Με μια άνευ προηγουμένου συναλλαγή κάτω από το τραπέζι με τον Σπ. Λάτση, η οποία συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και σκάνδαλο για την ίδια την ασφάλεια και άμυνα της χώρας, οι Τσίπρας και Σταθάκης παρέδωσαν πλήρως στα χέρια του μεγαλοεπιχειρηματία και των αδίστακτων συμφερόντων που εκπροσωπεί, αλλά και ξένων πετρελαϊκών κέντρων, τα αμύθητης αξίας ΕΛΠΕ.
Ως γνωστόν τα ΕΛΠΕ απορρόφησαν την χρεοκοπημένη παλιά Petrola του Λάτση, δίνοντας στην τελευταία στον τελευταίο για την ένταξη της Petrola ένα μερίδιο στον κοινό όμιλο των ΕΛΠΕ σκανδαλωδώς πολύ μεγαλύτερο από το βάρος της συνεισφοράς του.
Παράλληλα, Τσίπρας και Σταθάκης ήρθαν σε συμφωνία μαζί του για το ξεπούλημα του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που προφανώς θα καταλήξει στα χέρια κάποιου αραβικού πετρελαϊκού ομίλου της αρεσκείας, μάλλον, του Λάτση και στον οποίο ο τελευταίος, αν δεν έχει τον έλεγχο, θα διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο.
Άλλοι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι μετά την διάθεση μετοχικού πακέτου πάνω από 50% των ΕΛΠΕ σε ξένο επενδυτή, ο Λάτσης μαζί με το ελληνικό Δημόσιο θα απομείνουν με 15%, πράγμα που αντιπροσωπεύει την βούληση Λάτση για σταδιακή απομάκρυνση από τα ΕΛΠΕ, ώστε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο άλλο μέγα σκάνδαλο, που είναι η επένδυση στο Ελληνικό.
Την ίδια ώρα και προκειμένου να προχωρήσουν ακώλυτα στο βρώμικο σχέδιο της φωτογραφικής εκποίησης της πλέον προσοδοφόρας, ίσως, και άκρως στρατηγικής ενεργειακής επιχείρησης της χώρας, σε μια προστατευμένη αγορά όπως αυτή της διύλισης πετρελαίων, κυβέρνηση και Λάτσης έφαγαν με κυνικό και αδίστακτο τρόπο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, η απομάκρυνση του οποίου προβλέπεται ρητά εντός 10 ημερών με την υπογραφείσα ελεεινή συμφωνία.
Ο λόγος για την καρατόμηση του Γρ. Στεργιούλη, δεν ήταν φυσικά η αποτυχία του ως μάνατζερ, αφού τα κέρδη της επιχείρησης, αν και δεν είναι αυτό το κατ’ εξοχήν κριτήριο, εκτινάχθηκαν υπό την διεύθυνσή του, αλλά το γεγονός ότι ο Στεργιούλης εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο στην πώληση των ΕΛΠΕ, όσο και στις διάτρητες διαδικασίες για την υλοποίηση της.
Το νέο «αφεντικό» των ΕΛΠΕ, ο Σπ. Λάτσης, θεώρησε ότι αυτή η εκφρασμένη και ανοικτά διαφωνία του Γρ. Στεργιούλη με το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, θα φέρει προσκόμματα στην πώληση της εταιρείας και έτσι μαζί με την κυβέρνηση ενέταξαν κατά πρωτοφανή τρόπο την απομάκρυνση του μέχρι τώρα Διευθύνοντος Συμβούλου στην συμφωνία μετόχων για την εκποίηση.
Να σημειώσουμε ότι ο Παν. Λαφαζάνης ως Υπουργός Ενέργειας αφαίρεσε για πρώτη φορά την διοίκηση των ΕΛΠΕ από τον Λάτση, μέσα από σφοδρές αντιδράσεις του τελευταίου και την δυσφορία της κυβέρνησης, τοποθετώντας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ τον Γρ. Στεργιούλη και ως Πρόεδρο της εταιρείας τον Στάθη Τσοτσορό, ενώ ξέκοψε κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Όταν όμως ο Παν. Λαφαζάνης έφυγε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με το τρίτο μνημόνιο, ο Σπ. Λάτσης άρχισε σιγά σιγά να ισχυροποιεί ξανά την θέση του στα ΕΛΠΕ, ώσπου φτάσαμε στην σημερινή άθλια κατάληξη.
