Τσιόδρας: Πάσχα με 1.200 διασωληνωμένους–Το 10% των Ελλήνων έχει «κολλήσει»

698
Τσιόδρας: Πάσχα με 1.200 διασωληνωμένους

Πάσχα με πάνω από 1000 διασωληνωμένους αναμένεται από τους λοιμωξιολόγους. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της νόσου και την ανάγκη ολοκλήρωσης των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Στους 1.200 διασωληνωμένους αναμένεται να φτάσουμε την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαϊου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.

Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο ομιλίας του για τις αβεβαιότητες που παραμένουν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Παράλληλα τάχθηκε σαφώς υπέρ του εμβολιασμού και με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας πως ο ιός προκαλεί θρομβώσεις και η πιθανότητα θρόμβωσης φτάνει το 69% με τη νόσηση. Αντίστοιχα, με το εμβόλιο στο χειρότερο σενάριο η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στον οργανισμό καθώς προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξεκινώντας από πρόκληση ατροφίας στο οσφρητικό νεύρο, δημιουργώντας κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ενοχοποιείται και για πρόσκληση περιφερικής παράλυσης από σύνδρομο Guillain Barre.

To 44% των ασθενών που έχουν αναρρώσει αναφέρουν μείωση της ποιότητας ζωής τους, το 32% παραπονείται για τουλάχιστον δύο εμμένοντα συμπτώματα μετά την ανάρρωση και το 55% για τουλάχιστον τρία εμμένοντα συμπτώματα.

Ετερογένεια

Ο καθηγητής, σημείωσε ότι υπάρχει ετερογένεια στην πορεία της πανδημίας ανάλογα με την περιοχή και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 1000 ενεργά κρούσματα, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 46%, δείχνοντας την εκθετική πορεία της πανδημίας.

Αυτή την περίοδο εξαπλώνεται στις ηλικίες 20-50 ετών, καταγράφονται πλέον 500 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία και όσο δεν ακολουθούν αντίστοιχη πορεία τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τότε αυξάνονται οι πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Κίνδυνος θανάτου

Από ισπανική μελέτη αντισωμάτων, εκτιμάται ο κίνδυνος θανάτου στο 1,1-1,4% ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο της γρίπης, το οποίο διπλασιάζεται στους άνδρες έναντι των γυναικών. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος θανάτου είναι 12-16% για τους άνδρες και 5-7% για τις γυναίκες.

Αντίστοιχη μελέτη της καθηγήτριας επιδημιολογίας Β. Σύψα εκτιμά τον κίνδυνο θανάτου στο 1,15%.

Ο δείκτης R

Εξηγώντας την επίπτωση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε πως αν υπάρχουν 1000 κρούσματα και ο δείκτης Rt είναι 1,1, τότε σε 60 ημέρες, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 25.000.

Διασταυρούμενη ανοσία

Σημαντικά ευρήματα έχουν καταγραφεί σε ότι αφορά την ανοσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρότι ο τίτλος αντισωμάτων πέφτει όσο απομακρύνεται ο χρόνος της νόσησης από τον ιό, εντούτοις, τα αντισώματα δεν χάνουν την εξουδετερωτική τους δράση. Παράλληλα, συνεπικουρούνται και από τα Τα κύτταρα (κύτταρα μνήμης), με αποτέλεσμα τουλάχιστον το 95% των ανθρώπων να διατηρεί τα τρία από τα πέντε σκέλη ανοσίας. Όσο για τη διασταυρούμενη ανοσία, αυτή έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον από πέντε μελέτες σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία και Σιγκαπούρη.

Self-test

Σε ότι αφορά τα self-test, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και μόνο το 25% των περιστατικών απομονωθεί, τότε θα υπάρχει όφελος.

Μεταλλάξεις

Καθώς στη χώρα μας επικρατεί πλέον το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό και πιθανότατα προκαλεί και σοβαρότερη νόσο. Εντούτοις, είναι αναμενόμενοι οι περισσότεροι θάνατοι, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει παρατηρηθεί σε 114 χώρες με μεγάλη διασπορά, και τις τρέχουσες εβδομάδες θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή. Υπάρχει μεν διασταυρούμενη ανοσία, όμως φάνηκε ότι υπάρχει 61% παραπάνω κίνδυνος θανάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας