Στις 12 του Σεπτέμβρη ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Συνολάκης παρουσίασε το πόρισμα της επιτροπής του για τη καταστροφή στο Μάτι, ύστερα από παραγγελία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη ειδικότερα.
Στη μνήμη των 99 αδικοχαμένων συμπολιτών μας παρατίθενται τα παρακάτω στοιχεία για ενημέρωση του κ. καθηγητή αλλά και του κάθε εμπλεκόμενου με την ανάλυση των αιτίων της τραγωδίας της 23ης Ιούλη 2018.
1ον: Δύο μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών έχουν πραγματοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2005 και 2006 με την επωνυμία << Δελφίνι – Dolphin >>.
2ον: Από το 2007 και μετά έγιναν τουλάχιστον 4 ασκήσεις προσομοίωσης μαζικής καταστροφής (σεισμού) στους υπολογιστές του Κέντρου Προσομοίωσης Ενόπλων Δυνάμεων με συμμετοχή στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
3ον: Από τα παραπάνω (που δεν ήταν παρελάσεις κ. καθηγητά όπως απαξιωτικά αναφέρατε στη παρουσίαση σας) βγήκε ένας πολύ μεγάλος όγκος διδαγμάτων με αποτέλεσμα την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου <<ΘΕΣΣΑΛΟΣ>> που προέβλεπε την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολή, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας πριν καν κηρυχτεί σε αυτό <<ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ>.
4ον: Το σχέδιο βασίστηκε κυρίως σε ότι προβλέπεται στη βιβλιογραφία του ευρωπαϊκού Σχεδίου Υγειονομική Διαχείρισης και Υποστήριξης Μαζικών Καταστροφών (MIMMS – Major Incidence Medical Management and Support).
5ον: Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις 31 Μάρτη 2007 και μέσα στον Απρίλιο διανεμήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού με πρώτη όπως είναι φυσικό τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
6ον: Το μάθημα <<Βασικές Αρχές Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών>> αποτελούσε διδακτέα ύλη των σχολείων ΕΚΑΒ και Αεροπορικής Ιατρικής, ενώ στο ίδιο αντικείμενο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Μετά από όσα αναφέρθηκαν φτάνουμε τέλη Αυγούστου του 2007 στις φωτιές της Ηλείας με τον κρατικό μηχανισμό πλήρως ενημερωμένο.
Στην Αρτέμιδα χάνονται 25 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε μια στροφή του δρόμου διαφυγής τους, όπως ακριβώς συνέβη στο Μάτι.
Όμως ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του δήλωσε ότι Ηλεία και Μάτι είναι διαφορετικά αν και πρόεδρος επιτροπής που ασχολήθηκε με εκείνη τη καταστροφή.
Είναι ολοφάνερο πως στηριζόμενος στην αμνησία των συνομιλητών του ηθελημένα υποστήριξε μιαν εξόφθαλμη ανακρίβεια για να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για την τότε αδράνεια του κράτους, ενώ η δικαιοσύνη τιμώρησε ένα νομάρχη, έναν αντιδήμαρχο, ένα δασοφύλακα και μία 84χρονη κυρία.
Συμπερασματικά ο κ. Μητσοτάκης ως βουλευτής της κυβέρνησης Καραμανλή, ως πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής το 2008 και ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όφειλε να γνωρίζει ότι τόσο θεσμικά όσο και επιχειρησιακά στελέχη του κρατικού μηχανισμού έπραξαν και πράττουν το καθήκον τους πέρα από τα αυτονόητα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Αν επικαλείται άγνοια τότε είναι επικίνδυνα αμελής. Αν όντως είναι γνώστης τότε μας εμπαίζει και ψηφοθηρεί πάνω στις στάχτες.
Όσες όμως <<παραγγελιές>> κι αν δώσει σε καθηγητές και φιλοσόφους για να ωραιοποιήσει την εικόνα του, η αλήθεια είναι ότι το άσμα του ηχεί κακόφωνο και φάλτσο ιδιαίτερα σε αυτούς που και μνήμη έχουν και ειδικές γνώσεις σε κάποια θέματα.
Γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ακέραια την ευθύνη ως κυβέρνηση για τους 36 νεκρούς της Ηλείας, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έντεκα χρόνια μετά για τους 99 νεκρούς στο Μάτι.
Αιτία και στις δύο περιπτώσεις: ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ή όπως λέει ο λαός <<το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι>>. Και αυτό το κεφάλι δε φαίνεται να μαθαίνει από τις αποτυχίες του γιατί είτε δε θέλει είτε δε μπορεί ή το πιθανότερο και τα δύο. Γι’ αυτό δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε νέα θύματα αδικαιολόγητα.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως πως το κάθε <<κεφάλι>> το επιλέγουμε και το εκλέγουμε. Θα φανεί λοιπόν σύντομα αν ως Έλληνες έχουμε εθιστεί στη κακοσμία ή αν αυτή η κοινωνία θα σταματήσει επιτέλους να θυσιάζει τους πολίτες της στο βωμό ακατάλληλων <<κεφαλών>>.