Να τονίσουμε ότι η fast track εκποίηση των ΕΛΠΕ σε κοινοπραξία μάλλον αραβικών συμφερόντων, στην οποία φαίνεται ότι θα παίζει ρόλο ο Σπ. Λάτσης, ήταν παλιό σχέδιο του τελευταίου, ο οποίος βρήκε πρόθυμη την εξωνημένη υπαλληλική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για να το υλοποιήσει.
Στο νέο διοικητικό σχήμα των ΕΛΠΕ, που θα προβεί στην πώληση της εταιρείας, Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο Στάθης Τσοτσορός και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο Ανδρέας Σιάμισης, παραδοσιακά ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος του Σπ. Λάτση στα ΕΛΠΕ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην συνέχεια η Iskra αναδημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη και για σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα από την Euro2day.gr:
ΕΛΠΕ: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Δημοσίου-Λάτση για το 50,1%
Προς παραίτηση ο CEO Γρ. Στεργιούλης. Τέλος του μήνα ο διαγωνισμός. Γιατί πουλά ο Λάτσης. Πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου στις έρευνες πετρελαίου. Το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛ.ΠΕ γυρίζουν σελίδα και περνάνε σε άλλο τοπίο, με περιορισμένη τη συμμετοχή των δύο «συνεταίρων», δημοσίου και ομίλου Λάτση, οι οποίοι θα μείνουν με ποσοστά από 15% ο καθένας.
Στο μεταξύ όμως και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης φέρεται να έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη την αποχώρησή του από τη θέση, καθώς έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση. Πηγές θέλουν τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει ο πρόεδρος Στάθης Τσοτσορός.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο μετόχων, δημοσίου και ομίλου Λάτση, φαίνεται να ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες. Ο ιδιώτης επενδυτής, όπως σχολιάζεται από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς, επιδίωκε την αποχώρησή του, θεωρώντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ, μετά την ανοδική πορεία που ακολούθησαν τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και την επέκτασή τους στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν πιο εξειδικευμένο και ισχυρό εταίρο.
Κάποιοι άλλοι αιτιολογούν τη στάση του ομίλου Λάτση στην προτεραιότητα που θέλει να δώσει στο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού, καθώς και στην ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Συνεπώς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, το timing με την πώληση του ποσοστού του δημοσίου ήταν το ιδανικότερο. Αν και τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά του ομίλου Λάτση, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που τεκμηριώνουν την προαναφερόμενη θέση τους με βάση την περσινή «μίνι κρίση» στα ΕΛ.ΠΕ.
Τα σημεία της συμφωνίας των μετόχων
Όπως και να ‘χει, η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον επί πολλές δεκαετίες κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος δυναμώθηκε με την απορρόφηση του διυλιστηρίου της Petrola, συμφερόντων ομίλου Λάτση, το 2003.
Δημόσιο και Paneuropean Oil and Industrial Holdings (POH), όπως αναφέρουν πηγές, κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση του 50,1% έχοντας επιλύσει δύο βασικά ζητήματα: Το ένα είναι η τύχη και ο έλεγχος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και το δεύτερο είναι η συμμετοχή τους στη νέα διοίκηση, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία με τις δραστηριότητες του τομέα των υδρογονανθράκων, όπου το δημόσιο θα έχει το 35%. Ως γνωστόν, τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και Edison στις έρευνες του «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας.
Επίσης, μαζί με την Edison, ετοιμάζονται να προχωρήσουν του χρόνου στην πρώτη γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για τις περιοχές της «Άρτας-Πρέβεζας» και της «Βορειοδυτικής Πελοποννήσου». Εξάλλου, τα ΕΛ.ΠΕ συμμετείχαν στους διεθνείς διαγωνισμούς μαζί με τις Total και ExxonMobil για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μαζί με την ισπανική Repsol στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Σε σχέση με τη διοίκηση, ΕΛ.ΠΕ και POH θα ελέγχουν από κοινού το 1/3 των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου, θα τηρούν κοινή στάση σε σημαντικά θέματα, διατηρώντας και δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις.