Επιδεινώνεται το ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις
Τα 50 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα χρέη που άφησαν στη Ρόδο οι tour operators τη φετινή τουριστική περίοδο, μετά τη… στάση πληρωμών που αποφάσισαν να εφαρμόσουν λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία.
Η σεζόν έφτασε πλέον στο τέλος της, νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και ως εκ τούτου ο ξενοδοχειακός κόσμος αυτό το διάστημα κάνει… ταμείο για να δει σε ποια επίπεδα κυμάνθηκε η κίνηση και πόσα ήταν τα έσοδα.
Βέβαια γνώριζαν όλοι εξ αρχής ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και ότι ο αριθμός των τουριστών θα ήταν ο μικρότερος των τελευταίων ετών, αν και υπό αυτές τις συνθήκες η Ρόδος κατάφερε ένα θαύμα, φιλοξενώντας στο νησί περίπου 600.000 τουρίστες.
Δεν περίμεναν όμως όσοι ξενοδόχοι άνοιξαν ότι, πέρα από το οικονομικό βάρος της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, αλλά και το λειτουργικό κόστος ότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω απώλειες στα συρρικνωμένα εισοδήματά τους.
Αυτό το απροσδόκητο οικονομικό πλήγμα ήρθε από τους tour operators που πριν από ένα μήνα ανακοίνωσαν στους συνεργάτες τους στο νησί μας ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα, πριν από την άνοιξη του 2021!
Το μεγαλύτερο μερίδιο των χρεών φαίνεται ότι προέρχεται από τον οργανισμό TUI που ήταν και ο πρώτος ο οποίος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του πριν από περίπου ένα μήνα.
Η εξέλιξη αυτή είναι φυσικά ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να περιμένει ο ξενοδοχειακός κλάδος και κατ’ επέκταση η αγορά του νησιού η οποία αν τα νούμερα είναι ακριβή, τότε θα υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα που θα λειτουργήσει προσθετικά στα έσοδα που χάθηκαν φέτος.
Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί προκαλεί έντονο προβληματισμό και κυρίως ανησυχία, αφού στραγγαλίζει οικονομικά ακόμα περισσότερο τα ξενοδοχεία, τα οποία ήδη αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Τώρα πλέον θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο έντονα οικονομικά προβλήματα που θα βάλουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.
Η ζημιά στην αγορά είναι ανυπολόγιστη, καθώς τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία έχουν να λαμβάνουν μεγάλα ποσά (πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτά υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις το ένα εκατομμύριο ευρώ) η εξόφληση των οποίων… μετατίθεται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.
Αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις που έχουν οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή όμως λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και λόγω των δεδομένων που αλλάζουν από μέρα σε μέρα οι ξενοδόχοι φοβούνται πιθανή κατάρρευση των tour operators αν δεν ανακάμψει ο τουρισμός την επόμενη χρονιά. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλους ειδικά μετά την οικονομική κατάρρευση του Thomas Cook ο οποίος επίσης άφησε στη Ρόδο πολλά χρέη.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του Οκτώβρη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είχε αναφερθεί στη στάση πληρωμών εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το νέο χτύπημα που δέχτηκαν τα ξενοδοχεία του νησιού.
Όπως είχε πει, «είναι πολλά τα ζητήματα και πολλές οι αναβολές στις πληρωμές που θα έπρεπε να είχαμε για δεδουλευμένα ώστε και εμείς με τη σειρά μας να είμαστε σωστοί στις πληρωμές μας απέναντι στο προσωπικό μας και στους προμηθευτές μας. Η στάση πληρωμών θα έχει δυστυχώς πολύ μεγάλες επιπτώσεις».
Μάλιστα τότε ειδικά ο οργανισμός TUI είχε επισημάνει ότι έχει πραγματοποιήσει προπληρωμές – προκαταβολές στους Έλληνες ξενοδόχους για το Καλοκαίρι του 2020, ύψους 252 εκατ. €, παρά την αρνητική συγκυρία και τους σημαντικούς περιορισμούς στα ταξίδια παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι έχει εξοφλήσει το 90% των ποσών!
Πηγή: Η Ροδιακή