Φορέστε τις ζώνες και κλείστε τα μάτια…

1374
ζώνες

Την ιστορία του βατράχου μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει σιγά-σιγά την γνωρίζετε. Στην αρχή το νερό είναι δροσερό ενώ όμως θερμαίνεται αργά μέχρι σημείο βρασμού ο βάτραχος δεν αντιλαμβάνεται την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι που γίνεται βραστός…

Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν σε επιδόματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και οι αναστολές πληρωμής δανείων, εισφορών και φόρων  έχουν λειτουργήσει προς το παρόν σαν ισχυρό παυσίπονο που καλύπτει τον πόνο…

Σε αυτό το σύμπαν όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει δωρεάν  γεύμα. Τα “παυσίπονα” συσσωρεύουν μόνιμο χρέος ενώ η ανακούφιση έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής εξελίσσεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πριν μερικούς μήνες.

Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να το διαπιστώσει κάποιος. Η πληρότητα των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς τον Ιούνιο ήταν της τάξης του 8% ενώ ο κλάδος εστίασης και ψυχαγωγίας που αποτελεί και το “βαρύ πυροβολικό” της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε απελπιστική περίοδο.

Τα πάνω από 2.000 γυμναστήρια της χώρας που απασχολούν περί τις 40.000 άτομα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 18% της προγενέστερης δραστηριότητας.

Ακόμη και στο 50% να φτάσει η αποκατάσταση της δραστηριότητας τα περισσότερα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης μέχρι τέλος του χρόνου. Το ίδιο θα γίνει και με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας…

Το σοκ ακαριαία θα μεταδοθεί σε ολόκληρο το σώμα της οικονομίας, της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και των ιδιωτικών εισοδημάτων.

Ο χρόνος που θα αρχίσουν όλα αυτά να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά σε επιχειρήσεις και ανθρώπους είναι το προσεχές Φθινόπωρο.

Η περιγραφή της κατάστασης στη Σαντορίνη  στο δελτίο ειδήσεων πριν από λίγες ημέρες: “Έχουμε μια πληρότητα 6% για όλο το καλοκαίρι. Σήμερα, θα έπρεπε η καλντέρα να είναι γεμάτη με 150 σκάφη για εκδρομές και δεν υπάρχει ούτε ένα“, αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN TV ο ταξιδιωτικός πράκτορας στο νησί, Βαγγέλης Κοντονικολής

Αν συμβαίνει αυτό στη Σαντορίνη που είναι προορισμός που εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι απ’ όλον το πλανήτη αναζητούν μια ευκαιρία να επισκεφθούν, είναι φανερό τι μπορεί να συμβαίνει με άλλους προορισμούς.

Η απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων τους τελευταίους μήνες θυμίζει καταστάσεις του 2009.

Πριν από 2-3 μήνες ακούγαμε στα δελτία και διαβάζαμε στις ειδήσεις πως κάποιο φάρμακο ή το εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2020. Τώρα που πλησιάζουμε τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις μετατίθενται για το Φθινόπωρο.

Όπως είχαμε επισημάνει ευθύς εξ αρχής το πλέον αισιόδοξο σενάριο δεν “έβλεπε” κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο πριν το Καλοκαίρι του 2021. Τούτο είναι ένα εξωπραγματικά αισιόδοξο σενάριο.

Υπό το πρίσμα αυτό το ερώτημα είναι αν η χειρότερη χρονιά θα είναι το 2020 ή το 2021. Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Κατά συνέπεια όσοι βλέπουν ανάκαμψη τύπου V στο β’ εξάμηνο ή το 2021 μάλλον βιάζονται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που θα υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Τουναντίον…

Για αυτό φορέστε τις ζώνες και, αντί του απολαύστε τη διαδρομή που λέμε στη στήλη συχνά, κλείστε τα μάτια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας