Υπό διάρρηξη οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

621
Υπό διάρρηξη οι σχέσεις

Η στήλη της γαλλικής Φιγκαρό για διεθνή θέματα της Τρίτης 20 Απριλίου 2021 από τον Renaud Girard, μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Προσανατολισμού του Geopragma
.
Μεγάλος Τσάρος της Ρωσίας τον 21ο αιώνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις βίωσε την πρώτη του στρατηγική αποτυχία. Έχασε τον Ερντογάν, τον φίλο του της τελευταίας πενταετίας.
.
Στο νότιο υπογάστριο του, ο Πούτιν είχε καταφέρει, από τον Αύγουστο του 2016, να οικοδομήσει μια αντι-δυτική συνεργασία με τον αυταρχικό ομόλογό του, τον νεο-οθωμανό σουλτάνο, με την συμφωνία για παράδοση στον τουρκικό στρατό πυραύλων εδάφους-αέρα S-400, του απόλυτου όπλου της αεράμυνας. Η Ρωσία και η Τουρκία ήταν δύο δημοκρατίες αποφασισμένες να αγνοήσουν μαζί τις διαταγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδίδονται εναντίον τους από τη Δύση. Είχαν μοιραστεί τη Λιβύη με δύο ζώνες επιρροής, την Τριπολιτάνια για την Τουρκία, την Κυρηναϊκή για τη Ρωσία. Με το Ιράν, είχαν χτίσει τον άξονα της Αστανά, για να διευθετήσουν οι τρείς τους το ζήτημα της Συρίας.  Κατανοώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας σε σχέση με το αντί-κουρδικό εθνικιστικό παιχνίδι του, ο Πούτιν του επέτρεψε να εγκαταστήσει το στρατό του στα κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας. Όταν η Βασιλική Άγια Σοφία είχε περάσει από το καθεστώς του μουσείου σε εκείνο του μουσουλμανικού τεμένους με διάταγμα του Ερντογάν, ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου κατάφερε να μείνει σιωπηλός, ενώ εκτιμά στη εσωτερική συνείδησή του ότι η Άγια Ρωσία ενσαρκώνει ιστορικά τη τρίτη Ρώμη.
.
Αλλά τώρα, να που ο Πούτιν εγκαταλήφθηκε βάναυσα από τον φίλο του τον Ερντογάν. Στις 10 Απριλίου 2021, ο πανίσχυρος Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε θερμά, στην Κωνσταντινούπολη, τον σημερινό χειρότερο εχθρό του Πούτιν, τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και συμφώνησε να του πουλήσει νέα drones Bayraktar TB-2 (τα οποία έκαναν θαύματα κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 και ενάντια στους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner την άνοιξη του 2020 στη Λιβύη). Οι δύο χώρες αποφάσισαν επίσης ότι πρόκειται να κατασκευάσουν drones μαζί (θυμηθείτε ότι τα διάσημα αεροσκάφη Antonov από τη σοβιετική εποχή κατασκευάστηκαν στο Κίεβο).
.
Με την ευκαιρία αυτής της τουρκο-ουκρανικής συνόδου κορυφής, ο νεο-οθωμανός σουλτάνος ​​καταδίκασε την «κατοχή» της Κριμαίας από τη Ρωσία από το 2014. Ο Ερντογάν θυμάται ότι πριν από την κατάκτησή της από τη Μεγάλη Αικατερίνη, η χερσόνησος ήταν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από δύο αιώνες, με το όνομα  Khanate. Θέλοντας να επεκτείνει τη επιρροή του πάνω στον Εύξεινο Πόντο, θα προτιμούσε μια Κριμαία που κυβερνάται από την αδύναμη Ουκρανία παρά από την ισχυρή Ρωσία. Μεταξύ συντρόφων του αυταρχισμού, δεν κάνει ο ένας δώρο στον άλλο…
.
Ο Ερντογάν παίζει πολύ καλά επειδή, σκοτώνει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Δείχνει στον κόσμο την ανεξαρτησία του και τη δύναμη της βιομηχανίας όπλων του, συμφιλιώνεται με το ΝΑΤΟ και προσεγγίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι η οικονομία του, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί, δεν θα μπορεί να αντέξει κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
.
Τις αμερικανικές κυρώσεις, ο Ερντογάν τις αφήνει στον πρώην φίλο του, τον Πούτιν. Στις 15 Απριλίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστική εντολή που απαγόρευε στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν, από τις 14 Ιουνίου, απευθείας από τη Ρωσία ρωσικά κρατικά ομόλογα ή μετοχές του Ρωσικού Κυρίαρχου Ταμείου. Αυτό το executive order του Λευκού Οίκου ελήφθη για να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας λογισμικών της SolarWinds  (Εταιρεία με έδρα το Τέξας που διαπραγματεύεται στη Wall Street, σημαντικός εκδότης λογισμικής διαχείρισης πληροφορικής και εργαλείων απομακρυσμένης παρακολούθησης, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται από σημαντικούς ομοσπονδιακούς οργανισμούς των ΗΠΑ). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τόσο πολύ τρομοκρατημένες από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που πιθανότατα θα απέχουν από μόνες τους από την αγορά ρωσικών χαρτιών. Σε διεθνές επίπεδο, αυτό αφήνει τη ρωσική χρηματοπίστωση σε ένα άβολο τετ-α-τετ με την κινεζική χρηματοπίστωση.
.
Υποστηρίζοντας στρατιωτικά την Ουκρανία, λατρεία της Δύσης, ο Ερντογάν ξαφνικά δίνει στον εαυτό του τον ρόλο του καλού στα μάτια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.  Καιροσκοπικά, αφήνει στην Ρωσία του Πούτιν να παίζει τον ρόλο του κακού, διώκτρια του αντιπάλου Ναβάλνι, και κατηγορουμένη με νέα στοιχεία που την ενοχοποιούν για την έκρηξη μιας τσεχικής αποθήκης πυρομαχικών το 2014 (που διαπράχτηκε από τους ίδιους δύο πράκτορες του GRU που θα πάνε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Salisbury της Αγγλίας για να δηλητηριάσουν τον «προδότη» Skripal με Novichok). Οι Ρώσοι υποπτεύονταν ότι αυτή η αποθήκη παράδιδε πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό…
.
Πώς θα εκδικηθεί η Ρωσία για την «προδοσία» του Ερντογάν; Το να μην του στείλουν πλέον τουρίστες δεν θα είναι αρκετό για να ξεπλύνει την προσβολή. Μήπως θα ξαναυποστηρίξει στους νεο-κομμουνιστές Κούρδους του PKK; Ταυτόχρονα, μήπως θα ενταχθεί στον άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που καταπολεμά τον τουρκικό θαλάσσιο επεκτατισμό στην ανατολική Μεσόγειο; Στις 18 Απριλίου 2021, το Ισραήλ και η Ελλάδα, και οι δύο χώρες αντικείμενα του μίσους του Σουλτάνου, υπέγραψαν 22ετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.
.
Ριζομένος από την ιστορία και τη γεωγραφία, ο παλιός ρωσο-τουρκικός στρατηγικός αγώνας ξανάρχισε. Δεν πρόκειται να τελειώσει.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας