Τσαβούσογλου: Δεν έχει δικαίωμα να μιλά η Ελλάδα,”καταπιέζει Τούρκους στη Θράκη”

916
κακομαθημένους

Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλά“, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, όπως αποφασίστηκε την Παρασκευή με διάταγμα του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT HABER, εγκάλεσε την Ελλάδα ότι είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει ισλαμικό τέμενος στην πρωτεύουσά της, ενώ αναφερόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έκανε λόγο για διώξεις των Τούρκων της δυτικής Θράκης” από πλευράς του ελληνικού κράτους, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Άγκυρας περί εθνικού χαρακτήρα του μειονοτικού πληθυσμού.

Ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι “σίγασε” το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή στη Θράκη, “με το πρόσχημα του κορονοϊού”.

“Θα ενημερώσουμε την UNESCO”

Η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται όσον αφορά την Αγία Σοφία, δήλωσε εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Δύο ιμάμηδες, 4 μουεζίνηδες “με καλή φωνή”

Δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα διορίσει για την Αγιά Σοφιά η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Αλί Ερμπάς, ενώ επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζονται φόρμουλα κάλυψης των αγιογραφιών την ώρα της προσευχής, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τους επισκέπτες τουρίστες ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν στο τμήμα του μνημείου όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι A Haber, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγιάς Σοφιάς επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο “Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς”.

Δεν τίθεται επί τάπητος καμιά αλλαγή σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”, είπε. Ερωτηθείς για τις αγιογραφίες μέσα στην Αγιά Σοφιά, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε “ίνσαλλάχ από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα”, ανέφερε.

Ο Αλί Ερμπάς είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις για την προσευχή της 24ης Ιουλίου και πως όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος, ενώ επεσήμανε ότι θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου. Πρόσθεσε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ανακοίνωσε ακόμη το θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.

Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή. “Σε αυτό το ζήτημα πιστεύω δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ είπε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.

Μάλιστα ανέφερε πως κάποια σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα γίνεται έκθεσή τους αλλού.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πάρει τέλος και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία η κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων θα πέσει πάνω σε εκείνους που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για την οποία εκείνος την έταξε.

Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αφορμή για να σταματήσει αυτή η κατάρα να βαρύνει αυτό το έθνος”, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς λέγοντας ότι μεγάλωσαν ακούγοντας συνεχώς ότι “ενόσω η Αγία Σοφία είναι κλειστή (για μουσουλμανική προσευχή), η κατάρα του Πορθητή είναι πάνω στο έθνος”.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από Ελλάδα και Δύση

Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας” ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των “27”. “Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα” σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

“Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη”, επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι “ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί“.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Κυρώσεις για Τουρκία

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Ο κ. Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποίησαν εξάλλου συνάντηση με τον κ. Μπορέλ, στο περιθώριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα που απασχολεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο μετά από καιρό που γίνεται με φυσική παρουσία.

Διπλωματικό μπαράζ 

Παραλλήλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους  Ευρωπαίους αξιωματούχους για την τουρκική προκλητικότητα και την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τη στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις ισχυρές ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πανηγυρίζει η Yeni Safak για την “χλιαρή” αντίδραση της Ρωσίας

Ο τουρκικός Τύπος, εξάλλου, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την “χλιαρήαντίδραση από πλευράς της Ρωσίας για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, η οποία αποδίδεται στις τεταμένες σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak φιλοξενεί ως πρώτο θέμα τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βαρσίνιν ότι ναι μεν η απόφαση προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, ωστόσο “είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να επέμβει“.

Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει πρόσφατα και από άλλους Ρώσους αξιωματούχους, που κατέστησαν σαφές ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Άγκυρας για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

Έμμεση κριτική Ιμάμογλου στην απόφαση Ερντογάν

Για την τύχη των τζαμιών ανά τον κόσμο ανησυχεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου έπειτα από την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ διερωτάται τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο που ο Ταγίπ Ερντογάν τασσόταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή επειδή θα κινδύνευαν τα ισλαμικά τεμένη σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση“, είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διερωτήθηκε τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο από τότε που (ο Ταγίπ Ερντογάν) είπε “αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι“.

Ο Ιμάμογλου διερωτήθηκε αν τώρα με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου και αν μπορεί να συμβεί κάτι στα τζαμιά αυτά όπου χιλιάδες ομογενείς του μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά.

Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση, ανέφερε ο Εκρέμ Ιμαμογλου, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την υποψηφιότητα της κεμαλικής αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές απέναντι στον ισλαμοσυντηρητικό Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας