Τσουνάμι φόρων και τελών. Στα 1.126 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος

937
φόροι

Επιστρέφει ο εφιάλτης των φόρων για νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ΙΧ τα οποία μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη για να εξοφλούν τα ραβασάκια που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

 

Ο ετήσιος «Γολγοθάς» των φορο-λογαριασμών ξεκινά και κάθε μήνα στο εξής πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλούν τα «ραβασάκια» που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Πιο συγκεκριμένα:

Φόρος εισοδήματος. Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη πληρώθηκε στις  31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

Σημειώνεται ότι πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 3,42 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος 3.038.500 φορολογούμενοι, με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα αντιστοιχούν στο 34,63% του συνόλου και ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε στα 1.126,52 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλη κυκλοφορίας του 2020. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

O μεγάλος προβληματισμός για τη φορολογική διοίκηση είναι εάν τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί θα καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία όλο και περισσότερο τροφοδοτούν οι φορολογούμενοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας