«Υψηλή διπλωματία» ή «πολιτική Χατζιαβάτη»;

919
διπλωματία
ΑΝΑΣΤΟΛΗ της ενταξιακής διαδικασίας της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στην Ε.Ε. ΨΗΦΙΣΕ το Ευρωκοινοβούλιο.
…την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ οι ευρωβουλευτές: ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Δ. και ΠΟΤΑΜΙ.
Αυτούς και αυτά τα κόμματα θα ψηφίσετε το Μάη!

Με την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με μεγάλη διαφορά ψήφων, 370 υπέρ – 109 κατά) το ΕυρωΚοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Κομισιόν να αναστείλει επίσημα, η Ε.Ε. τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκονται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, με τις συνεχείς παραβιάσεις στη χώρα αυτή, «το κράτος δικαίου», την (αν) ελευθερία των ΜΜΕ, την «παντοδυναμία», που απέκτησε το Προεδρικό αξίωμα με το νέο Σύνταγμα, που του παραχωρεί υπερεξουσίες, όπως και στην Εκτελεστική Εξουσία γενικότερα. Eξαιτίας ακόμη της προκλητικής τακτικής που ακολουθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Υπενθυμίζω και την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό, στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αγαθονήσι, για να καταλάβουμε την τουρκική προκλητικότητα!) και των θαλασσίων υδάτων της Ελλάδος και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casus beli.

(Υφιστάμενο ψήφισμα της τουρκικής Βουλής ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, όσον αφορά τα χωρικά της ύδατα, επεκτείνοντάς τα στα 12 ν.μ., όπως δικαιούται, θ’ αποτελέσει «αιτία πολέμου»).

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους επαναλαμβάνουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της Ε.Ε. και με βάση το σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ενωση. Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu. (Λίαν σημαντικό και επικίνδυνο θέμα. Κι επιπλέον να θυμηθούμε τις φανταστικές αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. καθώς και το Εμπάργκο κατά του Ιράν).

ΔΗΛΩΣΗ Kati Piri (εισηγήτριας)

Η εισηγήτρια Kati Piri (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ολλανδία) είπε σχετικά: «Αν η Ε.Ε. παίρνει τις ίδιες τις αξίες της στα σοβαρά, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κατάληξη από την επίσημη αναστολή των συνομιλιών για την ένταξη στην Ε.Ε. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων έχουν αγνοηθεί πλήρως από την άγκυρα. Εκτός από τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδόμηση του κράτους δικαίου και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει την παγκόσμια αρνητική πρωτιά, για τον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, το πρόσφατα αναθεωρημένο σύνταγμά της εδραιώνει τον απολυταρχισμό του Ερντογάν».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι όλοι θέλουν καλές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά προσθέτοντας εν κατακλείδι, ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν θα σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Οι θέσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Και ποια θέση έλαβαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., και το ΠΟΤΑΜΙ καταψήφισαν (!) όλα αυτά και άλλα πολλά που βρίσκονται στις 20 σελίδες της εισήγησης, με διάφορες αιτίες – προφάσεις, κατά την άποψή μας.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε γιατί, λέει η ευρωβουλευτής της Μ. Σπυράκη, με την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στερείται η Ελλάδα, των μοχλών πίεσης(;) προς την Τουρκία μέσω αυτών(!)

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των δηλώσεων του ευρωβουλευτή του Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκει την ευκαιρία να «συγκρουστεί» με τη Ν.Δ. καταγγέλλοντας τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας «Ο κ. Βέμπερ και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στράφηκε για μια ακόμη φορά κατά των συμφερόντων της Ελλάδος, προτείνοντας τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αντίθετα με τη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες».

Σχόλιο Σ.: Αν και παραλείπει να μας πει, ποιο το όφελος για την Ελλάδα αυτές τις δύο δεκαετίες, με την «κατευναστική» αντίληψη της συνηγορίας υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., λες και δεν έχουμε το προηγούμενο της «συμμαχικής» συνύπαρξής μας στο ΝΑΤΟ κι άλλα παρεμφερή. Και επίσης ότι την εισήγηση δεν ην έκανε ο Γερμανός ομοϊδεάτης της Ν.Δ. και του «φίλου» του Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βέμπερ, αλλά η Ολλανδή Kati Piri, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών!

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, θετικές χαρακτήρισε ο Στ. Κούλογλου τις προτάσεις του ψηφίσματος «υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τις οποίες όμως καταψήφισε και αυτός, αλλά και οι συνάδελφοί του όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Ν.Δ. και του Ποταμιού Μ. Κύρκος, ο οποίος έδωσε «μάχη» για να μην ανασταλεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, στο πλαίσιο «της εθνικής γραμμής», από τη δεκαετία του 1990!…

Αυτούς κι αυτά τα κόμματα καλείσθε να ψηφίσετε το Μάη στις Ευρωεκλογές.

Κι αυτήν την Ευρώπη, που κι όταν ακόμη ψηφίζει σύμφωνα με τα δίκαια συμφέροντά μας, οι “εκπρόσωποί μας” ψηφίζουν ενάντια!

Είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας