Τσαβούσογλου: Προκαλεί Λευκωσία και Αθήνα με γεωτρήσεις το Φεβρουάριο

1304
τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις εκ μέρους της Τουρκίας είναι η απάντηση στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εντός Φεβρουαρίου η Τουρκία θα αρχίσει γεώτρηση σε περιοχή νότιας της Αλάνιας, όπου τώρα βρίσκεται η πλατφόρμα Φατίχ (Πορθητής), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι και το Φατίχ θα κινηθεί νοτίως, ενώ στην περιοχή θα έρθει και η δεύτερη γεωτρητική πλατφόρμα, που απέκτησε η Τουρκία.

Στην ομιλία του κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτωρ από το «αμερικανικό πανεπιστήμιο» Κερύνειας, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι από την αρχή είχαν πει ότι οι κινήσεις των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων ήταν λάθος και είχε ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ και σε άλλα διεθνή φόρα για να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δυστυχώς, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να κάνει λάθος βήματα σε αυτό το θέμα. Είπαμε ότι δεν είμαστε χωρίς διέξοδο απέναντι σε αυτές τις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων και θα προβούμε σε βήματα», πρόσθεσε.

Το πλοίο Μαρμπαρός, ανέφερε, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ (Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων) αλλά και σε περιοχές της ΑΟΖ της Τουρκίας.

«Όμως τέλειωσε πλέον η περίοδος μόνο των σεισμικών ερευνών. Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα Φατίχ που βρίσκεται στην Αλάνια θα σταλεί προς το νότο τους επόμενους μήνες και εντός του Φεβρουαρίου θα έρθει η δεύτερη πλατφόρμα μας και πλέον στις εξουσιοδοτημένες από την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) περιοχές αλλά και στις δικές μας περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, ξεκινάμε πλέον γεωτρήσεις».

Εχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτό, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών λέγοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό είναι το πραγματικό μας καθήκον».

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, συνέχισε, έχει στόχο του να βρίσκεται η Τουρκία παντού στο κόσμο, αλλά το να στηρίξουν την εθνική υπόθεση, όπως αποκάλεσε το Κυπριακό, είναι γι’ αυτούς το πιο σημαντικό καθήκον.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε ότι βλέπει κάποιες αντιφατικές δηλώσεις, κάποιες δηλώσεις εκ του πονηρού και διερωτήθηκε γιατί θα κάνουμε διαπραγματεύσεις. «Για μια λύση ομοσπονδίας και πάλι; Για λύση δύο κρατών ή για μια συνομοσπονδία ή για κάποια άλλη επιλογή; Πρώτα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ο στόχος των άτυπων επαφών μας με όλες τις πλευρές είναι αυτός. Μετά πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο αυτού του πράγματος».

Επιπλέον, είπε, η διαδικασία πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, λέγοντας ότι δεν έχουν χρόνο και ενέργεια για να χάσουν συζητώντας επί μακρόν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δώσει και πάλι ελπίδες στον τ/κ «λαό» και μετά να απογοητευτεί, πρόσθεσε. «Η υπόθεση της Κύπρου είναι μια μεγάλη υπόθεση. Είναι μια μεγάλη υπόθεση που δεν μπορεί να θυσιαστεί για την πολιτική ιδεολογία ή το όφελος κανενός. Αυτό να μην το βγάλει κανείς από το μυαλό του. Δηλαδή, εγώ αυτό είπα, εγώ έτσι θα κάνω, κανείς να μην προσπαθήσει μόνος του να κάνει του κεφαλιού του».

Αυτός είναι ο λόγος που ήρθα στο νησί, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, τι θα κάνουν μαζί, η Τουρκική Δημοκρατία και όλοι οι παράγοντες στην «τδβκ» (ψευδοκράτος) – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – τα κόμματα, η «κυβέρνηση», ο «πρόεδρος» εννοώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. «Αυτό ήρθα να δούμε τι θα κάνουμε». Εφερε ως παράδειγμα το Κραν Μοντάνα, όπου – είπε – Τουρκία και ψευδοκράτος κινήθηκαν ως ένα κράτος – κατά την έκφρασή του – και από τη σημερινή συνεδρία «ίνσιαλλαχ επιτυγχάνοντας αυτή την ενότητα θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί στην υπόθεση της Κύπρου στο μέλλον και θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση».

Θα συνεχίσουμε, είπε, να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα. Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε την εξουσία ούτε τον φυσικό πλούτο και γι’ αυτό το «να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο από το να κάνουμε όνειρα». Στο Κραν Μοντάνα, συνέχισε, όλοι είδαν ποια ήταν η ευέλικτη πλευρά, η τουρκική, και θεωρεί πως το να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για χάριν διαπραγματεύσεων είναι «χάσιμο χρόνου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας