Η πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό ναό σήμερα το απόγευμα, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.
Εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.
Βίντεο σοκ: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού στην Παναγία των Παρισίων
Ανήμποροι οι Παριζιάνοι βλέπουν την Notre Dame να καίγεται
Χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, στις όχθες του Σηκουάνα, απέναντι από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να δουν από κοντά το συγκλονιστικό θέαμα.
Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να διευρύνουν την ζώνη αποκλεισμού, όλο και περισσότεροι μαζεύονταν στο σημείο, τη στιγμή που οι φλόγες κατέστρεφαν το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.
Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους και παρακολουθούν αμίλητοι την καταστροφή, ενώ ο κόσμος πληθαίνει όσο πέφτει η νύχτα.
Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να «καταπίνουν» την Παναγία των Παρισίων.
Ποιος είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στέφθηκε εκεί Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ενώ ο ναός αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του γνωστού κλασσικού μυθιστορήματος «Η Παναγιά των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ.