Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία σαν οικογενειακό ..τραπέζι, με πρώτο πιάτο Κούρδους και Κύπρο

1317
μερα25

Είτε ψήφισε είτε δεν ψήφισε τον Ερντογάν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχεδόν ο κάθε Τούρκος θα θυμηθεί βλέποντας το νέο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τις εκλογές κάτι το πολύ οικείο: την οικογενειακή συνάντηση που συνηθίζεται μεσημέρια Κυριακής και εορτές…

Ο εξαιρετικά δε μικρός αριθμός των μελών του υπουργικό συμβουλίου, μόλις 16 άτομα, βοηθάει στο έπακρο τις συγκρίσεις. Κυρίως όμως είναι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου κι όχι ο αριθμός των μελών του, που αποπνέουν την αύρα οικογενειακής συνάθροισης. Η επιλογή του Ερντογάν να ορίσει υπουργό τον οικογενειακό του γιατρό(!) και κυρίως τον 40χρονο γαμπρό του, που αποτελεί μια εξαιρετικά  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αυξάνουν τα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την τουρκική δημοκρατία, καθώς οι προεδρικές υπερεξουσίες ενισχύονται περαιτέρω από πρόσωπα – αχυρανθρώπους που εξαλείφουν οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας αντίβαρων ή έστω σημείων εξισορρόπησης της εξουσίας του Ερντογάν.

Η αντίδραση των αγορών για τον διορισμό του Μπεράτ Αμπαϊράκ ήταν ακαριαία και αρνητική, με την τουρκική λίρα να δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί σε μία μόνο ημέρα, από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, παρότι περίσσεψαν οι δεσμεύσεις του νέου τσάρου για δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν αυτή η αντίδραση ήταν για τους σωστούς λόγους ή απλώς οι αγορές απέρριψαν το νέο υπουργό επειδή δεν προέρχεται από τη δική τους μήτρα, όπως για παράδειγμα ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, που είχε μακρά προϋπηρεσία στην Merrill Lynch.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Το όνομα του «λερώθηκε» παγκοσμίως σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν από τα Wikileaks, τον Ιούλιο του 2016, όταν η δημοφιλής ιστοσελίδα αποκάλυψε ότι ο γαμπρός του σουλτάνου έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (εδώ η σχετική αναφορά), τους οποίους η Άγκυρα βοηθούσε ποικιλοτρόπως: οικονομικά, στρατιωτικά,  προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο και με άλλους τρόπους που πιθανά ποτέ να μη γίνουν γνωστοί, προσφέροντας τους πχ κρίσιμες πληροφορίες. Η φήμη του γαμπρού του Ερντογάν ξεπέρασε τα τουρκικά σύνορα όταν διατυπώθηκαν υποψίες για τη συμμετοχή του στα Malta Files. Η αποκάλυψη προήλθε από γερμανικό έντυπο που έγραψε ότι ο Αλμπαϊράκ αναμειγνυόταν σε σκάνδαλο μεταφοράς μεγάλων ποσών χρημάτων στην Τουρκία, μέσω Μάλτας και Ελβετίας. Η στήριξη που του προσέφερε ο πεθερός του στη συνέχεια, δεν πείθει ότι ο Αλμπαϊράκ ενεργούσε μόνος του…

Σοβαρότατες ανησυχίες δημιουργούν επίσης και οι πρώτες κινήσεις του Ερντογάν. Με διαφορά λίγων ωρών από τη ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου (στο οποίο τη θέση του υπουργού Εξωτερικών εξακολουθεί να διατηρεί ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου, στον οποίο περνούν οι Ευρωπαϊκές υποθέσεις μετά την κάθε άλλο παρά τυχαία κατάργηση του σχετικού υπουργείου) η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Στο στόχαστρο των τουρκικών μαχητικών βρέθηκαν, σύμφωνα με πηγές από τη γειτονική χώρα, 28 κρησφύγετα των κούρδων ανταρτών, που Άγκυρα, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες επιμένουν να τους χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, νομιμοποιώντας έτσι την πολιτική εθνοκάθαρσης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων. Η πολιτική αυτή στο εξής, με τη συμμετοχή των Γκρίζων Λύκων στην κυβέρνηση, θα γνωρίσει νέες δόξες…

Δείγματα γραφής για την μετεκλογική του ατζέντα κατέθεσε ο Ρεζέ Ταγίπ Ερντογάν και στο Κυπριακό. Συνεχίζοντας μια σταθερή επιλογή κάθε νεοεκλεγμένου τούρκου προέδρου που αμέσως μετά την ορκωμοσία του επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, ο ισλαμιστής ηγέτης βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία την Τρίτη 10 Ιουλίου μόλις για λίγες ώρες. Κι αυτές όμως ήταν αρκετές για να κάνει επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας, αμφισβητώντας και προσβάλλοντας το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ο Ερντογάν, αρχικά μοίρασε ελπίδες για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των τουρκοκυπρίων και των εποίκων που συνεχίζουν να στέλνονται στα κατεχόμενα κατά χιλιάδες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού. Δεκάδες μαντηλοφορεμένες γυναίκες και άνδρες που δεν μιλούν ούτε λέξη ελληνικά, όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας στα κατεχόμενα, βεβαιώνουν ότι ο επικοισμός, που αποδοκιμάζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, δεν αποτελεί πρόβλημα του παρελθόντος αλλά μια πρακτική της Άγκυρας που συνεχίζεται αταλάντευτα μέχρι σήμερα. Ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε την μετατροπή του ψευδοκράτους σε πόλος έλξη επενδύσεων τα επόμενα χρόνια που θα οδηγήσουν στον διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 15.109 δολάρια, με ένα μεγάλο μέρος του να προέρχεται από μεταβιβάσεις της Τουρκίας που προσπαθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τη φτώχεια στα κατεχόμενα. Χάρη συγκρίσεως, να αναφερθεί πώς το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2016 ανερχόταν σε 23.324 δολάρια, όταν πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008, έφτανε τα 35.309 δολάρια, ήταν 50% υψηλότερο από σήμερα! Εύκολα γίνεται επομένως αντιληπτό πώς η κρίση στην Κύπρο, που οξύνθηκε με το κούρεμα των καταθέσεων, δυσχέρανε τη θέση της έναντι της Τουρκίας που δε χάνει την ευκαιρία να επιβουλεύεται τη θέση και την ακεραιότητά της…

Ο Ερντογάν το έκανε για μια ακόμη φορά από τα κατεχόμενα αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς της πόρους!

Πηγή: Νέα Σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας