα κληθούμε να καταβάλλουμε το απίστευτο ποσό των 6 δισ. ευρώ.
Για την πλειοψηφία των Ελλήνων θα επαναληφθεί το σκηνικό του περασμένου χρόνου, αφού από τον Ιούλιο και μετά θα χρειάζεται να πληρώνουν παράλληλα και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αφού το σχέδιο προκειμένου να μην υπάρξει συσσώρευση υποχρεώσεων το β‘ εξάμηνο του έτους κόλλησε, καθώς η διαδικασία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων δεν ξεκίνησε τον Απρίλιο και έτσι η εκκαθάριση πήγε πίσω και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει στα τέλη Ιουλίου.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τον Αύγουστο και μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως φόροι και χαράτσια ύψους 4 δισ. ευρώ.
Κάτι τέτοιο θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει συνέπειες και στην εισπραξιμότητα των φόρων και τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το ύψος των οποίων ξεπέρασε και το φράγμα των 86 δισ. ευρώ.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ  
Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται ότι από τον Αύγουστο και μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως φόροι και χαράτσια ύψους 4 δισ. ευρώ.
Φόρος εισοδήματος (αναμενόμενα έσοδα 3 δισ. ευρώ)
ΕΝΦΙΑ -Πιθανότατα θα πληρωθεί σε 5 ή 6 μηνιαίες δόσεις -Το συνολικό του ύψος ανέρχεται σε 2,66 δισ. ευρώ.
ΧΑΡΑΤΣΙΑ  
Αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους και
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
τα οποία και τα δύο ενεργοποιήθηκαν από αρχές Ιουνίου.
Επίσης, στα τέλη του έτους, όπως κάθε χρόνο καταβάλλοντα τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ κάθε μήνα, όσοι έχουν ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση που τους έχει οριστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας